Büyük Torbalı

Domatesi mildiyö ve tuta hastalıkları vurdu

Zamansız yağışların etkili olması ve domateslerin geç olgunlaşması nedeniyle ilçe genelinde mildiyö ve tuta hastalıklarıyla boğuşan üreticiler, alacakları üründen de vazgeçerek, maliyetini kurtarmıyor gerekçesiyle tarlaları sürmeye başladı

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Domatesi mildiyö ve tuta hastalıkları vurdu
139 Görüntüleme
10 Temmuz 2018 - 11:47
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

GEÇTİĞİMİZ yıl 332 bin 838 ton üretiminin yapıldığı Torbalı Ovası’nda bölgenin en önemli geçim kaynakları sıralamasında ilk sırada yer alan ve kırmızı altın olarak anılan domates, bu yıl üreticisini üzdü.  Hasat döneminin başladığı andan bu yana mildiyö ve tuta hastalıklarıyla boğuşan üreticilerin aldığı tüm tedbirler de, kayıpların yaşanmasına engel olamadı. Küçük menderes havzasında yer alan 7 ilçe arasında domates üretimiyle rekor kıran Torbalı’da, bu yıl zamansız yağışların etkili olması ve domateslerin geç olgunlaşması nedeniyle rekoltede büyük kayıplar yaşanıyor.

HASTALIK VURDU

Pırasa, kereviz ve lahana gibi kış mahsullerinden umduğunu bulamayarak, çıkışı domateste yakalamak isteyen üreticiler, mildiyö ve tuta hastalıkları nedeniyle perişan oldu. Üreticilerin büyük bölümü başka ürün ekmek için tarlalarını yeniden sürerken, salça fabrikalarına verdikleri taahhütleri yerine getiremeyecekleri ve kredi borçlarını ödeyemeyecekleri için mağdur olduklarını belirten üreticiler, yetkililerden de destek istedi. Domateslerin üzerinde leke oluşmasını ve mildiyö ile tuta hastalıklarının baş göstermesini üreticiyi oldukça zor durumda bıraktığını kaydeden Sağlık Mahallesi çiftçilerinden 32 yaşındaki Ünal Şınığ, 10 yılı aşkın süredir her yaz döneminde domates üretimi yaptığını ifade etti.

KARA KARA DÜŞÜNÜYOR

Torbalı’da özel firmalar tarafından üretilen fidelerin tanesini 13 kuruştan aldıklarını kaydeden üretici Ünal Şınığ, 1 dönüm araziye 3 bin fidan dikildiğini vurguladı. Tarlanın hazırlanması, fidelerin dikimi, ilk ilaçlamaların yapılması ile üreticilere dönüm başına maliyeti 2 bin 500 lirayı bulduğunun altını çizen Şınığ, “Ancak son zamanlarda görülen bu hastalık, salçalık domates üreterek geçimini sağlayan biz çiftçileri bir hayli zora düşürdü. Bizler şimdi kredi borçlarının geri ödemesi, salça fabrikaları ile yaptığı taahhüdü nasıl yerine getireceğimizin yanında bir de evlerimizin geçimini düşünmeye başladık. Yetkililerin ve siyasilerin domates üreticilerinin sorunlarını dinleme zamanı geldi.” dedi.

YÜZDE 40 VERİM KAYBI

Geçen yıl 38 dönüm alana ektiği domateste dönüm başına 15 ton verim aldığını belirten Şınığ, bu yıl mildiyö ve tuta hastalıkları nedeniyle ürünün ekili olduğu alanın tamamını sürmek zorunda kaldığını söyledi. 2017 yılı yaz döneminde 38 dönüm alanda toplamda yaklaşık 570 ton verim aldığını kaydeden üretici Ünal Şınığ, “Bu yıl zamansız etkisini gösteren yağışlar, kış mahsullerinin ardından yaz dönemi için yeşeren umudumuzu tamamen soldurdu. Bir umut diyerek önlemlerimizi aldık fakat başarılı olamadık. Torbalı Ovası’nın genelinde ekimi yapılan tüm domates tarlaları hastalıklı. En az yüzde 30 ya da yüzde 40 rekolte de kayıp yaşanır. Açıkçası toplayacak işçi de bulamadık. Domates hastalıklı olduğu için yevmiyeci toplasa, maliyetini karşılayamayacağız. Kilo ile iş götüren zaten toplamaz. Bu yıl da böyle oldu. Şimdi sürüyoruz tarlamızı. Fazla geç olmadan boşalan alana da silajlık darı ekimi yapacağız. Çünkü yer asitli olduğu için başka bir seçeneğimiz yok.” diye konuştu.  Murat CAN

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web