Büyük Torbalı

Acı ama gerçek!

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Acı ama gerçek!
747 Görüntüleme
06 Ağustos 2015 - 8:34
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Torbalı’nın simgesiydi. Önce ilçedeki çırçır fabrikaları kapandı, sonra logodan çıktı. Desteklemesi azaldı, prim düştü, ihracat etkiledi derken ovada pamuk kalmadı. Torbalı’da bu yıl sadece 5 bin dekar pamuk ekildi!

TORBALI ovasında şu sıralar tam anlamıyla pamuk şoku yaşanıyor. Ovada stratejik öneme sahip tarımsal ürünlerin başında gelen pamuk bu yıl, bamya, börülce gibi ürünlerle aynı miktarda ekildi. 20 yıl öncesine kadar pamuk döneminde “kar yağmış” gibi bembeyaz bir örtüye bürünen Torbalı’da bu sezon sadece 5 bin dekar pamuk ekildi. Bir zamanlar ilçede uğruna iplik fabrikaları açılan pamuğun artık ekilmiyor olması bu işin ehilleri tarafından “büyük kayıp” olarak nitelendiriliyor. Torbalı ovasında yetiştirilen pamuğun yüksek girdi maliyetlerinin karşısında ürünün para etmemesi pamuğun beyaz altın saltanatını bitirdi. Mazot, gübre, tohum ve ilaç gibi temel girdi maliyetlerinin yüksek olması çiftçinin pamukta dibe vurmasını sağladı.

PADİŞAHA FABRİKA AÇTIRDI

Osmanlı Padişahı II. Abdülhamit’in uğruna Torbalı’da fabrika kurdurduğu pamuğun şaşalı günleri artık eskide kaldı. Bir zamanlar ovanın kralı olan pamuk, şimdilerde üreticiler tarafından rağbet görmüyor. 107 yıl önce Torbalı’da fabrika açılmasını sağlayan pamuk, gün geçtikçe eriyor. Her geçen gün pamuğa olan ilgi azalırken, yerine farklı ürünler ekilmeye başlandı. Uzun yıllar devam pamuktaki düşüş, 2011 yılında yeniden hareketlenmiş ve ovada tam 24 bin dekarlık alanda ekilmişti. Fiyatların yüzde 100 oranında artmasıyla meydana gelen bu artış, ‘Acaba pamuk yeniden yükselişe geçer mi?’ sorusunu da akıllara getirdi. Ancak, bu yükseliş sadece 1 yıl sürdü. 2012 yılında 14 bin 535 dekarlık alanda üretilen pamuğun ekim alanı bu yıl daha da azaldı ve 10 bin dekara kadar geriledi.

İLÇE TARIM: ÜRETİM DURABİLİR

Fiyatların düşük olması üreticiyi başka ürünlere yönlendiriyor. Pamuktan umduğunu bulamayanlar ise domates ve mısıra yöneliyor. Pamuğun geçen yıl 13 bin dekar alana ekilmesinin ardından bu yıl rakam oldukça aşağıya düştü. Pamuk gibi denge unsuru bir ürünün ekilmiyor olmasının üzücü olduğunu söyleyen İlçe Tarım Müdürü Hakan Karakaya, “Pamuk desteklemeleri az olunca üretici farklı ürünlere yöneldi. Gelecek yıl ekim oranı belki artabilir. Fakat böyle devam ederse pamuk üretimi durabilir” şeklinde konuştu. SEVİM AKBAŞ

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web