Büyük Torbalı

KİMSESİZ

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
KİMSESİZ
483 Görüntüleme
14 Temmuz 2015 - 8:29
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Ah kimsesiz… Vah kimsesiz…

“Evladım senin kimin kimsen yok mu?” diye sordu yaşlı teyze… Nasıl anlamıştı bu kişinin kimsesiz olduğunu! Hayatın hemen hemen her alanında kimsesizlere rastlanır. Köyde, mahallede, sokakta, bir ağanın kapsında, yasal bir partide kimsesiz… Kimsesizin koruyucusu (kimsesi) yoktur sahipsizdir.

Değişik ortamlardaki kimsesizlerin hepsini ele alıp sosyolojik ve psikolojik yönden incelemek ebetteki bu kısa yazı çerçevesinde mümkün değildir. Ayrıca ben dene bir sosyolog ne de bir psikoloğum, sadece bir gözlemci sayılırım kendi çapımda… Kimsesize bakıp gözlemlerimi paylaşabilirim sizinle… Amacım kimsesizi ne yermek ne de onun kimsesini (koruyucusunu) haksız çıkarmaktır. Bu konuda sadece kaba bir fotoğraf çekeceğim. Fotoğrafa bakanlar ne anlar-hatırlar-yakıştırırlarsa işte odur. Gayrısı yoktur, okuyucuyla ilgilidir…

Burada; yasal partilerdeki kimsesizlerden bahsetmek istiyorum sizlere… Bu ortamdaki kimsesizler zavallı mıdır? Bunu diyemem ancak kendisini zavallı durumuna düşüren kimsesizler de vardır. Kimsesiz tek kişidir sahipsizdir, partide şahsına destek bulamayandır kimsesiz. Onun içindir ki sığınacak bir yer arar bir yerlere veya birilerine sığınır. Kimsesiz olduğunu bilir de onun için sığınır. Kimsesiz sığıntı mıdır? Sığıntıdır da diyemem ona acırım ancak, bazı kimsesizlerin sığıntı olmadığını da öylesine iddia edemem…

Bugün kimseli olanın yârin kimsesiz olmayacağının garantisi var mıdır? İktidarda iken kişinin kimsesi (koruyucu-taraftar) çok olur. İktidardan düşünce…

Kimsesiz kendine güvensizdir. Bir başkası değil; kişi kendisini yapar kimsesiz. İnsan kimsesiz olur ama kimse bulacağım diye de yalaka olmamalıdır. Kimsesizlik aslında bir duygudur. Sizin kendinizi nasıl hissettiğinize bağlıdır. Kendinizi kimsesiz hissederseniz, bazıları da bu durumu gayet iyi değerlendirirler. Sizi maraba gibi kullanır, boşluklarını sizinle doldururlar. Ona bu fırsatı vermemelisiniz. Gerçi siz de kimsesizlik olgusunu bir fırsat olarak kullanırsınız. Bu da ayrı bir hinliktir…

Sığınacak bir yer bulduğunda bunu lehine kullanır. Kendi penceresinden baktığında kimsesiz kendini uyanık dahi görür, takdir eder. Bilmez ki devekuşunun başını kuma gömüp de saklandığını zannetmesi gibidir… Zavallı durumuna düşen, düşürülen kimsesizleri çevreleri çok iyi bilir ve tanır. Onlar kendilerini nasıl zannederlerse zannetsinler!

Kendi kendinize yetiyorsanız kendinizi kimsesiz hissetmezsiniz. Eğer yetmiyor ve kendinize de güveniniz yoksa bilin ki siz kimsesizsiniz. Birileri size kimse (koruyucu) olur ve hayatınız boyunca da suiistimal eder.

Kimsesiz yaranmaya çalışır. Yaranmak isteği yalakalığı getirir. Alışkanlık haline gelen bu durum onun kişiliği olur. Bundan rahatsızlık duymadığı gibi tadını dahi çıkarır. Düştüğü bu durumu (özellikle partilerde) taraf olma kabul eder kimsesiz.

Patilerde çoğu zaman dengeyi bu kimsesizler bozar, kimseleri yararına… Sonuçtan faydalanabilirler mi! Nerdeee, onların görevi marabalıktır, kimselerine dayanak, oturak olmaktır.

Partilerinde kendilerine ait bir varlıkları bir ederleri yoktur. Kimse kimsesize genellikle gel-git, getir-götür gibi ayak işleri yaptırır. Basit ihtiyaçlarını karşılatır. Borsada en düşük değer onunkidir. Bozuk para gibi bir şey… Bundan kendilerine çıkar da sağlarlar kimsesizler beklentilerine göre… Bir kimsesizin beklentisi ne olabilir ki? Neticede bir paket sigara, bir şişe …, birkaç bardak çay…Bedava çay içmek bile kimsesiz için kar sayılır. Az bir değeri olan bir iş de arada sırada tutturulduysa kimsesize, keyfine diyecek yoktur. Zevkten dört köşe olur kimsesiz.

Kimse delegeleri belirleyecektir kendisi için…. Kimsesizi hiç olmadık bir yerden delege gösterir. Bu şekilde aşağılamıştır kimsesizi ama yine de kimsesiz buna fit olur. Hatta biraz da sevinir. Delege yapılmayanlara hava dahi atar.

Yazımızın sonuna Fatih Sultan Mehmet’in (Avni) “Kimsesiz Hiç Kimse Yok” adlı şiirini ekleyelim de bari yavan olmasın…

Kimsesiz hiç kimse yok

Hiç kimse yok kimsesiz

Herkesin var bir kimsesi

Ben bugün kimsesiz kaldım

Ey kimsesizler kimsesi

*************

Kimse aradığım yollarda

Kimsesizlik kimsem oldu

Dinsin artık hicranın cana

Kimse aradığım yollar

Kimsesiz kimselerle doldu

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web