Büyük Torbalı

KÖTÜ ve KÖTÜLÜK DEDİĞİMİZ

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
KÖTÜ ve KÖTÜLÜK DEDİĞİMİZ
Atiye Tumuklu( atiyetumuklu@buyuktorbali.com )
305 Görüntüleme
02 Mart 2016 - 8:29
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

“Kim senin yasanı çiğnemedi ki söyle?

Günahsız bir ömrün tadı ne ki söyle.

Yaptığım kötülüğü kötülükle ödetirsen,

Sen ile ben arasında ne fark kalır ki söyle.”

Ömer Hayyam

 

 Kötülük, Şer, Fenalık ya da Kemlik

  1. İstenilen, beğenilen nitelikte olmayan, hoşa gitmeyen, fena, iyi karşıtı
  2. Zararlı, tehlikeli
  3. Korku, endişe veren
  4. Kaba ve kırıcı
  5. Kişi veya toplum üzerinde olumsuz etkileri olan.
  6. Zarf. Aşırı, çok.

Kökenbilim sözlüğünde kötülük: Kem, Uygur Türkçesi 1. hastalık, ağrı, ıstırap, 2. eksik, noksan, kusurlu Fena yok olma, zail olma ölüm, ölümlü dünya

Arapça: Fena kötü, gün dönümü, akşam anlamına gelir.

Kötü, bazı yabancı sözcükleri karşılamak amacıyla cumhuriyet döneminde yayılmıştır. İyinin zıddıdır. Sıfat olarak kullanılır. İstenilen, beğenilen nitelikte olmayan, hoşa gitmeyen, fena, Korku, endişe veren. Kişi veya toplum üzerinde olumsuz etkileri olan. Zararlı, tehlikeli. Kaba ve kırıcı. Ahlak değerlerine ve törel istence karşı olan her şey.

Bu anlamda: a. Düzen bozucu ve yıkıcı olarak beliren şeyler, b.Değersiz bulmanın, kınamanın, ayıplamanın konusu olan her şey; istencin yasaya uygun bir biçimde karşı gelmeye ve elinden geldiğince değiştirmeye hakkı olduğu her şey.

Kötülük dini metinlerde doğaüstü bir güç olarak betimlenmiştir. Genellikle de zamana kişiye ve mekâna göre değişen bir “sıfat ve yakıştırma olarak kabullenilir.  Ancak evrensel tanımında bencillik, cahillik, çıkarcılıkla ilişkilendirilir.

Kısa tanımıysa “çevreyi ihmal etmekti.” Etraftakilerden bağımsız olduğunu düşünmek, ötekileri fark edememektir.

Kötü, önce kendisine kötüdür. Her şeyin birbiri sayesinde var olduğunu akıl edememiş kişiye “kötü” denir. Canlılar içinde insanın en kötü olduğu söylenebilir. Ancak bir insanın her zaman kötü olamayacağı gibi, insanlık da her zaman kötü değildir. Ne zaman ki doğadan koptuk, doğayı sömürmeyi gelişkinlik saydık: o zaman kötülüğü de var etmiş olduk. Spinoza’ya göre iyi bize faydalı olandır. Karşıtı kötü iyi bir şeye sahip olmamızı engelleyendir.

Nietzsche: Hıristiyan ahlakı olarak nitelendirdiği “kötülük” anlayışını reddeder. Hıristiyanlığın köle ahlakına sahip olduğunu, efendisini ve güçlüleri eleştirmek için “kötülük” kavramını büktüğünü söyler.

Immanuel Kant: Evrensel ahlak yasasını savunmuştur. Ona göre herhangi bir eylem tüm zaman ve mekânlarda uygulanabilir olmalıdır. Bir şeyin kötü ya da iyi olarak nitelendirilmesi her an aynı şekilde nitelendirilmesine bağlıdır. Kötülüğü problem olarak ilk ortaya atansa Epikür’dür.

Mahatma Gandi: Ümitsizliğe kapıldığımda, gerçek ve sevginin yolunun her zaman kazandığını hatırlarım. Tiranlar ve katiller var olmuştur. Bir süreliğine yenilmez bile görünmüşlerdir. Ancak sonuçta, her zaman kaybolurlar. Şiddete karşı çıkıyorum çünkü iyiymiş gibi göründüğünde yapılan iyilik geçici;  kötülükse kalıcıdır, der.

Edmund Burke: Kötülüğün kazanması için tek gerekli şey: iyilerin bir şey yapmamasıdır. Gerçeğini fark etmekle kalmayıp vecizleştirmiştir.

Friedrich Nietzsche: İnsanı en zalim hayvan olarak görür.

Albert Einstein: Dünya yaşamak için tehlikeli bir yer, ama kötü insanlar yüzünden değil, bununla ilgili hiçbir şey yapmayan insanlar yüzünden. Konusunu ileri sürer.

Aleksandr Solzhenitsyn: İyiyle kötüyü ayıran çizgi kalbin içinden geçer. Peki, kim kendi kalbinin bir parçasını yok etmek ister? Diyerek konuya farklı açıdan bakar.

Hannah Arendt, Vom Leben des Geistes (Aklın yaşamı) (1978) “Acı gerçek şudur ki çoğu kötülük, iyi veya kötü olma konusunda asla bir seçim yapmamış insanlar tarafından yapılır

Cenap Şehabeddin: Kötülük kapısını aralık etmeye gelmez, ardına kadar açılır.

John Stuart Mill: İnsanlar kötülüğü, arzularının kuvvetli olmasından çok vicdanlarının zayıf oluşundan dolayı yaparlar.

Lev Tolstoy: Kötüler, kendilerine tahammül edildikçe daha çok azdıklarından yanadır.

Mevlana: Kimseden sana kötülük gelmesini istemiyorsan; fena söyleyici, fena öğretici, fena düşünceli olmayı önenir.

Yusuf Has Hacib: Kötülük ateştir ateş ise yakıcıdır, onun yolunda geçilebilecek bir geçit yoktur.

Goethe İnsanların kötü olduklarını görmek beni şaşırtmıyor, ama bu yüzden hiç utanmadıklarını görünce hayretler içinde kalıyorum, der.

Demokritos: Kötülük yapan kimse, kötülüğe uğrayandan daha talihsizdir.

Platon: Kötülüklerin kaynağı Tanrı değildir. Sandığı gibi, ondan gelmez. Yalnız iyi olan şeyler Tanrıdan gelir düşüncesindedir. …

KÖTÜ ve İYİ: İşte evrenin iki zıt gücü. Evren, bu zıtlığın birliği olarak var olmasını sürdürürken, bazen iyi bazen de kötü, evreni yöneten güç olmaktadır. Egemen güç olan öğe aynı zamanda da insana ve yaşadığı dünyaya da yön verir.

Birbirleriyle çok sıkı ilişki halinde olan Evren-Dünya- insan üçlüsü, kendi içinde hep kötülükten uzaklaşıp doğruyu güzeli bulması ve iyiyi yapması tüm insanların sadece dileği olması yetmez. Uygulaması da gerekir.

 

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web