Büyük Torbalı

Çiftçiye büyük destek

Bakanlık, 941 havzada destekleyici ürünlerin listesi açıklandı. AK Parti İzmir milletvekili Atilla Kaya, Milli Tarım Projesi ile üreticilere büyük rahatlama sağlanacağını söyledi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Çiftçiye büyük destek
104 Görüntüleme
22 Ekim 2016 - 13:52
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

 

 

GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çalışmaları yürütülen “Türkiye Milli Tarım Destekleme Modeli” kapsamındaki 941 havza bazında desteklenecek ürünler belirlendi. İzmir ve Ege Bölgesi’nde başta zeytinyağı, mısır ve pamukta desteklemeler yapılacak. Buğday, arpa, nohut ve yem bitkileri de destekleme kapsamında yer alıyor. Bu durumda önümüzdeki yaz Torbalı’da havza bazlı tarım üretimi yapılacak. Çünkü Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yalnızca havzaya uygun ürünlere destek primi ödeyecek. Torbalı’nın da içinde bulunduğu Küçük Menderes Havzası’nda yetiştirilmesi uygun olarak belirlenen ürünler pamuk, buğday, zeytin, mısır ve yem bitkileri. Yani bakanlık artık zeytine ve ovada ekilen pamuk, buğday, mısıra ve yem bitkilerine destek primi verecek.

İSTİKRAR SAĞLANACAK

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Başbakan Binali Yıldırım tarafından geçtiğimiz günlerde Ödemiş’te açıklanan ‘Milli Tarım Projesi’ ile üreticilere büyük rahatlama sağlanacağını söyledi. Havza bazlı üretime destek verileceğini belirten Kaya, “Başbakanımız tarafından açıklanan projeye göre, çiftçilerimizin ürettiği ürünler ancak verimli olduğu havzalarda desteklenecek, böylelikle desteklerin etkinliği ve havzalarımızın verimliliği artarken, üretim planlamasına geçilerek, arz açığı ya da fazlası tartışmaları ortadan kalkacaktır. Çiftçiler neyi, nerede ekerse ne kadar destek alacağını önceden bilecek ve piyasalardaki fiyat dalgalanmaları en aza indirilerek, fiyat istikrarı sağlanacak” şeklinde konuştu.

MAZOTUN YARISI DEVLETTEN

Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı Milli Tarım Projesi’nin çiftçilere sağladığı avantajlardan bahseden Kaya, “Tarımsal destekleme başvurularında bürokratik işler azaltılıyor. Çiftçiler yılda bir kez destek başvurusu yapacak ve destekler Nisan-Mayıs ile Eylül-Ekim olmak üzere iki dönemde ödenecek. Daha önceden gübrede KDV’nin kaldırılmasıyla zaten yüzde 23 indirim sağlanmıştı, artık çiftçimizin kullandığı mazotun da yüzde 50’si devlet desteği olarak verilecek. Çiftçimiz tarlada ne kadar mazot kullanırsa bunun yarı parasını devlet karşılayacak. Böylelikle çiftçi üzerindeki girdi yükü ciddi miktarda hafifletilmiş olacak. Proje kapsamında 31 şehirde en az 500 baş ‘damızlık gebe düve üretim merkezleri’ hayata geçirilecek. Bu çerçevede, 4 ayını doldurmuş, tüm aşıları zamanında ve düzenli yapılmış buzağılara 750 lira destek verilecek, ahır ve ağıl yapımına yüzde 50, düve alımına ise yüzde 30 hibe sağlanacak. İzmir, bu damızlık gebe üretim merkezlerinin oluşturulacağı illerin başında gelmektedir” ifadesinde bulundu.

11 FARKLI ÜRÜNE DESTEKLEME

İzmir’in ilçelerinde toplamda 11 kalem ürüne destek verildiğinin bilgisini veren Kaya, “İzmir’de 11 farklı ürüne destekleme veriliyor. Bunlar; Arpa, Buğday, Dane Mısır, Kütlü Pamuk, Yem Bitkileri, Zeytinyağı, Tritikale, Yağlık Ayçiçeği, Nohut, Kuru Fasulye ve Yulaf olarak belirlendi. Bu ürünleri üreten çiftçilerimiz hiçbir prosedüre ve bürokrasiye takılmadan desteklemelerini rahatlıkla alabilecekler. Bu projenin İzmir’de açıklanmış olması çok önemli. İzmir, tarımın merkezidir. İzmir’e her zaman hak ettiği değeri vermiş olan Başbakanımız Binali Yıldırım, ülke tarımı için hayati önem taşıyan bu projeyi İzmir’de açıklayarak önemli bir mesaj vermiş oldu. İzmir çiftçisi artık eskisinden daha güçlü ve daha kalkınmış olacak. Bütün üreticilerimize hayırlı ve uğurlu olsun” şeklinde konuştu.

 

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web