Büyük Torbalı

Aricilarin ‘bal yolculugu’

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Aricilarin ‘bal yolculugu’
192 Görüntüleme
08 Ekim 2012 - 7:43
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Taze bitki aramak için binlerce kilometre yol kat eden aricilarin çiçeklere yolculugu 4 mevsim devam ediyor. Nisan ayinin basinda Usak’a giden aricilar, ardindan da Afyon, Kütahya ve Burdur’a giderek bal topluyor.

ARILARIN ogul vermesiyle baslayan yolculugu, “kraliçe”, “isçi” ve “erkek” arilarin disiplin içerisinde çiçekten çiçege giderek nektar toplama heyecani, yil boyunca farkli bölgelerde sürüyor. 12 kilo ham nektar toplamak için bir gün boyunca araliksiz çalisan ortalama 900 ari, topladigi nektarin ancak bir kismini bala çevirebiliyor. Çiçek özlerinden elde edilecek balin orani ise arilarin topladigi nektarin seker yogunluguyla orantili. Her ay binlerce ariyi farkli bölgelere tasiyan aricilar, çesitli illerde ortalama birer ay kalarak bal topluyor. Torbali’daki onlarca balci, kis dönemi için hazirliklara basladi.

ARILAR GUNLUK 500 ÇIÇEGI ZIYARET EDIYOR

ORTALAMA 17 bin bal arisi, 450 gram saf bal elde etmek için 10 milyon civarinda çiçegi ziyaret ediyor. Arilarin günlük yiyecek bulabilmesi için yaptigi bir gezinti yaklasik 30 dakika sürüyor ve bu esnada yaklasik 500 çiçek ziyaret ediliyor. Ureticiler ise verimli bal elde edebilmek için arilarla birlikte yolculuga çikiyor. Bir yilda ortalama 34 mekan degistiren aricilar, mevsime göre farkli bölgelerden farkli bal verimi elde ediyor. Hasat dönemini yaylalarda tamamlayan üreticiler, yeni bir yolculuk için ise rakimi düsük bölgelere göç ediyor.

4 BÖLGEDEN BAL TOPLANIYOR

MEVSIME göre taze bitki aramak için arilarla birlikte göç ettiklerini, göçün de mart ayinin sonlari ile nisan ayinin baslarinda Usak bölgesinden basladigini belirten Emin Erel Ayaydin su bilgileri verdi: “Nisan ayinda Usak bölgesine geliriz. Ardindan yaylalara çikariz. Sonra Afyon, Kütahya ve Budur bölgelerine gidilir. Ortalama 34 yer degistiririz. Arilarin göçünde çiçek florasini esas aliriz. Urettigimiz balin petekleri tam dolmaz. Bunun nedeni seker vermedigimizdendir. Eger seker vermis olsak peteklerimizin tamami dolu olur ve albenisi yazla olurdu. Urettigimiz ballar katkisiz olan ballardir. Mevsime göre, floranin bol oldugu bölgelere göç ederiz. Aricilik zor ve özen gerektiren bir meslek. Arilarla birlikte yolculugumuzda 34 ay evden uzak kaliriz. Arilar nerede, biz oradayiz. Arilarin göç yolculugunu takip ederiz. Biz geçimimizi arilar üzerinden sagliyoruz. Yolculuk zor olsa da kaliteli bal üretmek için bu göçe mecburuz. ” seklinde konustu.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web