Büyük Torbalı

FİRMANIZI GELECEĞE TAŞIMAK İÇİN BİR KAÇ TÜYO

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
FİRMANIZI GELECEĞE TAŞIMAK İÇİN BİR KAÇ TÜYO
Yazar 30( yazar30@buyuktorbali.com )
1.158 Görüntüleme
01 Haziran 2015 - 8:29
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

 

Teknolojik Gelişmeler

Milattan önce 550 yılında Persler, ilk posta dağıtım servisi denebilecek yapıyı oluşturmuşlar, 1792 yılı telgrafın icadı ve devamında 1890telefon, 1891 radyonun icadı takip etmiştir. 1966 yılında ilk e-mail atılmış, 1969 yılında Arpanet adıyla ortaya çıkan ağ sistemi 1995 yılından itibaren tüm dünyada internet adıyla kullanılmaya başlar hale gelmiştir. İnternetin gelişiminden sonra bir çok web projesinin arka arkaya gelişmeye başladığını görüyoruz.1990 yılında ilk arama motoru archie ile insanlar aradıklarını artık internetten aramaya başladılar. 2003 yılına kadar ”Web 1.0” denilen sistem kullanılmış tek yayıncıdan çıkan bilgiler paylaşılmış 2003 yılından itibaren “Web 2.0” hayatımıza girmiş ve sosyal medya, forum siteleri, blog siteleri gibi unsurlar iletişim yöntemlerimizi değiştirmeye başlamışlardır.

Bu süreçlere baktığımızda bizlere şu anda sıradan gelen şeylerin tarihi dönemlere gidildiğinde hayal dahi edilemediğini görebiliyoruz.

Alışkanlıklardaki Değişim

Tüm bu teknolojik değişimler insan alışkanlıkları ve davranışlarındaki değişimleri de beraberinde getirmiş, hayat daha farklı ve hızlı bir hal almıştır. Daha önceki dönemlerde yaşamış olsaydık bir habere ulaşmak için aylarca beklemek zorunda kalabilirdik. Ancak şu anda aradığımız her şey cep telefonlarımızda, bilgisayarımızda, parmaklarımızın ucunda. Bugünlerde bize rutin gelen bu teknoloji yanında, bir de geçmişe bir göz atalım telgrafın ilk icadında ki konuşmalar ne olurdu sizce, “bu telgraf müthiş bir şey hızlıca haber gönderebiliyoruz”, evet tıpkı bugün söylenenler gibi, teknolojinin gelişimi aslında ürünlerin ikame ürünlerle yer değiştirmesidir. Ana fikir ise bilgiye gitgide daha hızlı erişebilmek ve insanların gün geçtikçe daha az enerjiyle daha fazla iş yapabilmesi.

Alışkanlıklarımız da buna oranla değişiyor. Bir yere gitmek istediğimizde sadece çıkıyor ve gidiyoruz. Cep telefonunun olmadığı 70li yıllarda bir yere gittiğinizde gideceğiniz yeri mutlaka bildirmek durumundaydınız. Bu bir alışkanlık ve o dönemlerin gereksinimiydi. Bunun gibi bir çok örnek verilebilir. Bizim için önemli olan konu teknolojik değişimleri bilmek, doğru okumak, çıkarımlar elde etmek ve geleceğe bu perspektiften bakmaktır. Her gelişme yeni gelişmelerin habercisidir.

GEÇMİŞE BAKIP GELECEĞİ OKUMAK

Geçmiş bizlere birçok şey anlatıyor. Konunun özüne döndüğümüzde geniş açıdan baktığımızda şunu görüyoruz. İnsanlar gün geçtikçe daha fazla işi daha az zamanda yapmaya çalışıyorlar. İşlerini kolaylaştıran şeyler ilgilerini çekiyor. Satın alma girişimlerini bu yönde kullanıyorlar. İnovasyonun önemi gitgide artıyor. İnsan davranışlarındaki değişimlere göz attığımızda işimize yarayan bilgilere kolayca ulaşabiliyoruz. Toro Medya ailesi olarak dijital dünyadaki değişimleri sürekli olarak takip etmeyi görev edindik. İnsan davranışlarındaki değişimlere göz attığımızda gün geçtikçe daha fazla kişinin aramalarını, alacağı ürün veya hizmetleri internetten arayarak bulduğunu gözlemleyebiliyoruz.

  • Web Arşiv: web.archive.org adlı web sitesinde web sitelerinin geçmiş kayıtlarını görebilir, herhangi bir sitenin yıllar öncesine ait ekran görüntülerine ulaşabilirsiniz. Kendi sektörünüz, ilgi alanınız, yatırım yapmak istediğiniz konu ile ilgili web sitelerinin geçmiş kayıtlarına ulaşmak sizlere büyük yarar sağlayacaktır.

Geçmişi gözlemleyerek, çıkarımlar elde etmek ve geleceğe bu açıdan bakmak bir çok şeyi çözecektir. Firmamız adına veya kişisel olarak attığımız adımları daha sağlam atmamızı sağlayacaktır.

Hayatımıza girmesi gereken kavramlar

Özellikle web ve mobil teknolojilerini son derece iyi kullanmak durumundayız. Günümüzde ve önümüzdeki yıllarda hayatımızda mutlaka olması gereken kavramları şu şekilde sıralayabiliriz.

E-TİCARET: sattığımız ürün veya hizmet ne olursa olsun. E-Ticarete girmek zorunlu hale geldi. Zamanın büyük bir avantaj sağladığı e-ticarete girmek için acele etmelisiniz. Ürünlerimizi internetten daha çok kişiye daha hızlı ulaştırabilir. Daha az maliyetle daha fazla kişiye ulaşabilirsiniz. Tek ürün veya hizmet satmak için landing page ler oluşturabilir. Onlarca ürün için bir sanal market veya sanal pazaryerleri oluşturabilirsiniz. Kişiler arası veya kurumlar arası ticaret yapabilirsiniz. Dikey veya yatay e-ticaret, köylezzeti.com‘un yaptığı gibi her ay üyelerinize köy yumurtası göndereceğiniz bir sistem de oluşturabilirsiniz. private shopping, subcription commerce … E-Ticaret gelişti ve gelişmeye devam ediyor. belki de siz yepyeni, inovatif, kendi yazılımızla, kendi sisteminizi oluşturabilirsiniz.

SEO: Search engine optimization, arama motoruna sitemizi uydurmak ta diyebiliriz. Google başta olmak üzere, yandex, bing, ask gibi arama motorlarının alt yapılarında kaliteli içerik sağlayan siteler arasındaki yerinizi almak diyebiliriz. Eğer belirli kelimelerde üst sıralarda yer alırsanız ileride çok ucuza onlarca müşteri kazanacaksınız demektir.

MOBİL PAZARLAMA: Sürekli kullanımı artan, mobil pazarlama, geldiği ve geleceği noktada büyük fırsatları beraberinde getiriyor. Örneğin, önünden geçtiğiniz mağazada o anda yer alan bir kampanyadan hemen haberdar olabilirsiniz.

ROBOTLAR: İşlerimizin ne kadarlık bölümünü yazılım veya fiziksel robotlara yaptırırsak o kadar karlı oluruz. Sgk, maaş, yıllık izin, dertleriyle uğraşmayız. En büyük maliyet kalemi olan personel giderlerini bu yolla azaltabiliriz. Yarından itibaren hayatınıza daha fazla yazılım sokmayı deneyin. Yazılımları birbirleriyle konuşturun. Gelecek robotları en iyi kullanan firmaların olacak.

BULUT: Cloud teknolojiler, verilerimizin online ortamda yer alması ve bu verilere tüm cihazlardan ulaşabilmemiz anlamına gelir. Bu teknoloji gelecekte kullanacağımız yazılımlar için daha sık duyacağımız bir kavram halini alacaktır.

SOSYAL MEDYA PAZARLAMA: Sosyal medyayı sevmiyorum ve yer almak istemiyorum. Bu cümleleri kişisel hayatınızda kullanmanızda sakınca olmayabilir belki ancak iş hayatı için bu cümleleri sarf etme lüksümüz yok maalesef. Yüzlerce sosyal medya unsuru içerisinden en sık kullanılan Facebook, Twitter, Linked-in, Google plus, pinterest’dan başlayarak aşağıya doğru olabildiğimizce fazla sosyal medya unsurunda yer almalıyız. Tüm mesajlara hızlıca cevap vermeli müşteri hizmetleri merkezimizi sosyal medyaya göre ayarlamalıyız.

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ ve LİDERLİK: Gelecekte zor çalışanlar bizleri bekliyor olacak, yönetmek iş yaptırabilmek ve elimizde tutabilmek başlı başına üzerinde yoğunlaşılması gereken konulardan olacak, iş ortamının iyileştirilmesi, eğlenceli hale getirilmesi, size adınızla hitap eden çalışanların varlığı, sıkıldım bugünlük bu kadar yeter diyerek evine giden, 3 – 6 ay arasında değişen personel sirkülasyonlarını kabullenmeli ve planlarınızı buna göre yapmalısınız. Özellikle işinizi en az çalışanla ve freelance çalışan kişilerle çözmeye çalışmanız faydanıza olacaktır.

İNOVASYON: Bir iş yapıyorsunuz, işi kurdunuz. Bu işin sizi 50 yıl idare edeceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Sürekli olarak yenilenmeli ve işimizi günün şartlarına uydurmalıyız. Müşteri problemlerini hızlıca tespit ederek sürekli olarak sorunlara çözüm üretmeliyiz. Geleceğin çok hızlı açılıp yüksek karlara ulaşan ve bir anda yok olan mantar firmalara doğru gittiğini görmeliyiz.

BIG DATA: Google, Facebook gibi firmalar başta olmak üzere yüz milyonlarca insanın adı, soyadı, yaşı, alışkanlıkları, satın aldığı ürünler gibi bilgileri ellerinde tutarlar. Yeni nesile ürün satmak isteyen firmalar ürün satacakları kitleyi eskiye nazaran çok daha iyi tanımak zorundalar. Big data bu noktada devreye giriyor.

Sonuç olarak; Yukarıda belirtilen kavramlar, gelecekte işimize çok yarayacak kavramlardır. Rekabette bizlere avantaj sağlayacak alet, edevat ve ekipmanlardır. Gelecek yazılarımızda bu kavramlar üzerinde tek tek duracağız.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web