Büyük Torbalı

Deprem korkusu

Torbalı’da 1928 yılında 6.5 şiddetinde meydana gelen deprem ilçenin fay hattı üzerinde olduğunu gösteriyor.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Deprem korkusu
192 Görüntüleme
01 Ekim 2016 - 11:33
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Son günlerde Menderes merkezli depremlerle art arda sallanan Torbalı yeraltındaki 27 kilometrelik fay hattı nedeniyle korku dolu günler yaşıyor

 

ALTINDAN 27 kilometrelik fay hattının geçtiği Torbalı, son günlerde art arda yaşanan depremlerle adeta bir panik havası içerisinde. Depremler Torbalı merkezli olmasa da ilçenin deprem bölgesinde olması ve yeraltından geçen 27 kilometrelik fay hattının 1928 yılından bu yana enerji birikimi yaşaması ilçe halkını tedirgin ediyor. Sadece önceki gece Menderes merkezli, en büyüğü 3,6 olan 5’e yakın depremin hissedildiği Torbalı, deprem gerçeğine çok uzak değil. 1928 yılında kayıtlara “yüzyılın depremi” olarak geçen bir sarsıntı yaşayan ve o yıllarda depremin şiddetinden İzmir saat Kulesinin üst kısmının yıkıldığı varsayıldığında, bu gerçek ile yaşamamız ve ona göre tedbirler almamız gerektiği bir kez daha anlaşılıyor. Her yıl yüzlerce konutun inşa edildiği Torbalı’da olası bir depreme ne kadar hazırlıklı olduğumuz tartışılır bir durum.

DAĞKIZILCA HATTINDA ENERJİ ARTTI

AKUT İzmir ekibi lideri Ömer Karaca’nın geçtiğimiz yıllarda , “Torbalı’da 1928’den beri muazzam enerji birikti. 1969’da da Kemalpaşa ve Alaşehir’de deprem yaşanmıştı. Bu depremler belli periyotlarla oluşuyor ve gelecekte de tekrar ayni noktada olacak” uyarısında bulunduğu Torbalı’nın altından Dağkızılca fay hattı geçiyor. En son 1928’de ilçeye büyük bir deprem kabusu yaşatan Dağkızılca fay hattı, Kemalpaşa ilçesi güneyi ile Torbalı arasında 27 km uzunluğundadır. Gediz grabeni sistemine bağlı sağ yönlü doğrultu atımlı bir transfer fayıdır. Kabaca birbirine paralel üç parçadan oluşur. En batıda Karaağaç-Menderes arasındaki bölümü morfolojik çizgisel, Kurudere-Ayrancılar arasında kalan 20 km uzunluğundaki bölümü ise diri faydır. Fayın bu bölümü iki parçadan oluşur. Kurudere-Kırıklar köyleri arasında 13 km uzunluğundaki fay hattı, doğu ucunda 35 derecelik bir büklüm yaparak Gediz grabeni sıyrılma fayına birleşir. Faya paralel vadilerde erozyon süreçleri etkindir. Vişneli ve Kırıklar köyleri arasında fay sarplıkları belirgindir. Vişneli-Ayrancılar arasındaki fay parçası ise 13 km uzunluğunda.

 

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web