Büyük Torbalı

Darbenin fotografi

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Darbenin fotografi
214 Görüntüleme
24 Şubat 2010 - 23:15
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Türkiye darbeyi; Torbali, Kent Müzesi’ni konusuyor. Büyük Torbali hem ilçe tarihi hem de darbenin izleri bakimindan çok büyük öneme sahip 2 fotografa ulasti.

TURKIYE, darbe planlarinin yer al-digi iddia edilen belgelerin ortaya çikmasinin ardindan ard arda yasa-nan gözaltilar ile ‘gergin ve hareketli’ günler geçiriyor. ‘Balyoz Güvenlik Harekât Plani’nin yer aldigi iddia edi-len belgelerin Darbenin fotografi TUBITAK ve Emniyet Kriminal’deki incelemesinde ‘gerçek oldugu’ raporu verilmesinin ardindan baslatilan sorusturmada dün, adliyeye sevk edilen 13 süpheliden aralarinda iki amiralin de bulundugu 7 emekli ve muvazzaf subay çikarildiklari mahkemece tutuklandi. 6 kisi ise ser-best birakildi. Türkiye bunlari yasar-ken ülkenin bir mozaigi konumunda olan Torbali’da da tarihin tozlu sayfa-lari arasinda gündeme iliskin 2 önem-li fotograf ortaya çikti. Ilk kez gaze-temizde yayinlanacak olan bu iki fotograf da çok partili sisteme geçil-mesi ile ilk kurulan Demokrat Parti-nin Ilçe Teskilati’nin açilisi ve ayni partinin yasadigi en agir darbe görü-lüyor. 1946 yilinda Torbali’da gör-kemli açilisa sahne olan Demokrat Parti’nin tabelasi fotografta da görül-dügü gibi 27 Mayis ihtilalinden sonra indirildi. Tabelanin indirilis ani bu fotograf ile hüzünlü bir sekilde ölüm-süzlestirildi. Her iki fotograf Türkiye gündemin aradan geçen onca yila ragmen çok da degismedigini ortaya koyuyor. Öte yandan 27 Mayis 1960 ihtilalinde genel baskani idam edilen DP’li Asuman Altinay, 1980 darbesi-de sürgüne gönderilen CHP’li Musta-fa Yetkil, yine ayni darbede gözaltina MHP’li Feyzullah Turan ve 28 Subat postmodern darbede siyaseti birakan Refah Partili Ali Günaydin ile ‘darbe olgusunu’ konustuk.

Darbe karsitliginda bulustular
TURKIYE, ‘Balyoz Darbe Plani’ ile birlikte 27 Mayis 1960 ihtilalinde genel baskani idam edilen DP’li Asuman Altinay, 1980 darbesinde sür-güne gönderilen CHP’li Mus-tafa Yetkil, yine ayni darbede gözaltina MHP’li Feyzullah Turan ve 28 Subat post dar-besinde siyaseti birakan Re-fah Partili Ali Günaydin ile ‘darbe olgusunu’ konustuk. Türkiye, 1950 yilindaki demokratik seçimlerle çok partili hayata geçis yaptigi dönemden sonra, millet iradesine da-yanan demokratik düzen neredeyse her on yilda bir askeri müdahale-lerle kesintiye ugradi. Ilki 27 Mayis 1960’da olmak üzere; 12 Mart 1971’de (muhtira), 12 Eylül 1980’de, 28 Subat 1997’de (postmo-dern darbe) arka arkaya askeri müdahalelere tanik oldu. Ay-rica 27 Nisan 2007’deki Cum-hurbaskanligi krizi sonrasi ya-yinlanan 27 Nisan tarihli Ge-nelkurmay Baskanligi Bildi-risi de bazi kaynaklarca muh-tira olarak degerlendirilmistir.

VUCUTLARIMIZ KOKTU
12 Eylül 1980 Askeri darbe-sinde Isparta Yalvaç’ta me-murluk yapan ve dahil oldugu Ulkücü hareketine yönelik sert müdahalelere maruz ka-lan MHP’li Feyzullah Turan, en kötü demokrasinin bile darbeden iyi oldugunu savun-du. 80 ihtilali döneminde ar-kadaslari ile birlikte Yalvaç’da 20 gün gözaltinda tutulan Turan, “Hem maddi hem ma-nevi yaralar aldik” dedi. Darbenin yeniden telaffuz edilmeye baslanmasinin bile üzücü oldugunu söyleyen Tu-ran, yasadiklarini su sözlerle anlatti. 12 Eylül döneminde ben Isparta’da bir bankada çalisiyordum. Ayni zamanda da Ulkücü Memurlar hareke-tinin içerisinde aktif olarak çalisiyordum. Ihtilalde bizleri sorguya aldilar. 15-20 gün hiç bilmedigimiz bir yerde kötü sartlarda gözaltinda kaldik. Mahkemeye çiktigimizda vücutlarimiz kokuyordu. Hiç-bir suçumuz yok, neredeyiz bilmiyo-ruz. Yasin yaninda kuru da yandi. Bir-çok arkadasimizin psikolojileri bozul-du. Bir insanin öz-gürlügünün kisitla-mak kadar agir bir sey yok-tur” dedi. Balyoz darbe pla-ninin gündeme gelmesi ve 3 gündür devam eden askeri tutuklamalari da degerlen-diren Turan, “Bugün TSK yapisinin darbe plani içerisinde oldugunu sanmi-yorum. 7–8 yil önce düsün-ülen planlarin hesabi o gün sorulmaliydi. Kurumlar arasi çatisma hiç hos degil. Eger bir suçlu varsa bu cezalandiril-mali ama asla intikam hissi ile hareket edilmemeli. Toplumu ayristiracak hareketlerden kaçinilmali. Her kurum had-dini bilmeli. Adalet duygusu herkese lazim. Adaletin olma-digi yerde hukuk da olmaz. Ben, ne Danistay’in, ne Yargi-tay’i, ne HSYK’nin ne de Ada-let Bakanligi’nin tavrini dogru bulmuyorum. Böyle önemli kurumlar kavga ederse vatan-das ne yapsin? Mücadele ile müdahaleyi birbirine karistirmamak lazim. Cumhu-riyet rejimine simsiki sarilip birlikte beraberligimizi bozmamaliyiz” dedi.

10 YIL TORBALI’YA DÖNEMEDI18 Eylül öncesi üyesi oldugu Tüm Ögretmenler Birlesme ve Dayanisma Dernegi’ndeki çalismalari nedeniyle sag-sol çatismalarindan etkilenen-lerden olan emekli ögretmen Mustafa Yetkil, 1979’dan itibaren 10 yil boyunca Torbali’ya dönemedi. O sürecin taniklarindan olan Mustafa Yetkil, 1979 yilinda görev yaptigi Torbali Lisesi’nden Mersin’e sürgüne gönderilen, Tarsus Cengiz Topel Ilkögretim Okulu’nda ve Gaziantep Kilis’te görev yapti. Uzun yillar Çanakkale’de de ögretmenlik yapan Yetkil, 10 yil boyunca Torbali’ya dönemedi. 1990 yilinin basinda ‘Annesine bakmakla yükümlü olduguna dair mah-keme karari ile Torbali’ya dö-nebilen Yetkil, “Ben ihtilal dönemlerinde ve öncesinde TÖBDER yönetim kurulu üyesiydim. Sag-sol çatismala-rindan çok etkilendik. Biz, demokrasiden yana taraftik. Arkadaslarimizdan açiga ali-nanlar oldu. Aile bütünlükleri etkilendi. Hâlâ tedavi gören arkadaslarimiz var” dedi. Yet-kil darbe olgusunun yeniden gündeme gelmesi ile ilgili “Biz her zaman darbeye karsi olduk, olmaya da devam ede-cegiz. Iktidarlar seçim ile gel-meli, seçim ile gitmeli. Dar-beden etkilenmis kisiler olarak çocuklarimizin bu ka-dar kötü bir seye sahit olma-sini, yasamasini istemeyiz. Halk demokrasiye sahip çik-mali. Demokrasilerde her sey seffaf olmali. Günümüze ba-kacak olursak parti içi de-mokrasiyi saglayamamak partilerin demokrasiye sahip çikma iddialarini da çok inan-dirici bulmuyorum. Liderlik oligarsisi asilmali” dedi.

SEHITLER VERDIK
TURKIYE cumhuriyeti tari-hin ilk askeri dar-besi 27 Mayis 19-60’da yasandi. 19-50 yilinda iktidara gelen Demokrat Parti’nin ülkeyi gitgide bir baski rejimine ve kardes kav-gasina götürdügü gerekçele-rini ileri sürerek Türk Silahli Kuvvetleri içerisinde bir grup subay, 27 Mayis 1960 sabahi ülke yönetimine bütünüyle el koydu. 37 subaydan olusan Milli Birlik Komitesi bu harekât ile anayasa ve TBMM’yi feshetti, siyasi faaliyetleri askiya aldi, Cumhurbaskani Celâl Bayar, Basbakan Adnan Menderes basta olmak üzere birçok Demokrat Partiliyi tutuklatti. Genelkurmay Baskani Orge-neral Rüstü Erdelhun, Istiklal Savasi kahramanlarindan Ali Fuat Pasa ve Kore gazisi Tahsin Yazici da tutuklananlar arasindaydi. Seçim ile iktidara gelen genel baskanlarinin dar-be ile idam edilmesinin kabul edilemez oldugunu söyleyen Demokrat Parti eski Ilçe Bas-kani Asuman Altinay, ayni za-manda 12 Eylül 1980 darbesi-nin de taniklarindan. O günle-ri hatirlamak bile istemedigini söyleyen Altinay, “Jandarma-nin, polisin sokaklarda gezdi-gi marslarin söyledigi günler-di .Allah bir daha milletimize böyle bir aci yasatmasin. Biz, darbelere sehitler vermis bir partiyiz. Demokrasi çok gü-zel. Bugün yasananlar zih-nimde yine o günleri canlan-dirdi. Polis de, asker de göz-bebegimiz ama her kurum kendi isini yapmali” dedi.

LUGATIMIZDA DARBE SÖZCUGU OLMAMALI
1980 darbesi döneminde vatanî görevini yerine getirdigi için olay-lardan etkilenmeyen fakat 28 Su-bat 1997 Postmodern darbe döne-minde siyaseti birakmak zorunda kalan Refah Partisi Eski Ilçe Bas-kani Ali Günaydin, Türkiye’de dar-be döneminin kapandigini söyledi. Darbe kelimesinin Türkiye’nin lügatindan çikmasi gerektigini savunan Ali Günaydin, “Türkiye ar-tik darbe defterini kapatmistir. Bu-gün de görüldügü gibi her türlü se-naryo kisa zamanda bozuluyor. As-ker, askerlik yapacak, sivil yönetim de ülke yönetecek. Bunun baska yolu yok. Eski günlere dönüs ola-cagini sanmiyorum. Türkiye bugün çok iyi bir noktada. Darbe sözcügü bile insanlari çok rahatsiz ediyor.” dedi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web