Büyük Torbalı

Köylü üretmiyor  merkeze göç ediyor

Torbalı’nın kırsal bölgelerinde yaşayan vatandaşlar çiftçilikte sağlanan gelirin maliyetleri kurtarmadığını öne sürerek, ilçe merkezine göç etmeye başladı. İş seçeneklerinin azlığı nedeniyle yaşadıkları köyleri terk etmek zorunda kalan köylüler, fabrikalarda “vasıfsız” işçi olmayı seçiyor

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Köylü üretmiyor  merkeze göç ediyor
345 Görüntüleme
06 Mart 2018 - 14:39
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

 

İLÇEMİZDE özellikle son yıllarda başlayan köyden kente göç, daha sonraki yıllarda da ciddi sorunları beraberinde getirdi. Göçün temel sebepleri arasında ekonomik ve sosyal durum yer alırken, bu iki ana başlık köyden kente göçün başlıca nedenleri arasında ilk sırada gösterildi. Eğitim ve sağlık hizmetlerinin yetersizliği, ulaşımın zorluğu, iş seçeneklerinin azlığı olarak yaşadıkları köyleri terk etmek zorunda kalan vatandaşlar, ilçe merkezinde hayata tutunmaya çalışıyor. Nitekim Türkiye İstatistik Kurumu’nun da (TÜİK) geçtiğimiz haftalarda 2017 verilerini açıklaması, yıllardır süre gelen bu göçün yersiz olmadığını gözler önüne serdi.

TARIMSAL VE HAYVANSAL ÜRETİM ZARARDA

Bu kapsamda 164 bin 981 nüfusa sahip olan Torbalı’nın nüfusu 7 bin 378 artışla 172 bin 359’a yükseldi. Geçmiş yıllara oranla çok fazla nüfus artışının yaşanmadığı Torbalı’da iç göçte artış yaşandı. Özbey başta olmak üzere Yeniköy, Ahmetli, Subaşı, Pamukyazı, Eğerci, Atalan, Naime, Tulum, Göllüce, Arslanlar, Taşkesik, Karakuyu, Dağkızılca, Ormanköy, Dağtekke, Karaot ve Demirci gibi kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşlar, Torbalı Ovası ekilip biçilmeyi beklerken, bu köylerdeki üreticilerin çiftini, çıbığını, hayvanını ve köylerini terk edip ilçe merkezinde “vasıfsız” işçi olmayı seçmesi, zaman zaman tarımsal ve hayvansal üretimin dibe vurmasına neden oluyor.

ÇİFTÇİLER ÜRETİMDEN KOPMAYA BAŞLADI

Torbalı Ovasının diğer ilçelere göre daha verimli topraklara sahip olduğunu, kırsal ve dağlık alanların ise hayvancılık açısından oldukça elverişli olmasının yeterince kullanılamadığını söyleyen Yeniköy Mahallesi’nde yaşayan 62 yaşındaki Mehmet Gören, 50 yıldır çiftçilik ve hayvancılıkla uğraştığını söyledi. Tarım ve hayvancılık sektörünün her geçen gün geriye doğru gittiğini öne süren çiftçi Gören, tarım ve hayvancılık politikaları nedeniyle üretim kaybının yaşandığını ve çiftçilerin fakirleşmesine yol açtığını belirtti. TÜİK verilerinde son 2 yıl içerisinde Karakızlar, Bozköy, Çakırbeyli ve Karaot gibi önemli kırsal bölgelerde herhangi bir bebeğin dünyaya gelmediğini kaydeden çiftçi Gören, “Bu bölgelerde 2 yıldır kayıtlara geçen bir bebek yok. Niye? Çünkü gençlerimiz artık köylerden kente göç ediyor. Yakında bu istatistik tüm köylere yayılırsa hiç şaşırmam.” diye konuştu.

 MALİYETLER KURTARMIYOR

TÜİK verilerine göre 172 bin 359 nüfusa sahip olan Torbalı’nın 61 mahalleye ayrıldığını ifade eden çiftçi Mehmet Gören, kırsal kesimi kapsayan 40 mahallenin toplam nüfusunun 31 bin 897 olduğunu söyledi. Ortaya çıkan bu çarpıcı rakamın iç göçün yaşandığını gözler önüne serdiğini kaydeden çiftçi Gören, “İstatistikler zaten her şeyi ortaya çıkartıyor. Daha ne konuşulacak ki? 10 yıl önce Yeniköy’de 2 bin sığır vardı. Şimdi toplasan 150’yi geçmez. Yem pahalı ve hayvancılıkta para kazanılmıyor. Her şeyden önce maliyetler yüksek, süt ucuz. Köylerde hayvan kalmadı ki. Köylü hayvanları sata sata bitirdi.” ifadelerini kullandı.

 ÖDEMİŞ TORBALI’YI SÜT ÜRETİMİNDE 12’YE KATLADI

TARİŞ’TE 22 yıl boyunca yönetimde görev yaptığının altını çizen Gören, “Eskiden böyle değildi. Çiftçi ne kazandığını ve ne harcadığını bilirdi. Hani kamuoyu istatistikler üzerinden gidiyor ya. Bende çok severim istatistikleri. TÜİK verilerine göre 2017 yılında 132 bin 241 nüfusa sahip Ödemiş’te toplamda 770 bin ton 537 kilo süt üretimi gerçekleşti. Bu rakam Torbalı’da üretilen süt miktarının neredeyse 12 katı. Niye? Çünkü yerel yöneticiler tarım ve hayvancılığa sözde değil öz de değer veriyor. Orada uygulanan sistemlerin ilçemizde de uygulanması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.  Murat CAN

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web