Büyük Torbalı

“GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI”

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
“GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI”
959 Görüntüleme
21 Kasım 2015 - 8:29
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Merhaba değerli Büyük Torbalı Gazetesi okurları. Bir önceki yazımda “KOSGEB Nedir? Ne İşe Yarar?” başlıkları altında, en çok bilinen destek kurumu olan KOSGEB hakkında bilgi vermeye çalışmıştım. Bu hafta sizlere KOSGEB’in en çok merak edilen “Girişimcilik Destek Programı” hakkında bilgi vereceğim.

PROGRAMIN AMACI

Girişimcilik kültürü ülkemizde daha yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan bir kavram. Bunu girişimci olan kimse yok anlamında söylemiyorum. Hatta tam tersi bizim ülkemizde neredeyse herkes girişimci. Ama sonucu başarıya giden girişimcilik denemesi oldukça az sayıda. Bu da girişimcilik kültürünün henüz istenilen seviyede olmamasından kaynaklanıyor. İşte KOSGEB; Girişimcilik Destek Programı kapsamında, girişimciliğin ve özellikle girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılmasını amaçlamaktadır. Bu sayede başarılı ve sürdürülebilir işletmelerin kurulabilmesi sağlanacaktır. Bütün bunlar hem girişimcilerimizin kendi işini kurarak iş sahibi olmasını hem de ekonomik gelişmenin yaşanmasını beraberinde getirecektir.

PROGRAMIN KAPSAMI

Girişimcilik Destek Programı’nın alt programları şu şekildedir:

  • Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi
  • Yeni Girişimci Desteği
  • İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) DESTEĞİ
  • İş Planı Ödülü

UYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ

Bu eğitim, girişimcilik özelliklerinin sınandığı, iş fikri egzersizlerinin yapıldığı ve iş planın nasıl hazırlanması gerektiğinin anlatıldığı minimum 70 saat süren bir programdır. Uygulamalı girişimcilik eğitimleri; KOSGEB veya KOSGEB ile işbirliği içerisinde olan kurum ve kuruluşlar (İŞKUR, meslek kuruluşları, belediyeler gibi) tarafından düzenlenmektedir. Torbalı’da bu eğitim, “Torbalı Ticaret Odası” aracılığıyla belirli zamanlarda gerçekleştirilmektedir. Torbalı’da şu ana kadar bu eğitimlere katılan 26 kursiyer destek alıp iş sahibi olmuştur. Burada üzerinden durmak istediğim en önemli nokta, eğitimlerin kesinlikle ücretsiz olduğudur. Bu eğitime katılıp başarıyla tamamlayan herkes, KOSGEB Yeni Girişimci Desteğinden yararlanmaya hak kazanır.

YENİ GİRİŞİMCİ DESTEĞİ

Bu destekten Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ni tamamlayıp sertifika almaya hak kazanan yeni girişimcilerin yanı sıra, KOSGEB Genç Girişimci Geliştirme Programı’nı, Küçük Ölçekli İşletme Kurma Danışmanlığı Desteği Programı’nı tamamlayan girişimciler ve İŞGEM’de yer alan işletmeler de yararlanabilir.

 

Yeni Girişimci Desteğinin Unsurları, Oranı,

Süresi ve Üst Limiti

DESTEK UNSURUÜST LİMİT

(TL)

DESTEK ORANI

(İZMİR İÇİN)

İşletme Kuruluş DesteğiGeri Ödemesiz

(Hibe)

3000%60

 

 

Kadın Girişimci, Gazi, Birinci derece şehit yakını veya Engelli Girişimciye %80 uygulanır.

Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat, Ofis Donanım ve Yazılım Desteği15000
İşletme Giderleri Desteği12000
Sabit Yatırım DesteğiGeri Ödemeli (Faizsiz Kredi)70000

Yukarıdaki tabloyu incelediğimizde, yeni girişimcinin 30000 TL’ye kadar geri ödemesiz(hibe) desteği, 70000 TL’ye kadar da faizsiz kredi desteği alabildiğini görmekteyiz. 30000 TL’lik hibe desteğinin;

  • 3000 TL’si işletme kuruluş desteği yani işletmenizin ilk açılışı sırasında yapmış olduğunuz noter masrafları, oda kaydı, yazar kasa alımı, iş yeri açma ve çalışma izin ve ruhsatlarının alınması gibi giderler için kullanılır. Örneğin bu gider kalemlerinde 2500 TL harcama yapan bir kadın girişimci, bu paranın yüzde 80nini yani 2000 TL’sini destek olarak alacaktır.
  • 15000 TL’lik kısım, işletmenin kuruluş tarihinden itibaren 12 (on iki) ay içinde satın alınan/alınacak makine ve teçhizat(en fazla 3 yaşındaki), yazılım ve ofis donanımları için kullanılır. Yine bir örnek vermek gerekirse, bu gider kalemlerinde 20000 TL harcama yapan bir erkek girişimci bu miktarın yüzde 60’ını yani 12000 TL’sini destek olarak alacaktır.
  • 12000 TL’lik kısmı ise, personel net ücretleri ve iş yeri kirasını karşılamak için ayda en fazla 1000 TL olacak şekilde minimum 12 aya bölünerek kullanılabilir.

70000 TL’lik faizsiz kredi desteğinden de, işletmenin kuruluş tarihinden itibaren 24 ay içinde satın alınan/alınacak makine ve teçhizatlar(en fazla 3 yaşındaki) için yararlanılabilir. Bu desteğin geri ödemesi 2 yıl sonra başlayarak 24 ay vadeyle gerçekleştirilir.

Son olarak şunu belirtmeliyim ki; çoğu kişi bu desteklerin harcama yapılmadan verildiğini düşünmektedir. Bu konuda halkımızın bilinçlenmesi büyük önem arz etmektedir. Bu amaçla her hafta bu köşede sizlerle beraber olmaya devam edeceğiz.

Bir ülke girişimcileri kadar güçlüdür! Girişimle kalın, girişimci kalın…

Detaylı Bilgi ve Proje Başvurularınız için telefon numaram ve mail adresim: 0537 331 34 41 emrearikboga@gmail.com

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web