Büyük Torbalı

Kalbimizi ‘sigara’ tetikliyor

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Kalbimizi ‘sigara’ tetikliyor
354 Görüntüleme
19 Ekim 2010 - 21:08
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Ani ölüm nedeni olarak bilinen kalp krizi git gide yayginlasiyor. Dahiliye Uzmani Doktor Osman Gök, Torbali’da daha çok sigaraya bagli olarak akciger ve kalp hastaliklarinin daha sik görüldügünü söyledi.

TURKIYE’DE yilda 200 bin kisi, kalp krizi nedeniyle hayatini kaybediyor. Yalnizca ileri yas hastaligi olmaktan çikan kalp sorunlari, genç yaslarda da hizla artiyor. Trafik kazalarini 30’a katlayan kalp krizinin en temel sebebi, sagliksiz beslenme ve hareketsiz yasam. Kalp hastaliklarinda genetik faktörlerin de etkisi büyük. Bunun için ailesinde ani ölüm hikâyesi bulunanlarin daha dikkatli bir yasam sürmesini öneriliyor. Torbali Tip Merkezi Dahiliye Uzmani Doktor Osman Gök, kalp krizi hakkinda ve Kalp krizinin hangi yaslarda görüldügü ve kalp krizi geçirenlerin yakinlarinin kriz esnasinda neler yapmasi gerektigi konusunda önemli açiklamalarda bulundu. Osman Gök, Torbali’da daha çok sigaraya bagli olarak akciger hastaliklari ve kalp hastaliklarinin daha sik görüldügünü söyledi.

KALP KRIZI ZAMANI YOKTUR

GUNLUK hayatin stresi, sporsuz, yasam, alkol, sigara asiri sismanlik kalp krizini tetikleyen baslica nedenler arasinda yer aliyor. Kalp krizinin belli bir yasinin olmadigini özellikle tetikleyicinin sigara ve hareketsiz yasam oldu-guna dikkat çeken Uzman Hekim Osman Gök, “Kalp krizinin belli bir zamani yok. Herkeste olusabilir. Özellikle, sigara, alkol kullananlarda siklikla rastlanan bir durum. Kalbin yeteri kadar oksijen alamayarak ölmesine kalp krizi (miyokard enfarktüsü) denir. Kalbimiz günlük yaptigimiz ise göre bazen daha fazla bazen daha az oksijene ihtiyaç duyar. Oksijeni kalbin kendi damarlari yani koroner damarlari getirirler. Eger koroner damarlarda bir tikaniklik veya daralma söz konusu ise kalp yeteri kadar oksijen alamaz, beslenemez. Beslenemeyen kalp dokusu ölür, islevini yitirir ve kani pompalayamaz hale gelir. Sonuç olarak ölümcül bir tablo olan kalp krizi ortaya çikar. Kalp krizi geçirmis kimselerde ölen dokunun yerine yenisi gelmez. Islevsiz bir yara tabakasi olusur. Yani kalp krizinin verdigi hasar geri dönüsü olmayan bir hasardir.  Kalp krizine neden olan koroner damar tikanikliginin en önemli sebebi “atheroskleroz”dur. Atheroskleroz, damarlarinin içine yag birikintilerinin oturmasi demektir. Sigara içenlerde ve koles-terolü yüksek kimselerde bu biri-kintiler sinsice büyürler ve zamanla koroner damari tamamen tikarlar. Sonuçta kalbin beslenmesi bozulur ve kalp krizi mey-dana gelir” dedi.

NE YAPMAK GEREKIR?

KALP krizi esnasinda kriz geçirenlerin ve yakinlarinin yapmasi gereken konulara da deginen Gök: “Kalp krizi aninda ilk öncelikle yaninda yakinlari varsa hastayi rahatlatmak için üzerinde bulunan elbiseleri genisletebilir. Kravat ceket gibi. Hiçbir sey yapamiyorsa varsa hastaya 0,5 mg aspirin çignetmesi faydali olur. Bu belirtilerle karsi karsiya kaldiginizda derhal bir yere oturup dinleniniz ve hemen bir saglik kurulusuna ulasmaya çalisiniz. Disaridaysaniz cep telefonuyla yardim isteyiniz. Kesinlikle yürümeye veya merdiven çikmaya devam etmeyiniz. Çünkü aktiviteye devam etmek zaten oksijen alamayan kalbinizin oksijen talebini daha da artiracaktir. Son zamanlarda kalp krizi geçirildiginin anlasilmasi halinde bir iki defa kuvvetlice öksürerek krizde olusan ritm bozuklugunun düzeltilebilecegini ileri süren yayimlar çikmistir, ancak böyle bir yaklasimin etkinligi henüz tam olarak kanitlanamamistir” dedi. Ilk müdahalenin hayat kurtarabilme sansinin oldugunu dile getiren Osman Gök: “Hasta nefes almiyorsa, kalp atmiyorsa belki tek yapilabilecek sunni solunumdan ziyade, (biliyorsa) kalp masaji yapmasi hayat kurtarabilir” seklinde konusarak sözlerini bitirdi.

TORBALI’DA DURUM NASIL?

ÖLUMLERIN önemli bir bölümünün kalp krizinden oldu-gunu da dile getiren Osman Gök, neler yapilabileegi konu-sunda sunlari ifade etti. “Kalp hastaliklari açisindan risk arzeden durumlar sunlardir Sigara içmek, kan lipidlerinin (kolesterol, trigliserid) dü-zensiz olmasi Diyabet Hastaligi, Obezite, 65 yasini geçmis olmak. Bunlardan kaç tanesi yasami-nizda varsa kalp krizi size o kadar yakin demektir. An-cak bunlari kendi-mizden uzaklastirmanin yolu var. Ilk öncelikle si-garadan ve alkolden uzak durmak, kesinlikle kullanma-mak gerekir. Düzenli olarak bol bol spor yapmak. yüzme, kosu veya en azindan her gün yürümek gerekir dedi. Özel-likle ilçemizde daha çok sigaraya bagli olarak akciger hastaliklari ve kalp hastalik-larinin daha sik görüldügünü de dile getiren Gök: “Hareket-siz yasamdan uzak durun. Özellikle Akdeniz Diyeti kul-lanilabilir. Ilçemizde hastalik-larin bir çogu sigara ve alkole bagli olarak akciger ve kalp hastaliklaridir” diyerek sözle-rini noktaladi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web