Büyük Torbalı

Hayvanlarda dogru beslenme verimi artiriyor

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Hayvanlarda dogru beslenme verimi artiriyor
188 Görüntüleme
15 Ocak 2012 - 22:38
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Süt sigirlarinin beslenmesinde güncel sorunlarin masaya yatirildigi seminerde kullanilan yemlerin üremeye ve saglik sorunlarina olumlu katkilari anlatildi.

TORBALILI çiftçiler, Balikesir Yem Sanayi (BALYEM) tarafindan verilen “Avrupa Birligi Sürecinde Türkiye Hayvanciligi ve Süt Sigirlarinin Beslenmesinde Güncel Sorunlar” seminerinde dogru beslenme yöntemleri hakkinda bilgi edindi. Uludag Universitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastaliklari Ana Bilim Dali Baskanligi’ndan emekli Prof. Melih Yavuz ile Balyem Bilimsel Çalisma Grup Uzmani Dr. Abdurrahman Özlüer’in konusmaci olarak katildigi seminerde, süt sigirlarinin dogum öncesi ve sonrasinda beslenmesinden kaynaklanan metabolik hastaliklar, beslenmenin üremeye etkisi ve döl tutma problemleri masaya yatirildi.

KALITELI KABA YEM KULLANIN

METROPOLIS Otel’de düzenlenen seminere, Torbali’da faaliyet gösteren yem üreticileri ve besicilik yaparak geçimini saglayan vatandaslar katildi. Seminerde beslenmenin üreme performansi üzerindeki etkisini anlatan uzmanlar, “Geçis dönemi, dogumdan 23 hafta öncesi ile dogumdan sonra 34 haftalik dönemdir. Bu dönemde bakim ve beslenme süt ve döl verimini etkiler. Gerekli beslenme önlemleri alinmazsa agirlik kaybi yasarlar. Bu da metabolik hastaliklara yol açar” dedi. Geçis dönemi sirasinda problem yasamamak için yapilmasi gerekenler hakkinda da bilgi veren uzmanlar, sagim döneminin ilk aylarinda mutlaka kaliteli kaba yem kullanilmasi gerektigini ifade etti.

METABOLIK HASTALIKLARA DIKKAT

DOGUM sonrasi verim kaybi ve metabolik hastaliklarla ilgili önemli bilgilerle besicileri bilgilendiren uzmanlar, “Doguma yakin dönemde asiri kalsiyum ve potasyum içeren yemler, gizli hipokalsemiye (süt hummasi) yol açar. Hipokalsemi tedavisi kolayca yapilabilir ancak gizli hipokalseminin fark edilmesi zordur ve hayvanlarda birçok metabolik hastaliga yol açar. Dogumdan sonra süt verimini arttirma ve hastaliklardan korunmak için yapilmasi gerekenleri anlatan uzmanlar, “Yüksek kalsiyum ve potasyum içeren yonca, fig, tirfil gibi baklagil kaba yemler verilmemeli. Yaglanmayi önlemek için misir slaji günde 56 kilodan fazla yedirilmemeli” dedi.

ILK KEZ TOPLANDILAR

BILGILENDIRME toplantisina katilan 150 kisi, sektörüyle ilgili önemli bilgiler edindi. Katilimcilar, geçis döneminde problem yasamamak, yaz aylarinda sicak ve nemli iklim kosullarinda süt ineklerini strese karsi korumak, dogum sonrasi verim kaybini önlemek ve metabolik hastaliklara karsi korumak, dogumdan sonra süt verimini arttirmak için yapilmasi gerekenler hakkinda genis bilgi edindi. Dostum Yem Torbali Satis Temsilcisi Yunus Inön, bölgede yanlis beslenmelerden dolayi, meydana gelen üreme sorunlari ve süt kaybinin önlemesi için ilk defa toplanti düzenlendigini belirterek, yetkililere ve katilimcilara tesekkür etti.

SICAK STRESINE GIRIYORLAR

YAZ aylarinda hayvanlarin sicak ve nemli iklim kosullarinda stresten korunmasi gerektiginin altini çizen uzmanlar, hava sicakliginin 2425 derecede ve nem oraninin yüksek oldugu bölgelerde süt ineklerinin sicak stresine girdiklerini belirterek su önerilerde bulundular: “Sicak stresine giren hayvanlarda ayakta ileri geri sallanarak hizli soluma, asiri salya, yem tüketiminde azalma, ayakta duran inek oraninda artis, gölgede toplanma ve vücut sicakliginda yükselme belirtileri görülür. Bu yüzden kaliteli kaba yem kullanilmali. Protein ve enerji orani iyi dengelenmeli. Yemleme günün serin saatlerine kaydirilmali. Yeterli sayida suluk bulundurulmali.” dedi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web