Büyük Torbalı

4 bin konutun günlük elektrik ihtiyacını karşılıyor

Göllüce ile Bülbüldere mahalleleri arasında 240 dönüm alan üzerine inşa edilen güneş tarlası, elektrik üretiyor. 48 bin panelin bulunduğu santralde üretilen elektrik ana akıma transfer edilerek depolama merkezine aktarılıyor

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
4 bin konutun günlük elektrik ihtiyacını karşılıyor
145 Görüntüleme
12 Eylül 2019 - 14:16
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için yerli kaynaklara yönelmeliyiz’ açıklamaları, Torbalı’da da karşılığını buldu. Ülke genelinde son yıllarda yerli kaynaklara iyiden iyiye ağırlık verilirken, bu halkaya Torbalı’da eklendi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Piyasası Kurumu başta olmak üzere enerji yönetiminin lisanssız güneş enerji santrallerine yönelik yaklaşımı, bu alanda eldeki proje stokunun hayata geçirilmesi çalışmalarını da hızlandırdı. Bu gelişmenin ardından rüzgâr ve güneşe dayalı elektrik üretim projelerine odaklanan İven İnşaat ve Sepiciler, Torbalı’nın Göllüce ile Bülbülderemahalleleri arasında bulunan dağlık alana 50 bin panelli güneş tarlası kurdu. Küçük menderes havzasının en büyük enerji üretimine sahip olma özelliğini taşıyan tesis, tam tamına 240 dekar alan üzerine inşa edildi. Bülbüldere ve Göllüce arasında kurulan tesiste hem doğu batı yönünde hem de güney yönünde üretim panelleri bulunuyor.Böylece günün her saatinde ve güneş ışınlarının her düşme açısından yararlanarak elektrik üretiminin devam etmesi sağlanıyor.13,5 Milyona mal olan güneş enerjisi santralinin ürettiği elektrik, yaklaşık 4 bin konutun günlük tüketimini karşılıyor. Santralde üretilen elektrik, elektrik dağıtım şirketi sayesinde bölgedeki konut, işyeri ya da sanayi kuruluşlarına iletiliyor.
KIŞIN DA ELEKTRİK ÜRETİYOR
Tam kapasite çalışması durumunda saatte 12 megavata kadar enerji üretimi yapan tesiste 12 adet bin 250 kilovatlık trafo bulunuyor. 30 büyük fabrikanın enerji ihtiyacına eş değer bir üretim yapan 50 bin panel, elde edilen enerjiyi bu 12 ayrı trafoya taşıyor. Geçen yıl faaliyet göstermeye başlayan ve 2’de aktarma merkezinin bulunduğu tesiste sağlanan enerji, aktarma merkezleri aracılığıyla yer altından yüksek gerilim hatlarıyla bağlantının yapıldığı 9 kilometre ötede bulunan Subaşı mevkiindeGDZ Elektrik’in enerji depolama köşkünde biriktiriliyor. Bu merkezde depolanarak limiti aşılan enerji de hem fabrikalara hem de şebekelere kaydırılıyor. Santralin yıllık 20 Milyon kilowatt/saat elektrik üretme kapasitesine sahip olduğunu belirten Ramazan Sarı, “Santralimiz 240 dönümlük bir arazi üzerine 4 ay önce kuruldu. Her biri lisansız 1 megavat olmak üzere toplam 12 megavatlık bir santraldir. Her bir megavatta 4 bin panel yer alıyor. Kısacası 48 bin panel ve 240 invertöraracılığıyla güneş enerjisini, elektriğe dönüştürüyoruz.” diye konuşurken, santral yöneticisi Şahin Salman ise “Panellerin ömrü yaklaşık 25 yıldır. Ürettiğimiz elektriği devlet garantisi altında elektrik dağıtım şirketine kilowatt saati hesaplanarak satılıyor. Ayrıca santralimiz kışında elektrik üretimi yapıyor. Çünkü gün ışığını enerjiye çeviriyor.” ifadesinde bulundu.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web