Büyük Torbalı

Çevre dostu üretim

İzmir’in köklü ve güçlü firmalarından Sepiciler Çaybaşı Deri, doğaya olan saygısını çevreci yatırımlarla gösteriyor. Firma, önümüzdeki yıl faaliyete geçecek solar enerji tesisiyle karbon ayak izini küçültecek.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Çevre dostu üretim
262 Görüntüleme
26 Ağustos 2017 - 13:06
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

87 sene önce kösele deri üretimi ile faaliyetlerine İzmir Basmane’de başlayan Sepiciler, bugün Torbalı’da 3. jenerasyon ile deri üretiminin lider isimleri arasında yer alıyor. Firma, Torbalı’da inşa edeceği solar (güneş) enerji tesisi için hazırlıklara başladı. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra firmanın kurucusu olan Mehmet Sepici ve 4 oğlu ile İzmir Yeşildere bölgesinde deri üretim faaliyetlerini sürdüren firma, 1970’li yıllara kadar bu bölgede üretime devam etti. Daha büyük bir tesis arayışı sonucunda 1974 yılında şu an hali hazırda faaliyetlerini sürdürmekte olduğu Torbalı bölgesine taşınan Sepiciler, 1989 yılında kösele fabrikasını, 2000’li yıllarda da vejetal deri fabrikasını tesislerine ekledi. Sepiciler Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sepici, Sanayi Gazetesi’ne yeni yatırımlarıyla ilgili bilgi verdi.
YEŞİL ENERJİ YATIRIMI

Torbalı ilçesinde inşa edilecek solar enerji tesisinin 2018 yılında faaliyete geçeceğini belirten Mehmet Sepici, tesis kapasitesinin 12 megavat olacağını söyledi. Sepici, tesisin kurulacağı alanda, yılın soğuk aylarında 800 kilovat saat/metrekare, sıcak aylarında ise 2300 kilovat saat/metrekareye varan solar radyasyon değerleri görüldüğünü kaydetti. Bu bölgede nisan-ekim arası güneş ışığı mevcudiyet süresinin ortalama 10-11 saat olduğunu anlatan Sepici, “Yapılan detaylı çalışmalar sonucunda bu verilere ulaşılarak tesisin yapılacağı alan seçildi” diye konuştu.

ÇEVRECİ PROSESLER BENİMSENECEK

Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sepici, yeni tesisin firmaya sağlayacağı katkılar hakkında da bilgi verdi. Solar enerji tesisi ile ülke kaynakları kullanılmaksızın güneş kaynaklı enerji elde edilip Türk enerji pazarına katkı sağlanacağını, temiz ve yenilenebilir bir kaynak kullanılarak enerji üretileceğini, tarımda verimli olarak değerlendirilemeyen arazilerin faydalı amaçlar ile kullanılacağını ve karbon ayak izinin azaltılarak ve çevreci proseslerin benimseneceğini belirten Sepici, “Projenin tamamlanması ile üretimde kullanılan enerjinin tamamından çok daha fazlası yenilenebilir kaynaklardan üretilecek ve yerel şebekeye beslenecektir” dedi.
DIŞ PİYASAYA ÇALIŞIYOR
Önümüzdeki dönemde firmanın başka yatırım planları da olduğunu dile getiren Sepici, üretimin belirli aşamalarının deri ihtisas OSB’ye taşınması ile ilgili hedefleri olduğunu kaydetti. Sepici, bunun yanında çevre ile ilgili arıtma tesisi ve kanalizasyon sistemlerinin iyileştirilmesi projesinin de planlanan faaliyetler arasında olduğunu sözlerine ekledi. Halen Torbalı’da üretimlerini sürdürdüklerini, dünyanın birçok ülkesindeki üst düzey markalara üretiminin yüzde 75’ini ihraç ettiklerini belirten Mehmet Sepici,  firmalarının Türkiye’de seçkin ayakkabı ve çanta üreticileri ile de çalıştığını söyledi.
İLK MÜSTAKİL DERİ ATIKSU ARITMA TESİSİ

Atık su arıtma tesisini 1989 yılında kurarak Türkiye’deki ilk tesislerden birine sahip olan Sepiciler, çevreye olan duyarlılığı gereği, temiz teknolojiler ve çevre dostu yatırımlarına ara vermeden devam ediyor. 1000 metreküp/gün kapasiteye sahip olan atık su arıtma tesisinde fiziksel, kimyasal ve biyolojik arıtma üniteleri bulunurken, atık sular yönetmeliklere uygun şekilde arıtılıyor. Deşarj edilen suyun parametreleri periyodik olarak takip ediliyor ve yasal otoriteler tarafından denetleniyor.
 MODEL OLUŞTURDU

Sepiciler, sadece atık su arıtma tesisi ile değil, geliştirdiği katı atık yönetim projeleri ile de diğer sanayicilere model oluşturuyor. Firma, 2004 yılında TÜBİTAK ve TTGV ile iş birliği içerisinde, deri sanayisinin en önemli problemlerinden biri olan etleme atıklarının geri kazanılarak deri ve sektöründe yağlama prosesi ham maddesi olarak kullanılabilen bir yağ elde edilmesine yarayan geri kazanım tesisini devreye soktu. Tesisin faaliyete geçmesinin ardından, diğer deri organize bölgelerinde de benzer tesislerin kurulması sağlandı.
LGW ÜYESİ İLK FABRİKA 

Sepiciler, 2016 yılında dünya deri sektörünün en büyük markalarının ve tedarikçilerinin üyesi olduğu Leather Working Group platformuna kabul edilen ilk Türk deri fabrikası oldu. Firma, emisyonlar, atık yönetimi, çevre yönetimi, kimyasal yönetimi, iş güvenliği ve sosyal sorumluluk konularında detaylı bir denetime tabi tutulduktan sonra üyeliğe hak kazandı. Sepiciler, deri tabaklama prosesinde geliştirdiği yöntemle, 2014 yılında TÜBİTAK hibe desteği kazandı. Bu proje sayesinde tabaklama prosesinde atık suya geçen krom oranının yüzde 90 azalıyor ve tuz kullanımının tamamen ortadan kalkması hedefleniyor.
AVRUPA’NIN EN İYİSİ ÖDÜLÜ

Sepiciler, dünya çapındaki deri fabrikaları arasında her iki yılda bir düzenlenen “TanneryT of the Year” yarışmasında dünyanın önde gelen deri fabrikalarını geride bırakarak Avrupa birincisi oldu. Sosyal sorumluluk, çevreye duyarlılık ve bu konuda sahip olduğu tesislerin en önemli kriterler olduğu bu yarışmada, ilk defa bir Türk firması ödül aldı. Sepiciler’in ödüle layık görülmesinde, Türkiye’deki ilk deri sanayi arıtma tesisine, ilk proses atık geri kazanım sistemine ve ilk kompost tesisine sahip olması rol oynadı. 2018 yılında yarışmaya tekrar katılmayı planlayan firma, dünya birinciliği için yarışacak.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web