Büyük Torbalı

Kötü huylu adam

MUSA zamanında bir köyde yaşayan iki komşu çiftçi vardı. Görünürde araları iyiydi. Fakat komşulardan birisi diğerini son derece kıskanıyor, ona haset ediyordu. Haset etme sebebi ise komşusunun tarlalarından, koyunlarından, sığırlarından daha çok verim almasıydı. Mesela haset eden komşunun koyunları tek kuzu doğuruyor, diğerinin ki ise çift doğuruyordu.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Kötü huylu adam
Nevzat KARATAŞ( n.karatas@buyuktorbali.com )
505 Görüntüleme
16 Aralık 2016 - 8:57
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Kısacası haset eden komşu bütün bunların yanında durmadan çalışıyor, çırpınıyor bir türlü emeğinin karşılığını komşusu gibi alamıyordu. Hasetçi komşu, konuyu Tur dağına giden hz. Musa’ya anlatıp “Rabbine sor! Neden bu kadar gayretime rağmen ben komşum gibi kazanamıyorum?” dedi.

Hasetçi komşu, Hz Musa, Tur dağından dönerken yoluna çıkıp Allah’ın ne dediğini sordu. Hz Musa, “Rabbim buyurdu ki, o kuluma söyle, komşusuna haset etmesin, komşusu için iki istesin; kendisi için bir istesin, o zaman onun kazancını da artırırım” dedi.

ALLAH’IM! KOMŞUNUN İKİ GÖZÜNÜ AL

Adam Hz. Musa’nın dediği gibi, her ne işe başlasa, işin başında “Allah’ım! Komşuma iki ver, bana bir ver” demeye başladı. Kendi kazancı artmaya başladı fakat komşunun ki iki misli artıyordu. Bu durum kıskançlık damarlarını kabarttı. Acaba, ne yapsam da komşumdan üstün olsam diye düşünmeye başladı ve sonunda şöyle dua etmeye başladı,

Allah’ım! Komşumun iki gözünü kör et, benim bir gözümü kör et!

Evet, insandaki kötü huy kolay kolay kaybolmuyor. Yüce rabbimiz her insanı değişik huy, rızık, yetenek ve nimetlerle imtihan etmektedir.

Ancak onları imtihan ederken de bizleri, yanlış yapmamamız, hata etmememiz için uyarıyor. Mesela namazlarımızda sıkça okuduğumuz Felak suresinde “Ey kulum! Haset edenin şerrinden sana sığınırım Allah’ım!” de, buyurur. Yani “Haset edenin kötülüklerinden beni koru” demektir. Demek ki, haset eden adamın yapacağı kötülük oldukça korkunçtur.

İnsanlık tarihinde ilk işlenen cinayet Hz. Âdem’in iki oğlu arasında meydana gelmiştir. Sebebi hasettir, kıskançlıktır. Hz Yusuf’un başına gelenler hepimiz tarafından çok iyi bilinir ki, kardeşlerinin o’na duydukları haset sebebiyledir. İblis’in yani şeytanın Allah tarafından, kıyamete kadar düşman ilan edilmesinin sebebi de yine İblis’in Hazreti Âdem’e verilenlere haset etmesi sebebiyledir.

MİZACI BOZUK OLAN

Sevgili dostlar! Haset etmek gıpta etmek demektir. Yani bir Müslüman kardeşimize verilen nimetlerin ona verilmesine rıza göstermemek ve onu kıskanmaktır. Bu duyguları taşımak dinimizce yasaklanmış ve çirkin görülmüştür.

Rabbimiz yüce kitabında “Bir de Allah’ın bazınıza diğerinden fazla olarak verdiği şeyleri arzulamayın.” Buyurur.

Allah Rasulü “Hasetten sakının! Ateşin odunu yakıp yok ettiği gibi haset etmekte sevaplarınızı iyiliklerinizi yok eder.”, “ Müminin kalbinde imanla haset bir arada bulunmaz.” Buyurarak haset etmenin ne kadar tehlikeli bir davranış olduğunu bildirir. Hasette ortak bir netice ise haset edenin kazdığı kuyuya sonunda kendisinin düşmesidir.

Haset eden kimse aslında yüce yaratıcısını tenkit etmek gibi büyük bir edepsizliğini yapmaktadır. Çünkü her insana verilenin ve verilmeyenin hesabını yapan Allah’tır. Kel olanı da sırma saçlı olanı da yaratan Rabbimizdir. İnsan yaratıcısını tenkit ediyorsa Onu tanımıyor demektir.

Mevlana Hazretleri  “Mizaç ve tabiatı bozuk ve hasta olan kişi, kimsenin iyi olmasını istemez.”  Derken bizleri iç muhasebesi yapmaya davet eder. Yani Müslüman kardeşimizin iyiliğini istemiyorsak, böyle bir duyguya sahipsek “Mizacımız ve tabiatımız bozuktur düzelmenin yollarını arayalım.” demektir.

Rabbim Müslüman kardeşine, müslümanca davranmayı hepimize nasip etsin! Hayırlı cumalar.

 

 

 

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web