Büyük Torbalı

Güvenilir insan imajı

Kontör, altın, otomotiv ve emlak gibi sektörlerde vatandaşı mağdur eden dolandırıcıların yeni hedefi çiftçiler oldu. Çiftçiler, peşin ve yüksek fiyatla alım yapan dolandırıcıların kıskacında.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Güvenilir insan imajı
156 Görüntüleme
13 Nisan 2019 - 16:22
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Başlangıçta peşin parayla yüksek fiyattan alım yaparak güven telkin eden dolandırıcılar, daha sonra vadeli olarak köylünün sebze, meyve, hububat ve hayvanlarını alıp kayıplara karışıyor. Öte yandan çiftçilik yapan vatandaşları telefonla arayarak kendilerini danışmanlık şirketi olarak tanıtıp, devletin hibe ve teşvik programlarından yararlanabilmelerine aracılık edebileceklerini öne süren kişilerinde sık sık çiftçileri aradığı öğrenildi. Güvenlik güçleri, dolandırıcılara karşı yoğun bir şekilde çalışırken, yetkililer de çiftçilere, ‘vadeli satış yapmayın’ tavsiyesinde bulundu.

GÜVENİLİR İNSAN İMAJI

Çiftçiler, binbir emek ve masrafla ürettiği sebze meyvesini, yetiştirdiği hayvanını dolandırıcılara kaptırıyor. Belirli bir ilçede, kasabada yüksek fiyatla ve peşin parayla ürün ve hayvan alarak güven telkin eden dolandırıcılar, daha sonra toplu alım yaptıktan sonra ortadan kayboluyor. Örneğin bir koyunun ortalama fiyatı 500 lira iken bu kişiler 550-600 liradan alım yapıyor. İlçede yüksek fiyattan alım yaptığının duyulmasının ardından birkaç parti daha yüksek fiyattan peşin para ödeyerek küçük ve büyükbaş hayvan alan dolandırıcılar, daha sonra vadeli toplu alım yaptıktan sonra bir daha ilçeye uğramıyor. Hatta bu kişiler mal aldıkları kişilere güven telkin etmek amacıyla cami derneklerine de bağışta bulunuyor. Bu kişiler, ‘Bu adamda para kalmaz. Güvenilir bir insan’ imajıyla güven telkin ederek, çiftçiyi kandırıyor.

VADELİ MAL SATMAYIN

Dolandırıcıların başvurdukları ikinci yöntemi ise taksit seçeneği. İki hafta üst üste peşin para vererek koyun, kuzu ve büyükbaş hayvan ile pırasa, domates, fasulye, mısır, buğday, şeftali, kiraz, kayısı gibi sebze-meyve ürünü toplayan bu kişiler, üçüncü hafta toplu alım yaptıktan sonra taksitli ödeme yapacaklarını söylüyor. Yüksek fiyatla taksit yapıldıktan sonra herhangi bir şekilde ödeme yapılmadan izlerini kaybettiriyorlar. Köylüler tarafından izleri bulunan bazı kişiler ise ellerinden hayvan veya hububatı çıkardığı, çiftçinin de elinde herhangi bir belge olmadığı için ispat etmek de mümkün olmuyor. Her yıl farklı bir şehir ve bölgeye giden bu kişilerin çiftçiye verdikleri kartvizitlerde de yanlış adres ve telefon numaraları yer alıyor. Yetkililer, başvuruda bulunan çiftçileri dolandırıcılara karşı uyarırken, piyasa fiyatı üzerinden alım yapan komisyonculara vadeli mal satmamaları gerektiğine dikkat çekiyor.

 

 

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web