Büyük Torbalı

Kokudan durulmuyor!

Arıtma sistemi olmayan ya da sistemi çalıştırılmayan sanayi tesisleri; tarımda hatalı gübre ve hatalı su kullanımları nedeniyle kirlenen Küçük Menderes’in kokusu herkesi bezdirdi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Kokudan durulmuyor!
337 Görüntüleme
15 Ağustos 2019 - 21:07
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

TORBALI’DA çevre sorunu her gün biraz daha büyüyor. İlçenin yer altı suları ve toprağının kirlendiği geçtiğimiz yıllar da yapılan araştırmalarla tescillendi. Fetrek ve Çevlik çaylarından adeta kimyasal atık akıyor. Arıtma sistemi olmayan ya da sistemi çalıştırılmayan üstelik çok su tüketen sanayi tesisleri; tarımda hatalı gübre ve hatalı su kullanımları nedeniyle Küçük Menderes hızla kirleniyor. Bu atık sular yer altı sularına karışarak geleceği de tehdit etmekte. Bölgedeki kuyu ve artezyenlerden yapılan sulamalar tarım alanlarında toprak zehirlenmelerine de yol açıyor.

ESKİ GÜNLERİNDEN ESER KALMADI

Küçük Menderes de çevre kirliliği önemli ölçüde nehir yatağına komsu ilçelerdeki sanayi atıkları ve evsel atıklar ile bilinçsiz kullanılan zirai tarım ilaçlarından kaynaklanıyor. Sanayi tesislerinden arıtılmadan bırakılan ağır metaller ve kimyevi maddelerden oluşan atıkları karışıyor. Nehrin taşıdığı atıklarla burada yasayan binlerce levrek, kefal, sazan ve yılan balığı gibi deniz canlıların günden güne azalırken, kirlenen pamucak denizindeki yaşam ortamı da giderek bozulmaya başladı.

KİRLİLİĞİN SEBEBİ TARIM İLAÇLARI VE FABRİKALAR

Kirliliğin yoğun olarak evsel atıksulardan, özellikle tekstil, metal, maden, zeytinyağı, süt ve süt ürünleri vs. endüstri tesislerinden ve tarımsal faaliyetlerden kaynaklandığı anlaşılıyor. Özellikle toplam fosfor, nitrit ve nitrat değerlerinin yüksek olması; nehir suyunda ötrofike bir durum olduğunun göstergesi. Bu durum havzada yoğun olarak yapılan tarımsal faaliyetlere ve bilinçsiz as gübre kullanımıyla açıklanabilir.  İnorganik kirliliğin kaynaktan itibaren sanayi bölgelerinde daha fazla olduğu, küçük sanayi sitelerinin de önemli kirletici etken oluşturduğu gözlemleniyor. Havzada yoğun olarak bulunan mevsimlik zeytinyağı tesisleriyle süt ve süt ürünleri de organik kirliliği önemli ölçüde artırmaktadır. Ayrıca Fetrek Çayı civarındaki büyük ölçekli sanayi kuruluşları, mermer işletmeleri, tekstil fabrikaları, gıda fabrikalarının atıkları nehirlerin suyunun rengini bile değiştirecek ölçüde kirliliğe neden oluyor.

YASİN GÜLCÜ

 

 

 

 

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web