Büyük Torbalı

8500 aile ekmeğini topraktan çıkarıyor

Ege bölgesinde adı tarımla anılan ilçelerin başında gelen Torbalı’da 2016 rakamlarına göre tam 8500 aile tarım ile uğraşıyor. İlçede yoğunlukla zeytin üreticiliği, sebze üreticiliği ve hububat üretimi yapılıyor.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
8500 aile ekmeğini topraktan çıkarıyor
135 Görüntüleme
28 Aralık 2016 - 14:53
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

 

‘ADAM diksen biter’ şeklinde tabir edilen bereketli toprakları ile anılan Torbalı’da hızlı yapılaşmaya rağmen tarım arazileri önemli bir yer kaplıyor. Merkezde tarım arazilerinin sayısı gün geçtikçe azalmasına rağmen çevre mahalle ve dağ köylerinde hala hatırı sayılır şekilde çiftçilik yapılıyor. Bu durum ilçe ile ilgili istatistik ve rakamlara da yansımış durumda. Torbalı Kaymakamlığının elde ettiği rakamlara göre Torbalı’da tam 8500 aile çiftçilik ile geçimini sağlıyor. Bu rakama aracılar ve tarım işçileri de eklendiğinde ilçede tarıma bağlı olarak ciddi bir potansiyel ve geçim kaynağı olduğu görülüyor.

BİNLERCE İŞİYE İSTİHDAM KAPISI

Torbalı’da tarıma dayalı sanayi de üretime bağlı olarak oldukça yaygın. İlçede tarıma dayalı sanayinin ana ürünleri domates ve zeytinin yanı sıra sebze olarak görülüyor. 8500 ailenin ürettiği ürünler sayısı 30’u aşan zeytinyağı ve gıda fabrikalarında binlerce kişiye istihdam kapısı oluyor. Aynı zamanda ilçede üretilen ürünler 50’ye yakın ülkede sofralara yerini buluyor. Türkiye’nin dört bir yanına gönderilen mahsullerimiz aynı zamanda ciddi bir ihracat maddesi.

MAKİNELİ HASAT

8500 ailenin sadece yetiştiricilik yaptığı Torbalı’da hasatlar genellikle makineli olarak yapılıyor. Mısır, buğday, pamuk gibi ana ürünler yüzde genelde makine ile hasat ediliyor. Bunun yanı sıra sebze de ise insan gücü kullanılıyor. Domates, pırasa, marul, lahana başta olmak üzere sebze çeşitleri genellikle yevmiye ile çalışan kişilerce hasat ediliyor. Özellikle kış mevsimindeki hasatlar oldukça zorlu geçiyor.

TÜCCAR AĞIRLIKLI

Torbalı genelinde tarımsal ürünlerin; yaklaşık olarak % 70-75 tüccarın ürünü tarlada çiftçiden alması ve kendi olanaklarıyla işleme tesisine ve pazara ulaştırması yoluyla; % 8-10 hazır gıda üreticisi işletmelerin sözleşme yaptığı üreticiden ürünü direkt alması yoluyla; % 6-7 pamuk ve incir üreticileri olarak TARİŞ’e üye olanların birliğe teslim etmeleri yoluyla, %15-20 ise kendi olanaklarıyla sebze ve meyve haline veya pazara ulaştırması yoluyla pazarlanmakta. Torbalı’da 4 adet çırçır fabrikası, 6 adet zeytinyağı(yağhane ve yağ dolum tesisi) fabrikası,9 adet Zeytinyağı(üretim ve paketleme tesisi), 7 adet tarımsal kalkınma kooperatifi, 8 adet Tarımsal Sulama Kooperatifi, 4 adet Tarım Kredi Kooperatifi ile 1 Tarım Satış Kooperatifi faaliyetini sürdürmekte. HABER MERKEZİ.

 

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web