Büyük Torbalı

2000 yil önce daha ilerideydik

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
2000 yil önce daha ilerideydik
241 Görüntüleme
03 Şubat 2010 - 23:11
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

2000 yil önce 4500 kisilik tiyatrosu olan bir sehirde bugün tek eglencelerin dügünler ve raki sofralarinin oldugunu söyeyen Ahmet Çiçek, “Intihar ederek ölenlere aciyip psikiyatrist diye feryat edecegimize hep birlikte Torbali için güzel seyler yapmak amaciyla elimizi tasin altina koymaliyiz” dedi

TORBALI’DA son 13 ayda toplam 14 kisinin intihar etmesi gözleri ilçe-de psikiyatristin olmamasina çevirir-ken Belediye Sanat Danismani Dr. Ahmet Çiçek olaya farkli bir nokta-dan bakilmasi gerektigini söylüyor. Psikiyatristlerin intiharlari engelle-yemeyecegine vurgu yapan Çiçek, öncelikli olarak insanlari intihara götüren sebeplerin dogru tahlil edil-mesi gerektigini söylüyor. Kisileri intihara götüren depresyonun genel sebeplerinin disindaki en önemli sebebinin kisilik eksikligi oldugunu ifade eden Çiçek Torbali’da kisilik tanimi ve kültür alt yapisinin olma-digini söyleyerek ilçedeki intihar vakalarinin arkasinda yatan asil nedenin de bunlar oldugunu söyledi. 2000 yil önce 4500 kisilik tiyatrosu olan bir sehirde(Metropolis Antik Kenti) bugün tek eglencelerin dü-günler ve raki sofralarinin oldugu bir yerde insanlarin sadece yasadik-larini sandigini belirten Çiçek, “Inti-har ederek ölenlere aciyip psikiyat-rist diye feryat edecegimize hep bir-likte Torbali için güzel seyler yap-mak amaciyla elimizi tasin altina koymaliyiz. Tüm etkinlikleri beledi-yeden beklememeliyiz” dedi.

PSIKIYATRIST INTIHARI ENGELLEYEMEZ
PSIKIYATRISTLERIN meydana gelen intihar olaylarini engelleyeme-yecegini belirterek psikiyatristlerin intiharlari engelleyebilecegi düsün-cesinin yanlis bir tespit oldugunu söyleyen Çiçek “Öncelikli olarak insanlari intihara sürükleyen neden-leri dogru tahlil etmek gerekir. Inti-harlarin temel nedeni depresyondur. Depresyon da tedavi edilebilir bir hastaliktir. Depresyona götüren ne-denler tartisilmalidir. Geçim sikintisi ve issizlik gibi genel etkenlerin yani sira depresyon nedenleri arasinda çok önemli bir ayrinti bulunuyor. Bu önemli ayrinti kisilik eksikligidir. Ne yazik ki Torbali’da kisilik tanimi olmadigi gibi kültür alt yapisi da yok. Torbalililarin eve ekmek götür-me disinda yaptigi hiçbir sey yok. Hayat sadece is ve televizyon ekrani arasinda geçiyor. Televizyon kapatildiginda insanlar evi sanki çiplakmis gibi algiliyor. Türkiye’de ve Torbali’da televizyonlarin kapali oldugu ev neredeyse hiç yok. Önceleri hos sohbetler için gidilen misafirlikler artik sadece ortak dizileri izlemek amaciyla gidilmeye baslandi” dedi.

GENÇLER GUNDE 100 KELIME KULLANIYOR
GENÇLERIN bir elinde telefon ve 2 kulaklari arasindaki hoparlörlerle tamamen dünyadan kopuk yasadik-larini belirterek Torbalili gençlerde kitap okuma aliskanligi olmadigi için günlük ortalama 100 kelimeyle konusuldugunu söyleyen Çiçek “Bu gerçekten çok aci bir durum. Çünkü normal bir köpege bile 100 kelime ögretip iletisim kurmak mümkün. Gençlerimiz ancak bir köpegin bil-digi kadar sözcükle iletisim kuruyor. Avrupa’da kisi basina yilda ortalama 100-120 arasinda kitap tüketiliyor. Ulkemizde ise bu oran 1200 kisiye 1 kitap. Ögretmenler de tamamen ög-retici vasfini yitirmis durumda. Bü-tün ögretmenler müfredat yetistirme derdinde ve sürekli maaslarindan sikâyet ediyorlar. Oysa yetistirme-leri gereken çocuklarin gelecegimiz oldugunun farkinda degiller” dedi.

TEK EGLENCE DUGUNLER VE RAKI SOFRALARI
TORBALI gibi bir ilçede yapacak hiçbir seyi olmayanlarin sadece ölü-mü beklediklerini belirterek bazila-rinin ölümü beklemek yerine ölmeyi tercih ettigini söyleyen Çiçek “Eger hayatta okey oynamak ya da kahve-hanelerde memleketi kurtarmak di-sinda yapacak bir seyiniz yoksa zaten ölmüssünüz demektir.2000 yil önce 4500 kisilik tiyatrosu olan bir sehirde bugün tek eglence dügünler ve raki sofralariysa insanlar sadece yasadiklarini saniyor. Çok uzaga git-meye gerek yok. En son Izmir Bü-yüksehir Belediyesi’nin katkilariyla düzenlenen bir tiyatro oyunu çekir-dek yiyip sohbet ederek izleyen bir topluma sahibiz. O nedenle intihar ederek ölenlere aciyip illa psikiyat-rist diye feryat edecegimize hep bir-likte Torbali için güzel seyler yap-mak amaciyla elimizi tasin altina koymaliyiz. Türkiye’de sosyal ve kültürel etkinliklerin yogun bir se-kilde yapildigi bir yer olmaz deme-yin. Bunun olabildigini görmeniz için Eskisehir’i görmenizi tavsiye ediyorum. Sosyal ve kültürel etkin-likler sadece belediyeden beklenme-meli. Halk ve ilçede faaliyet göste-ren firmalar çesitli etkinlikler düzen-leyebilir” dedi.

TORBALI’NIN PAMUK TARLASI HALINI TERCIH EDERIM
YAPIMI su anda devam eden Kültür Merkezi’nde insanlarin neyle karsi-lasacaklarini bilmediklerini, oysa dogru kullanildigi taktirde Kültür Merkezi’nin Torbali’nin baska bir kimlik kazanmasini saglayabilece-gini söyleyen Çiçek “Toplumda yer etmis bir sürü insan var. Bu insanla-rin Torbali’yi güzellestirmek adina içinde para geçmeyen insan davra-nisi kökenli çalismalar yapilmali. Torbali’nin bir üretim fikri yok. Ilçe-deki fabrikalar sadece patronlarina yariyor. Oysa Torbali’nin pamuk tarlasi halini su haline tercih ederim. Çünkü ilçeye yapilan hiçbir fabrika düsünüldügü gibi Torbali’ya katki saglamiyor. Eger öyle olsaydi ilçe-nin gelir düzeyi çok yükselirdi. Isçilerin de Izmir’den getirilmesi hem düzeysiz bir göç yasanmasina hem de is gücü ucuzluguna sebep oluyor. O yüzden de Torbali’dan ekmek yiyen fabrikalarin popüler girisimler yerine Philsa’nin her yil ilçeye bir sanatçi getirmesi gibi gençlerin ve çocuklarin gelisimini saglayacak yatirimlar yapmalari ge-rekiyor” dedi.

BELEDIYENIN KATKISI ÇOK
TORBALI’DA insanlarin oturup soh-bet edebilecegi, yüz yüze görüsebi-lecegi ve fikir alisverisinde buluna-bilecegi bir açik hava ortaminin ol-madigina deginerek sürekli olarak Koruluk’dan bahsedildigini söyleyen Çiçek “Fakat Koruluk’da amacina uygun kullanilmiyor. Çünkü Korulu-gu amacina uygun kullanabilecek bir insan toplulugu yok. Öte yandan Torbali’da 1800-2000 kisiye hitap eden sosyal ve kültürel etkinlikler düzenliyoruz. Fakat bu bile yeterli bir rakam degil. Belediyenin etkinlik-ler konusunda yogun bir katkisi var. Ancak ne acidir ki Torbali’daki insanar hâlâ tiyatro, sinema ya da ko-ser gibi etkinlikleri izlemeyi bilmiyor. Zaten bu tür etkinlikleri merak eden de yok. Insanlari uyandirmak ya da etkinliklere yönlendirmek için çok kültürsüzsünüz mü demek gereki-yor” seklinde konusarak sözlerini noktaladi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web