Büyük Torbalı

Pamuk deposundan misir cennetine: Torbali Ovasi

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Pamuk deposundan misir cennetine: Torbali Ovasi
315 Görüntüleme
16 Ağustos 2010 - 21:51
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

 

HASADINA önümüzdeki günlerde start verilecek olan misirda bu yil verimin yüksek olmasi hem üreticiyi hem de alici firmalari memnun ediyor. Verimin yüksek olmasinda kis boyunca yagislarin yogun olmasi, misirdaki hastaliklarla zamaninda mücadele edilmesi etkili oldu. Torbali’da yogunlukla Merkez, Pancar, Subasi, Sehitler, Egerci, Kusçuburun’da ekilen misir tüccarlar tarafindan satin aliniyor. Torbali ovasinda bu yil 75 bin dekar arazide ekilen misir yüzleri güldürdü. 2008 yilinda tonda 36 kurus, geçtigimiz yil 40 kurus olarak açiklanan prim fiyati bu yil da 40 kurus olarak tespit dildi. Geçen yil ton basina 40 kurus olarak tespit edilen misir fiyati bu yil 50 kurusa yükseldi. Uretilen ürünler TMO ve tüccarlara satiliyor.
HER YIL ARTIYOR

TORBALI merkezde 4000 dönüm arazide misir ekilirken, Pancar’da 12000, Yeniköy’de 3600, Tulum’da 3500, Atalan’da 3200, Ayrancilar’da 2600, Çaybasi’da 2400 dönüm arazide misir yetistirildi. Ege ve Torbali ile özdeslesen ve katma degeri yüksek olan pamukta artan maliyetler ve satis fiyatinin düsmesi nedeniyle ekim alanlari giderek daraliyor ve bunun yerine misir ekimi yogunluk kazaniyor. 3 yil önce Torbali’da 20 bin de-kar civarinda olan misir ekimi 2009’da 70 bine dayandi. Bu yil ise Torbali ovasinda 75000 dekar misir ekildi. Yillardir pamuk ekimi ile zarar eden çiftçi simdi misira sigindi. Misira  oranla daha düsük oldugundan çiftçi yöneldi.
BULUS: TORBALILI ÇIFTÇI MISIRI KESFETTI

FIYATLARIN ve primin yüksek olmasinin misir yetistiriciliginin yayginlasmasinda en önemli etken oldugunu söyleyen Yeniköylü üreticilerden Turgut Bulus, ilçenin toprak yapisinin da bu ürünün yetismesine müsait oldugunu söyledi. Bulus, “Misir Torbali’da son yillarda yayginlasan bir ürün. 5 yil öncesine kadar misir yetistirenlerin sayisi bir elin parmaklarini geçmezdi. Torbali’da çok fazla tercih edilmeyen bu ürün Söke’de revaçtaydi. Fakat Söke’nin toprak yapisinin misirin verimli yetismesine müsait olmadigi anlasilinca bu bölgede yayginlasti. Torbalili çiftçiler misiri son 3-4 yilda kesfetti diyebiliriz.”

10 yil öncesine kadar pamugu ile ünlü olan Torbali ovasinda simdilerde yesil yapraklar arasindan görünen sari koçanlari ile misir üretimi oldukça yaygin. Ilçede 3 yil önce 20 bin dekar arazide ekilen misir 2010 yil itibariyle 75 bin dekara dayandi. Pamuga göre isçilik ve maliyetin daha az oldugu misir ilçedeki çiftçilerin son gözdesi oldu. Toprak Mahsuller Ofisi ve tüccarlara satilan misirlar ‘Danelik ve silajlik’ olmak üzere iki ayri çesitte yetistiriliyor. Silajlik üretimin daneye göre daha az oldugu ilçede su günlerde hasat heyecani yasaniyor. Önümüzdeki haftadan itibaren danelik misirda hasada baslayacak üreticiler kis aylarinda yagmurlarin çok olmasindan dolayi verimin iyi oldugunu söylüyor.

“Misir, pamuga rakip oldu”

TORBALI Ziraat Odasi Baskani Murat Uslu da misir üretiminin ilçede son yillarda arttigina dikkat çekti. Torbali Ovasinda üreticilerin misira yöneldigini vurgulayan Uslu, misir üretiminin artmasindaki en büyük etkeni pamuga bagliyor. “Misir üretiminin sekillenmesindeki en önemli faktör, pamuk üreti-minden zarar eden çiftçinin misira yönelmesidir” diyen Uslu, pamuga göre maliyeti düsük olan misirin üretici tarafindan tercih edildigini belirtiyor. Uslu, “Pamugun fiyatinin düsük olmasi üreticiyi misira yönlendirdi. Torbali ovasinda yetistirilen misirlar, TMO, yem fabrikalari ve tavuk çiftliklerine gön-deriliyor” seklinde konustu.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web