Büyük Torbalı

Çiftçi, geleneksel ürünlere alternatif buldu

Menderes Havzası’nın önemli tarım merkezlerinden olan Torbalı’da son yıllarda ‘geleneksel’ tercihlerin dışına çıkılıyor. 15 yıldır Brüksel lahanası, brokoli gibi Avrupa menşeili ürünlerle tanışan Torbalı’da şimdi de ‘muz, ejder meyvesi’ gibi tropikal ürünler revaçta.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Çiftçi, geleneksel ürünlere alternatif buldu
261 Görüntüleme
01 Eylül 2018 - 13:33
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

20 yıl öncesine kadar bölgenin en büyük pamuk merkezlerinde olan Torbalı, artık 4 mevsim farklı farklı ürünlerin üretildiği bir tarım üssü konumunda. Bereketli ve farklı üretim tiplerine müsait hava-toprak şartları ile avantajlı konumda olan ilçede sebze ekiminde çeşitlilik 15 yıldır gözle görülür şekilde artarken meyvede de yeni arayışlar gündemde. Çaybaşı’da geçtiğimiz yıllarda kurulan muz serası başarı ile üretim yaparken şimdi de Subaşı’daki “pitaya” meyvesi Torbalı’dan Avrupalının sofrasına ulaşıyor. Türkiye’de sadece Antalya ve Mersin’de yetişen bu meyveler nedeniyle Torbalı artık bu bölgelerin en büyük rakibi. Pazar olarak bu bölgelerden de avantajlı olan Torbalı’da kısa sürede bu yatırımların daha da artması bekleniyor. Torbalı’da ilk olarak pitaya denilen ejder meyvesi üretilirken daha sonra Çaybaşı’da muz serası kuruldu. İlk hasadını yapıp, ilçede üretilen muzu tüketici ile buluşturan firma sadece Torbalı’da değil Ege Bölgesi’nde bir ilke imza atmış oldu.

MUZ SERASINDA HASAT SÜRÜYOR

Çaybaşı’ya kurulan milyonlarca liralık tesiste geçtiğimiz yıl muz bitkisi ekildi. 20 dekarlık alanda muz yetiştiren Torbalılı üretici Emre Park, Ege Bölgesi’nde bir ilki gerçekleştirdi. Kurulan Türkiye’nin en modern muz serasında ilk hasat geçtiğimiz yıl yapıldı.  Toplamda 4 bin 500 muz bitkisinin ekildiği sera, otomasyon sistemiyle donatıldı. Otomatik olarak gübrelenen, sulanan ve havalandırılan seranın bir başka örneği bölgede yok. Mersin’de muz üreticiliği yapan tarım danışmanı Durhasan Yıldırım rehberliğinde genç girişimci Emre Park’ın öncülüğünde ilk kez ilçede üretilen muz, diğer girişimcilere de ışık oldu.

PİTAYA MEYVESİ

Atalan’da yaşayan Semih Elmas’ın üretmeye başladığı “pitaya meyvesi” ulusal basının bile dikkatini çekti.  2016’da İngiltere’de yaşayan bir arkadaşının yoğun talep gösterildiğini belirttiği, ‘ejder meyvesi’ olarak da bilinen tropikal meyve ‘pitaya’ya yöneldi. İnternet üzerinde araştırma yapan Elmas, Mersin’de 32 yıldır pitaya üreten Mehmet Tanrıverdi ile tanıştı. Mersin’e gidip işin püf noktalarını öğrenen Elmas, 2016 yılının Kasım ayında Torbalı’da çalışmalara başladı. 30 bin TL’lik maliyetiyle Atalan Mahallesi’nde 2 dönüm alan üzerine kurduğu serada ekim yapan Elmas, 14 ayda ilk hasadını yaptı. İkinci yılından sonra dönüm başına 10 bini aşkın pitaya meyvesi elde eden Elmas, ürettiği ilk ürünü yakınlarına ikram etti. Süpermarket zincirlerine yönelik yaptığı girişimlerle pitayanın bölgede yaygınlaşmasını da sağladı. Elmas, ilgi nedeniyle 2 dönümlük serasını 50 dönüme çıkarma kararı aldı. İngiltere, Fransa, Almanya ve İsviçre gibi Avrupa ülkelerinden talep olduğunu söyleyen Elmas, hedefinin ürünü ihraç etmek olduğunu belirtti.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web