Büyük Torbalı

Ithal et yerli üreticinin kâbusu oldu

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Ithal et yerli üreticinin kâbusu oldu
548 Görüntüleme
22 Haziran 2010 - 21:48
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Yetistirdigi hayvanlari Pinar ve Tansas gibi dev markalara gönderen Maksimum Hayvancilik, ithal etin gündeme gelmesi ile zor günlergeçirmeye basladi. Firma sahibi Gülaynak: Fiyatlardaki istikrarsizlik hayvanciyi magdur ediyor

KUSÇUBURUN’DA 10 yildir faaliyette olan Maksimum Hayvancilik ilçenin önde gelen besicilik kurumlarindan bir tanesi. Yetistirdigi hayvanlari ülkenin önde gelen gida markalarindan Pinar ve büyük marketlerden Tansas’a pazarlayan firma yilda 600 büyük bas hayvani kesime gönderiyor. Son günlerde yurt disindan gelen ithal et yüzünden sikintili günler geçirdiklerini dile getiren Maksimum Hayvancilik’in sahibi Haluk Gülkaynak: “Hükümetin ithal et kararinin ardindan besiciler büyük oranda zarara ugradi. Tarim Bakanligi’nin uyguladigi bir politika yüzünden bütün besiciler panige kapilarak  ellerindeki hayvanlari kesime verdiler. Büyük oranda zarar yasandi” dedi.

SEKTÖRDE YUZDE 30 GERILEME VAR

YURT disindan ithal etin gelmesiyle et fiyatlarinda hizli bir düsüs yasanmaya basladi. Torbali’da da büyük bir geçim kaynagi olan hayvancilik su günlerde tehlike yasiyor. Ithal etin isminin bile yettigini söyleyen Gülkaynak: “Hükümet ilk önce ithal ete karsi oldugunu söyledi, herkes hayvana yatirim yapti. Sonra ithal et gündeme geldi. Ulkedeki besiciler stokçu durumunda göründü. Yürütülen bu yanlis politikayla köylüyü ve besicileri çakallara teslim ettiler. Sektörde yüzde 30 gerileme oldu. Hükümetin istikrarsiz o-lusu besicileri korkuttu. Kimse yatirim yapmiyor. 18 bin liradan kesime verdigimiz hayvani yine ayni sekilde 18 bin liradan geri ali-yoruz” seklinde konustu.

KÖYLU BITERSE ULKE BITER

ET fiyatlarinda istikrarin saglanmasinin kaçinilmaz oldugunu, üreticinin tesvik edilmesi gerektigini söyleyen Haluk Gülkaynak: “Müslüman bir ülke olarak bizim için kirmizi etin farkli bir yeri vardir. Biz bati ülke-leri gibi domuz eti yemi-yoruz. Bunun için ciddî bir istikrar saglanmali. Biz besicilikten asla dönmeyecegiz. Baska alternatifimiz yok. Köylü biterse ülke biter” dedi. Ukranya’da düzenlenen tarim ve hayvan-cilik fuarindan 1gün önce geldigini belirten Gülkaynak: “Yurt disinda büyükbas hayvancilik çok geride. Domuz üretimi çogunlukta ve tarimda bizden çok ilerideler. Ithal ete helal deyip duruyorlar ama yurt disindaki büyük bas hayvanlarinin çogu domuz kemigi ve kanindan üretilen yemlerle besleniyor. Bu konuda ciddi süphelerimiz var”

“Söylentisibile yetiyor”

ET ve Balik Kurumu (EBK), son bir yildir gündemi mesgul eden et fiyatlarindaki yük-selise dur demek için sahaya indi. Piyasayi dengelemeye çalisan kurum, fiyatlar belli bir seviyeye gerileyinceye kadar hayvan ithalatina devam edecek. Izmir Ili Damizlik Sigir Yetistiricileri Birligi eski Baskani Adnan Erkil, ithal etin spekülatörlerin çözülmesi ve ellerindeki mali satmalari bakimindan faydali oldugunu fakat bir noktada kesilmesi gerektigin söyledi. Bakanligin belirledigi 8 bin ton ithal et sinirin asilmamasi gerektigini söyleyen Erkil, fiyatlarda istikrarin saglanmasinin üretici bakimindan çok faydali oldugunu söyledi. Hayvancinin et fiyatlarin-dan ziyade baska alanlarda desteklenmesi gerektigini söyleyen Erkil, “Tarim Bakanligi, fiyatlari dengelemek için ithalat yoluna bas-vururken yerli üreticiyi magdur etmemek için yem gibi diger maliyetlerde de para destegi üzerinde duruyor. Bu faydali olacaktir. Bakanlik mesaji aldi, üreticiyi magdur etmeyecektir. Çünkü ithal et söylentisi bile üreticinin huzurunu kaçirmaktadir” dedi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web