Büyük Torbalı

Karantina alanında 3 bin hayvan aşılandı

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Karantina alanında 3 bin hayvan aşılandı
628 Görüntüleme
28 Şubat 2015 - 8:32
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Ayrancılar’daki bir sürüde görülen ‘keçi-koyun çiçeği’ virüsü sonrasında kırmızı alarma geçildi. Karantinaya alınan 10 bin metrekarelik alanda 3 bin hayvan aşılandı. Ekipler, yeni bir virüs bulgusuna rastlanmadığını söyledi.

Ölümcül sonuçlara neden olan ‘keçi-koyun çiçeği’nin görülmesinden sonra Ayrancılar bölgesi karantinaya alınmıştı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ekipleri bölgede hummalı bir çalışma başlatmış ve karantinaya alınan 10 kilometrekarelik alanda 3 bin hayvanı aşılamıştı. Küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda görülen bu virüs, ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. Bölgeye küçükbaş hayvan girişi çıkışı ve hayvan satışı yasaklandı. Şuana kadar yapılan çalışmalarda ikinci bir vakaya rastlanılmadığını belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Birimi Sorumlusu Veteriner Hekim Hakan Karakaya, her ihtimale karşın ilçedeki yaklaşık 50 bin, küçükbaş-büyükbaş hayvanın aşılacağını söyledi.

BAŞKA VİRÜS YOK

Yaklaşık 3 hafta önce Ayrancılar Atatürk Mahallesi’nde ölümcül bir virüs olan ‘keçi-koyun çiçeği’ virüsüne rastlanıldı. 100 küçükbaş hayvanın yer aldığı sürüde görülen virüs nedeniyle 2 hayvan öldü, 7 hayvanda hastalığa yakalandı. Hasta olan hayvanlardan alınan numuneler, İzmir Bornova Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü’ne gönderildi. Teşhisin konulmasından sonra Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Birimi Sorumlusu Veteriner Hekim Hakan Karakaya önderliğinde bir çalışma başlatıldı. İlk etapta hastalığın görüldüğü alanın 3 kilometrelik çapında toplam 1500 hayvan aşılandı. Ayrancılar’da karantinaya alınan 10 kilometrekarelik alanda bulunan 3 bin hayvanda aşılanarak, virüse karşı korundu. Ekipler, yeni aşılarında gelmesiyle birlikte aşılanacak hayvan sayısını, büyükbaş-küçükbaş olmak üzere 47 bine çıkaracak.

İŞLETMELERDE DEZENFEKSİYON YAPILIYOR

Ölümcül sonuçlara neden olan bu salgının Menderes’ten geldiği belirtildi. Koyun-keçi çiçeğinin belirtileri, hayvanlarda koltuk altı ve meme bölgesinde çıban benzeri yaygın yaralar, ağız ve çenede kabuklu yaralar, ağız-burun akıntısı, yüksek ateş, ileri aşamada koma hali ve ölüm olarak açıklandı. Küçükbaş hayvanlardan büyükbaş hayvanlara da geçebilecek özellikte olan hastalık ilk olarak Torbalı’da 2013 yılında Çakırbeyli’de görüşmüş ve 14 adet sığır imha edilmişti. Hastalığın, hava, göçmen kuşlar ve uygunsuz hayvan sevkiyatı gibi nedenlerle meydana geldiğini kaydeden Karakaya: “Virüs, taşıyıcı hayvan ve insanlardan da geçebilir. Çalışma yaptığımız bütün işletmelerde, dezenfeksiyon yapılması gerektiğini belirtiyoruz. İşletmelerde komple bir çalışma yapılmalı. Ayrıca hayvan sahiplerini de her türlü konuda bilgilendiriyoruz” dedi.

GÖKHAN YALKALK

 

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web