Büyük Torbalı

Hayat kurtaran kadınlar

Torbalı’da bulunan 60 kişilik itfaiye ekibinde 7 kadın itfaiyeci bulunuyor. Mesleğin bütün zorluklarına rağmen kendi hayatlarının pahasına bu mesleği yapan sayılı kadın itfaiyeci bulunmakta.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Hayat kurtaran kadınlar
277 Görüntüleme
09 Temmuz 2019 - 17:57
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

YILLARDIR ‘erkek işi’ olarak bilinen ya da o yönde toplumsal algı oluşturulan mesleklerdeki başarılarıyla ‘biz de buradayız’ diyen kadınlar yine bir ‘erkek işi’ne tabiri caizse damgalarını vurarak tüm ön yargıları yerle bir ediyor. Torbalı’da itfaiyeci kadınlar ateşler arasından geçiyor, 30 metrelik itfaiye merdivenine tırmanıp 50 kilo ağırlığa tekabül eden kıyafetler ile yangınlar da hayat kurtarıyorlar. Üç bar basınçla su sıkan yangın hortumlarını kullanarak ateşleri azimleri ile söndürüyorlar. Torbalı’da bulunan 60 kişilik ekipte 7 kadın itfaiye personeli görev alıyor. Gülçimen Kılınç (32) ve Derya Sartan (33) büyük bir ekibin sadece 2 kadın itfaiye personeli kendilerini meslekten daha fazlası olan insan hayatı kurtarmak için adamış iki kadın. “Erkek işi” ya da “kadın işi” diye bir ayrım olmadığını belirten bu kadınlar sanılanın aksine maskülen bir görünüşe de sahip değiller. Zorlu eğitim ve sınavlardan geçerek itfaiyeci olan kadın personeller toplumun kendilerini her alanda görmeye alışana kadar “biz kadınlar pes etmiyoruz” diye belirtti.

ZAMANLA YARIŞIYORLAR

Adeta zamanla yarışan itfaiye ekipleri gelen ihbarlardan sonra saniyeler içerisinde giyindiklerini belirten Kılınç, “Bir yangın ihbarı aldığımızda 1 dakika içinde bulunduğumuz yerden ekibimizin çıkması gerekiyor. Bizim ekibimiz ise 30 saniye de bulunduğumuz yerden çıkış yapabiliyor. Şehrin en ücra noktasına da 3-3,5 dakika içinde varabiliyoruz. Bu da çok önemli bir husus. Çok kısa sürede ekibimiz itfaiyeden yangın mahalline hareket edebiliyor” diye belirtti.

‘HİÇ UNUTAMIYORUM’

Meslek hayatında yangın söndürme, arama kurtarma, deprem gibi pek çok olaya gittiğini ama bir anne ve evladın ölümüyle sonuçlanan bir kurtarma olayını unutamadığını belirten Kılınç, şunları anlattı: “Bir gün ihbar geldi. Torbalı’da bir evde ikiz çocuklar içeride kalmış. Arkadaşlarımız gitti, ben de arkadan takip ettim ve telsizi dinliyordum bir yandan. İkiz çocuklar evde çıkan yangının içeresinde kalmışlar. Beni en çok etkileyeni,  annenin ikiz olan evlatlardan birini kurtarmış ve diğerini kurtarmak için girdiği evde çocuğuna sarılır bir şekilde yanarak can vermiş ve onları o şekilde bulmuştuk. Zaten bu meslek de böyledir. Olaya gitseniz de gitmeseniz de anonsta kötü bir şey varsa o sizin içinize dert olur.”

“KADIN OLDUĞUMUZ İÇİN DETAYLARI DAHİ DÜŞÜNÜYORUZ”

İtfaiyecilerin hüzünlü anlara ve olaylara tanıklık ettiğini, bu durumdan etkilendiklerini söyleyen Kılınç, “Daha önce gidilebilir miydik, daha önce ihbar etselerdi, kurtarılır mıydı? Diye aklımızdan hep düşünceler geçiyor. Kadın olduğumuzdan işin detaylarını da düşünüyoruz ve hikâyeyi tamamlıyoruz. Ama bazen tamamladığımız hikâyelerin sonu hüzünlü olabiliyor.” diye konuştu. Kılınç, kurtarma olaylarından pek çok vaka ile karşılaştıklarını ve olumsuz durumu yaşayan insanlar için dakikaların saat gibi geldiğini belirterek, “Vardığınızda olayı yaşayanlar size kızıyor. Kurtarma olayı bittiğinde ve sevindirici bir şekilde sonuçlandığında, ‘Allah razı olsun, siz kurtardınız. Siz olmasaydınız, ne olacaktı’ diyorlar. Bu, işin en tatlı yanı. O kişiye darılmıyorsunuz. Çünkü canının yandığını biliyorsunuz.” sözlerine yer verdi. AYŞENUR TEKEL

 

 

 

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web