Büyük Torbalı

HANGİ TARIM?

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
HANGİ TARIM?
527 Görüntüleme
09 Haziran 2015 - 8:46
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

TARIM ülkemizde genelde üç şekilde yapılmaktadır. Konvansiyonel tarım, organik tarım veiyi tarım şeklindedir.

Konvansiyonel (klasik) tarım;alışılmış normal tarımsal uygulamalardır.Bugün yaygın olarak uygulanan tarım sistemidir. Bu üretim şekli sanayi devrimi ve kentleşme ile yoğun şekilde uygulanır olmuştur. Konvansiyonel tarımda her türlü kimyasal ilaç sentetik gübre ve bitki geliştirici hormon hiçbir denetime tabii tutulmadan yoğun olarak kullanılabilmektedir.

Organik tarım; devamlı denetimi ve belgelendirmeyi gerektiren toprak verimliliğini ve bitki sağlığını esas alan, daima çevreyi koruyan, tarımsal kimyasalların kullanımını kısıtlayan, sınırlandıran hatta izin vermeyen tarımsal uygulamalardır. Bu üretim şeklinde organik girdiler kullanılmaktadır. Örneğin organik bitkisel ilaçlar, organik gübre ve organik tohum gibi…

İyi Tarım; tarımsal üretim sisteminin sosyal açıdan yaşanabilir, ekonomik açıdan karlı ve verimli, insan sağlığını koruyan, hayvan sağlık ve refahı ile çevreye önem veren bir uygulamadır. İyi Tarım Uygulamalarının amacı insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyecek üretimin yapılmasıdır. İyi Tarım Uygulamaları (İTU), topraktan sofraya kadar uzanan bütün üretim ve pazarlama aşamalarını kapsar.

Üretici iyi tarım yapmaya karar verdikten sonra gerekli prosedürü yerine getirmek üzere İTU konusunda yetkilendirilmiş kuruluşlara başvurarak üretim sürecinin kayıt altına alınması sağlanır.Üretim sırasında yapılan bütün işlemler çiftçi tarafından kayıt altına alınır ve daha sonra yapılacak kontroller için saklı tutulur. Bu kayıtlarda; ürün çeşidi, ürünün bulunduğu coğrafi bölge, gübre uygulama zamanı, gübre uygulama nedeni, kullanılan kimyasalın ticari ismi ve miktarı, uygulama aleti, ilaç uygulayanın ismi ve uygulama zamanından kaç günsonra hasat yapılması gerektiği, sulama zamanı, sulama yöntemi ve miktarı gibi bilgileri içerir.

Toprağın işlenmesinde, erozyonu azaltacak ve toprağın fiziksel yapısını koruyacak teknikler kullanılır.Üretimde seçilen çeşitler virüsten ari, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı olmalıdır.Kaliteli tohum, fide veya fidan kullanılmalıdır.

Uygun zamanda ve miktarda gübre kullanımı için toprak analizleri yılda en az bir defa, yaprak analizleri ise ihtiyaç duyulduğunda yaptırılmalıdır. Gübreleme, toprak yapısına göre hangi gübrenin uygun olduğunu belirledikten sonra, bitkinin ihtiyaç duyduğu miktarda ve zamanda yapılmalıdır.

Sulama, gübreleme, ilaçlama, ilaç kullanımı vediğer bütün uygulamalarla ilgili işlemler kayıt altına alınır. Risk değerlendirme esaslarına bakılarak, sulama suyu kaynağı yılda en az bir kez mikrobiyal, kimyasal ve mineral kirleticiler bakımından analiz ettirilir.

Hastalık ve zararlılarla mücadelede Entegre Mücadele Teknikleri uygulanır, kimyasal mücadele son çare olarak yapılmalıdır. Bütün ilaç uygulamaları ile ilgili kayıtlar tutulur. İşletmedeki olası atık ürünler ve kirlilik kaynakları belirlenir. Hasat, hijyenik koşullarda yapılır.

Tarım işletmesindeki bütün olası atık ürünler (kağıt, karton, plastik, ürün kalıntısı, yağ vb.) ile muhtemel kirlilik kaynakları (kimyasallar, yağ, yakıt, ses, kalıntı, paketleme evinden çıkan akıntılar) belirlenir. Tarımsal kimyasalları kullanan, taşıyan ve uygulayan işçilere bu konuda eğitim verilir.
Sonuçta işletme bu kriterlere göre Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından denetlenerek ürünleriİyi Tarım Ürünü Sertifikası ile belgelendirilir.
Bakanlıkça verilen İyi Tarım Ürünü Logosu ürünün markası olur. ​İTU ile üretilen ürünler tüketicinin daima tercih edeceği güvenilir gıdalardır.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web