Büyük Torbalı

1000 ton incir elde kaldi

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
1000 ton incir elde kaldi
476 Görüntüleme
24 Ekim 2010 - 21:55
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

 

TORBALI’DAKI kuru incir ticareti yapan tüccarlar bu yil çok büyük bir zararla karsi karsiya. Ihracatçi firmalarin, yurt disina ürün gönderememesi nedeniyle, ilçedeki yaklasik 50 çiftçinin elinde 1000 tonu askin kuru incir kaldi. Tüccar, elinde kalan ürünü satabilmek için her yolu deniyor. Fabrikalardan gerekli talep gelmedigi takdirde, tüccarlar çiftçiden aldigi inciri kendi satmak zorunda kalacak. Subat ayina kadar satis islemi gerçeklestirilmezse tonlarca kuru incir çöpe gidecek.

ZARAR 600 BIN TL’YI ASTI

TURKIYE’DE incir üretiminde söz sahibi olan yerlerden biri konumundaki Torbali’da kuru incirler tüccarin elinde kaldi. Elde kalan incirlere alici çikmiyor. Incirlere alici çikmayinca tüccar kiskacin içerisine girdi.Ilk kez böyle bir durumla karsi karsiya kaldiklarini belirten incir tüccarlari, tonlarca incirin ellerinde kaldigini,ne yapacaklarini bilemediklerini belirtti. Ulkede tarimla ugrasan kesimin özellikle son yillarda ürünlerinin para etmemesi sonucu tarim kredi kooperatiflerine, gübre saticilarina, TEDAS’a borçlanarak ekonomik sikintiya düsmesinin ardindan, ürün de elde kalinca çiftçiler darbogazin içerisine sürük-lendi. Kuru incire alici bulamayan üreticiler binlerce lira zarara ugradi. 6 yildir kuru incir ticareti yapan Cengiz Tonkus, elinde tam 200 ton kuru incirin kaldigini ve tahminen zararinin 150 bin TL oldugunu belirtti. Ilçe genelindeki zararin ise 600 bin Tl’yi geçtigi açiklandi.

SEVINCIMIZ KURSAGIMIZDA KALDI

ÇAKIRBEYLI Bozköy, Saipler, Dagkizilca, Korucuk, Düverlik gibi yaklasik 15 köyden, toplam 500 üreticiye ait 200 ton incir alimi gerçeklestirdigini ifade eden Tonkus: “Agustosun ilk haftasinda incir alimini baslattik. Geçtigimiz sezon sadece 30 ton ürün alimi gerçeklestirmistik. An-cak bu sene üretimin verimli geçmesi bizi de sevindirdi. Ancak sevincimiz adeta kursagimizda kaldi. Çünkü, yurt disindan talep gelmeyince onlarca tonluk incir elimizde kaldi” dedi.

TORBALI’DAN DUNYAYA SATILIYOR

KURU incirleri, Kiliçlar, Dülgerler, Dimeks, Kaba ve Hazal Tarim gibi kuru incir isleyen firmalara ürün olarak gönderdigini belirten Cengiz Tonkus: “Ancak bu firmalarin yurt disina ihracat yapamamasi, bizleri büyük zarara ugratti. Torbali’daki kuru incirler genellikle Amerika, Italya, Fransa, Almanya, Ingiltere, Çin, Rusya, Ortadogu ve Afrika ülkelerine gönderiliyordu. Ancak yurt disindan hiç talep yok. Talep olmamasi nede-niyle firmalar, 2,5 Tl’ye aldigimiz incire sadece 1,5 TL veriyor. Bu kadar büyük bir zarari göze alamayiz. Subat ayina kadar Torbali’daki 1000 tonu askin kuru incir satilmaz ise, tüccar çok büyük bir darbe yiyecek” dedi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web