Büyük Torbalı

İzmir’de deprem kabusu! Artçılar sürüyor!

Merkez üssü Ege Denizi (Karaburun açıkları) olan 6,3 şiddetindeki deprem İzmir’de ve bir çok ilde paniğe yol açtı. Depremden bu yana tam 280 artçı sarsıntı meydana gelirken can kaybı yaşanmadı. Deprem uzmanları ise İzmir için kritik açıklamalarda bulundular.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
İzmir’de deprem kabusu! Artçılar sürüyor!
240 Görüntüleme
13 Haziran 2017 - 11:32
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Başbakanlık AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı’nın verilerine göre merkez üssü Ege Denizi (Karaburun açıkları) olan 6,3 şiddetindeki depremde İzmirli vatandaşlar telaş içinde kendini sokağa attı.

Deprem özellikle Karaburun ilçesinde çok şiddetli biçimde hissedildi. Depremin 6,96 metre derinlikte meydana geldiği öğrenilirken deprem İstanbul, Çanakkale, Tekirdağ, Bursa ve Manisa’da da hissedildi.

ARTÇILAR DEVAM EDİYOR!
Diğer yandan artçı sarsıntılar devam ediyor. Aynı bölgede 280 artçı sarsıntı meydana geldi. 6.2 büyüklüğündeki depremden sonra bölgede sırayla saat 15.31’de 4.9, saat 15.32’de 4.0; saat 16.35’te 4.9, saat 17.19’da 4.3, saat 18.25’te 4.0, saat 19.30’da 4.0, saat 21.25’te 4.0 bugün ise saat 06.19’da 4.0 büyüklüğünde dikkat çeken sarsıntılar oldu. AFAD verilerine göre ilk depremin ardından 280 artçı sarsıntı kaydedildi

BİNALAR AYRILDI
İzmir’in Karaburun ilçesi açıklarında, Ege Denizi’nde meydana gelen depremde, Alsancak Semti’nde bazı binalarda küçük çatlaklar ve ayrılmalara neden oldu. Bazı binalar birbirinden ayrıldı. Polis bazı yolları önlem amacıyla trafiğe kapattı. Ev ve işyerlerindeki vatandaşlar ağlayarak kendilerini sokağa attı. İzmir Adliyesi’nde çalışanlar ve bina içinde bulunanlar da panik halinde dışarı çıktı. Çığlık atarak ağlayanları polis sakinleştirdi. Avukatlar, büyük panik yaşadıklarını söyledi.

KEMERALTI’NDA PANİK YAŞANDI
Öte yandan Kemeraltı Çarşısı’nda alışveriş yapanlar deprem anında büyük panik yaşadı. Konak’ta İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU Genel Müdürlüğü binalarında çalışan personel panikle dışarı çıktı. Herkes cep telefonlarıyla yakınlarını aramaya çalıştı. Vatandaşlar, kamu kurumlarına ait binalar önünde toplandılar ve saatlerce içeri girmediler. Korku ve endişe içinde yakınlarını cep telefonlarıyla arayanlar hatlarda yaşanan sorun nedeniyle ulaşmakta zorluk çekti. Kamu binalarında asansörlerin önüne binişi engellemek amacıyla şerit çekildi. İ

İZSU Genel Müdürlüğü binasına bitişik olan sekiz katlı Anadolu Pasajı arasında iki binanın bitiştiği yerde ayrılma meydana geldi. Bu nedenle bina önünden geçişi engellemek için emniyet şeridi çekildi. İzmir’de bazı işyerleri depremden sonra mesaiyi sona erdirdi ve çalışanlarını evlerine gönderdi.

KARABURUN BELEDİYE BAŞKANI’NIN AÇIKLAMASI
Depremin en çok hissedildiği yer olan Karaburun’un Belediye Başkanı Ahmet Çakır, “Mordoğan Ardıç bölgesinde balıkçıların olduğu yere yakın bir alanda küçük çaplı toprak kayması yaşandı ve kayalar düştü. Korkulacak bir şey yok. Depremi biz de çok hissettik. Tüm muhtarlarımızla temas halindeyiz. Şimdilik bize yansıyan önemli bir konu yok” dedi.

Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık yaptığı açıklamada, “İzmir Karaburun’da olan depremle ilgili Ege Afet Koordinasdyon ekiplerimiz sahada. Olumsuz bir bilgi yok. Deprem noktasına yaklıaşık 25 kilometre en yakın mesafedeki Karaburun Efeboz köyü muhtarına ulaşıldı. Herhangi bir olumsuz durum bildirilmedi. Çeşme, Karaburun ve Urla jandarma ve Emniyet Müdürülüğü ile yapılan ilk görüşmelerde herhangi bir can ve mal kaybının olmaduğı bilgisi alınıştır.

Yunan Kızlhaç ile görüştük, orada da herhangi bir sorun yok. Ege fayları formasyonu gereği uzun deprem artçıları oluşturabilir. Vatandaşlar bölgede dayanıksız ve hasarlı binalardan uzak durmalılar” dedi.

Karaburun Kaymakamı Muhammet Özyüksel açıklamasında, “bize ulaşan bir can kaybı bilgisi yok” dedi.

İZMİR VALİSİNDEN İLK AÇIKLAMA
İzmir Valisi Erol Ayyıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şu ana kadar kendilerine intikal eden olumsuz bir durumun, can ve mal kaybının olmadığını belirtti.  İzmir İl Afet ve Acil Durum Müdürü Osman Metin Saroğlu da depremle ilgili merkeze ulaşan can kaybı, yaralanma ya da maddi hasar bilgisinin bulunmadığını, tüm ekiplerin Karaburun, Mordoğan ve kıyı yerleşimlerde incelemelerini sürdürdüğünü kaydetti.

BAŞKAN KOCAOĞLU: ” TEYAKKUZ HALİNDEYİZ”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocağolu da,  “İzmir’de bize ulaşan bir problem görünmüyor ama baya şiddetli bir depremdi. Belediyede çalışıyordum, arkadaşlar dışarı çıktılar. Teyakkuz halindeyiz, bir yerde birşey olursa tüm hemşehrilerimizin yardımına koşacağız. Bekliyoruz, görevimizi yapmaya hazırız. Karaburun üs olarak görünüyor, oraya da ulaştık. Bir kayanın kayması söz konusu. Bir can veya mal kaybı görünmüyor şu anda” şeklinde konuştu.

URLA BELEDİYESİ’NDEN ‘AÇIK ALANLARDA BULUNUN’ UYARISI
Daha önce bir çok depremin merkez üssü olan Urla ise teyakkuza geçti. Urla Kaymakamlığı yaptığı açıklamada vatandaşları olası depremler için açık alanda bulunma çağrısı gelirken Urla Belediyesi tarafından da vatandaşlara SMS gönderildi. SMS’te vatandaşlara açık alanda bulunulması çağrısı yapıldı.

AFAD’TAN AÇIKLAMA
Başbakanlık AFAD Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, “İstanbul, İzmir, Balıkesir, Manisa ve Çanakkale illeri ile yapılan görüşmelerde, depremin hissedildiği ancak can ve mal kaybına yönelik henüz bir ihbar ulaşmadığı bilgisi alınmıştır.

Depremin en çok hissedildiği yer olan İzmir Dikili, Karaburun, Foça, Aliağa ilçelerinde İzmir Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü’nden ekipler keşif çalışmalarına başlamıştır. İzmir, Bursa, Sakarya, Afyon, Ankara, Manisa, Uşak ve Aydın İl AFAD’dan ekipler bölgeye sevk edilmiştir. İzmir, Aydın, Manisa ve Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı sağlık ekipleri teyakkuzda beklemektedir.

Manisa lojistik deposundan 16,5 m2’lik 240 aile çadırı tedbir amaçlı bölgeye sevk edilmiştir” denildi.

CNN TÜRK’TEN HARİTASI SOSYAL MEDYAYI SALLADI
Deprem sonrası canlı yayında gelişmeleri aktaran CNN TÜRK’te harita hatası sosyal medyada yankı uyandırdı. Haritada İzmir’in komşusunun Türkiye olması dikkat çekti.

SAKIZ ADASI’NDA PANİK
Şiddetli deprem Yunan Adaları’nda da paniğe yol açtı. Deprem anında CEMR Siyasi Komite toplantısı için Sakız Adası’nda bulunan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, yaşananları kareledi.

KANDİLLİ RASATHANESİ MÜDÜRÜ KONUŞTU
Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Ege Denizi ve Midilli’inin güneyi için 6,2 büyüklüğündeki bir depremin normal olduğunu belirterek, “Olağan bir deprem, oradaki fayların özelliğinden dolayı 6-6,5 büyüklüğünde depremlerin olması gayet doğal. Bir hafta, 15 gün, bir ay sürecek artçıları beklememiz doğal. 5-,5,5 büyüklüğünde artçılar gelebilir.” dedi.

SIĞ BİR DEPREM OLDUĞU İÇİN GENİŞ ALANDA HİSSEDİLDİ
Özener, 15.28’de, 6.2 büyüklüğünde gerçekleşen depremin ilk bulgulara gören 20 kilometre derinliğinde olduğunu ifade ederek, sığ, yüzeye yakın bir deprem olması nedeniyle de 400-500 kilometre uzaklıklardan, İstanbul’dan da hissedildiğini kaydetti. Özener, şöyle devam etti: “Bu deprem yüzeye yakın olduğu için daha büyük alana yayılıyor. Ege Denizi, Midilli’inin güneyi için bu büyüklükteki bir deprem normal bir deprem. Olağan bir deprem, oradaki fayların özelliğinden dolayı 6-6,5 büyüklüğünde depremlerin olması gayet doğal. Depremin artçıları olacaktır. Bir hafta, 15 gün, bir ay sürecek artçıları beklememiz doğal. 5-,5,5 büyüklüğünde artçılar gelebilir. Onlara da biraz hazırlıklı olmamız lazım. Vatandaşların da sağ duyuyla hareket etmesi gerekir. Hasarlı binalar olabilir. Vatandaşlara, AFAD’ın uyarılarını dikkate alarak, bundan sonraki süreci geçirmelerini tavsiye ediyorum.”

EGE VE MARMARA’DAKİ FAYLAR FARKLI
Ege Denizi’ndeki depremin gerçekleştiği fay hattı ile Marmara Denizi’ndeki fay hattının farklı olduğunu ifade eden Özener, “Tektonik rejim olarak farklılar. İkisi birbirinden bağımsız fay hatları. Türkiye’de 500 tane aktif fay var. Bunların sürekli hareket etmesi doğal. Kuzey Anadolu Fayı Marmara’da 17 Ağustos’tan sonra kırıldı. 12 Kasım’da da oldu, bir sonraki sismik boşluk olarak adlandırılan bölge ise Marmara Bölgesi.

İSTANBUL MERKEZLİ VE 7’NİN ÜZERİNDE…

Dünyadaki bilim insanlarının hemfikir olduğu konu, Kuzey Anadolu Fayı içindeki bir sonraki deprem Marmara Denizi’nde olacak. İstanbul merkezli ve 7’nin üzerinde bir büyüklükten bahsediyoruz.” diye konuştu. Olası Marmara depreminin büyüklüğünün bilim insanları tarafından çok tartışıldığını dile getiren Özener, bunların vatandaşın önünde yapılmaması gereken bilimsel tartışmalar olduğunu, herkesin Marmara’da büyüklüğü 7 civarında bir deprem beklenildiğini bilmesi ve önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.

Özener, depreme hazırlık için kentsel dönüşümün hızlanması, çürük yapıların bir an önce yenilenmesi gerektiğini vurgulayarak, kentsel dönüşümün sadece bina bazında değil ada, mahalle ve ilçe bazında köklü olarak yapılması gerektiğini kaydetti.

BİRİKEN ENERJİ AÇIĞA ÇIKACAK
Beklenen deprem biraz geç gelmesi durumunda deprem zararlarının azaltılmasının mümkün olduğunu belirten Özener, şunları anlattı:”Depreme karşı koyma şansımız yok, deprem önlenemez bir gerçek. Marmara’da da tarih boyunca depremler oldu. Anadolu plakası Marmara’da 2,5 santim hızla saat istikametinin tersinde güney batı yönünde hareket ediyor. Burada bir enerji birikiyor ve bu bir yerden dışarı çıkacak. Tarihsel depremler oldu, hala bu hareket sürüyor, yine bir deprem olacak. Ama ne zaman olacağını bilmediğimiz için bununla yaşamaya alışmamız lazım”

MURATHAN: İZMİR KÖRGEZİ’NDE OLSAYDI YIKICI OLURDU
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Alim Murathan, 6.3 büyüklüğündeki deprem sonrası basın toplantısı düzenledi. Depremin büyüklüğünü AFAD’ın 6.2 kendi yaptıkları çalışmaların ise 6.4 olarak ölçtüğünü son yıllarda bu körfezde gerçekleşen en büyük deprem olduğunu belirten Murathan, “Bu bildiğimiz bir fay hattı değil. Derinliği 7-10 kilometre olması nedeniyle kıyı kesimde oldukça yoğun şekilde hissedildi. Kıta sahanlığımızın dışında olması büyük .bir şans. Artçı depremler gerçekleşti. Enerji boşalımı olduğu için büyük bir depremi bu hat üzerinde beklemiyoruz. Bu depremin uzantısı Bakırçay bölgesinde etkisi olabileceğini düşünüyoruz. Bu konuda bilimsel inceleme yapacağız. Eğer bizim iç denizimizde, İzmir Körfezi’nde bu büyüklükte bir deprem gerçekleşseydi çok yıkıcı olurdu. 17 yıl önce İzmir’de yapılan Radius Projesi deprem senaryosu 6.4 büyüklüğünde bir depremin İzmir’de 1 milyon kişi evsiz kalabilirdi. İzmir’deki Radius Projesi bugün raflarda duruyor. Mutlaka revize edilmelidir. Öneriler de bir an önce yaşama geçirilmelidir. Karaburun yarımadasına yakın bu deprem bir uyarıdır. Midilli bölgesinde bu depremin yıkıcı etkisinin olabileceğini tahmin ediyoruz ama bu konuda bilgi sahibi değiliz” dedi .(DHA, Haber Merkezi)

EGEDE SONSÖZ

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web