Büyük Torbalı

MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEĞİ…

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEĞİ…
Azat Kaya( azat-kaya@buyuktorbali.com )
1.009 Görüntüleme
16 Nisan 2016 - 8:29
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

 

Mali Müşavirlik Mesleği 3568 Sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunla düzenlenmiş olup; Kanun kapsamında verilen hizmetler aşağıdaki biçimde özetlenebilir:

Gerçek ve tüzel kişilere ait teşebbüs ve işletmelerin;

  1. a) Genel kabul görmüş muhasebe prensipleri ve ilgili mevzuat hükümleri gereğince, defterlerini tutmak, bilanço kâr-zarar tablosu ve beyannameleri ile diğer belgelerini düzenlemek ve benzeri işleri yapmak.
  2. b) Muhasebe sistemlerini kurmak, geliştirmek, işletmecilik, muhasebe, finans, malî mevzuat ve bunların uygulamaları ile ilgili işlerini düzenlemek veya bu konularda müşavirlik yapmak.
  3. c) Yukarıdaki bentte yazılı konularda, belgelerine dayanılarak, inceleme, tahlil, denetim yapmak, malî tablo ve beyannamelerle ilgili konularda yazılı görüş vermek, rapor ve benzerlerini düzenlemek, tahkim, bilirkişilik ve benzeri işleri yapmak.

Bir işyerine bağlı olmadan yukarıda yazılı işleri yapanlara SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR denir.

Genel olarak yukarıdaki yasal mevzuatı esas alarak işin kapsamını biraz daha genişleterek aşağıdaki şekilde değerlendirebiliriz.

Şahıs işletmeleri ve Sermaye Şirketleri(Ltd.Şti/A.Ş vd) ve Dernek, Vakıf kuruluş işlemleri. Hisse devri, birleşme, bölünme, tasfiye işlemlerini yapmak. Her türlü işletmeye ait defterleri tutmak. İşletmecilik, finans, mali mevzuat ve muhasebe ile ilgili danışmanlık yapmak, . Finansal Durum Tablosu, Gelir Tablosu, Nakit Akım, Özkaynak Değişim, Kâr Dağıtım, Fon Akım,Satışların Maliyeti tablolarını ve ilgili mali raporları düzenlemek.Bu tablolarla ilgili yazılı görüş ve rapor düzenlemek, Vergi danışmanlığı yapmak, SGK İşlemlerini yürütmek, ilişiksiz belgesi almak, borcu yoktur almak.

Başabaş analizi ve finansal proje danışmanlığı yapmak.

İş ve Yönetim Danışmanlığı

Yurtiçi ve yurtdışı borçlanma,

Askerlik,doğum borçlanmaları

Malüllük işlemleri

Her türlü Emeklilik İşlemleri

Dış Ticaret İşlemleri Danışmanlığı

Muhasebe Sistemleri kurmak, geliştirmek ve danışmanlığını yapmak. Denetim,tahlil,tahkim ve bilirkişilik yapmak. Yatırım,Teşvik mevzuatı, planlama, bütçeleme,finansal raporlama, konularında Danışmanlık yapmak. Kapasite Raporu, Sanayi Sicil Belgesi, Yıllık İşletme Cetveli Gönderimi. İZKA,TÜBİTAK,AB, KOSGEB, EKONOMİ BAKANLIĞI,TARIM BAKANLIĞI Hibe ve Destek Programları  Kalite Belgeleri. Turizm İşletme Belgesi. Yatırım Teşvik Belgesi. Bakanlık Ruhsat Müracaatları. Esnaf Sicil ve Oda Kayıtları. Ticaret Sicil ve Oda Kayıtları. ÇED Raporu . İşletme Kayıt Belgesi . Hijyen Belgesi . Yabancı İşçi Çalışma İzni. Yabancı Sermaye Yatırımları. Bordrolama yapmak, belirli/belirsiz/kısmi süreli/çağrı üzerine iş sözleşmeleri tanzim etmek, personel hizmetleri vermek . Vergi beyannameleri,SGK bildirimleri,İŞKUR,TÜİK bildirimlerini hazırlamak . Gayrimenkul Sermaye İradı beyannameleri . Özel bina inşaatlarının SGK işlemleri . İş kazaları,meslek hastalıkları , kıdem/ihbar tazminatları ile ilgili danışmanlık yapmak . Enflasyon Muhasebesi ile ilgili Mali Tabloları hazırlamak , . Finansal Tablolar analizi yapmak . Temel ve teknik analiz yapmak . Şirketler Muhasebesi . İnşaat Muhasebesi . Kuyumcu Muhasebesi . Medikal/Hastane Muhasebesi . Eczane Muhasebesi . Fırın/Unlu Mamuller Muhasebesi . Otel Muhasebesi . UFRS/TFRS Eğitim ve Uygulamaları . Yabancı Dilde Finansal Raporlama Desteği . Denetim . Mali Müşavirlik mesleği alanı ile ilgili seminer,eğitim,panel vb.

düzenlemek.

TEMEL VERGİSEL YÜKÜMLÜLÜKLER

Her ayın 26’sında KDV tahakkukunun ödenmesi gerekmektedir. Ocak-Nisan-Temmuz-Ekim aylarında MUHTASAR/STOPAJ tahakkukunun ödenmesi gerekmektedir. Şubat-Mayıs-Ağustos-Kasım aylarında GEÇİCİ (PEŞİN) VERGİ tahakkukunun ödenmesi gerekmektedir. Şahıs işletmeleri için her yıl 31 Mart ve 31 Temmuz’da iki taksitte ödenmek üzere YILLIK GELİR VERGİSİ‘nin ödenmesi gerekmektedir. Şirketler için ise 30 Nisan itibariyle Kurumlar Vergisi’nin ödenmesi gerekmektedir.

TEMEL SGK YÜKÜMLÜLÜKLERİ ve TEŞVİKLERİ

İşe alınan işçilerin sigorta girişleri en geç bir gün evvelden 4/a’lı olarak elektronik ortamda SGK’ye yapılmalıdır.Bir istisnası söz konusudur.İnşaat, tarım,balıkçılık işyerlerinde İşe Gİriş Bildirgesi aynı gün de düzenlenebilir.

İşten ayrılan ya da çıkarılan işçinin en geç 10 gün içinde elektronik ortamda SGK’ye bildirilmesi gerekmektedir.

Kendi adına işyeri açan şahıslar beta bir adi ortaklığa ya da sermaye şirketine ortak olanlar eski adıyla BAĞ-KUR yani 4/b’li olmak zorundadırlar. Ancak bu kimseler  başka bir firmada sigortalı işçi olarak çalışırlarsa;bu durumları kesintiyse uğramadığı sürece 4/b’li olmalarına gerek kalmaz. İsteğe bağlı olarak sigorta ödeyenler 4/b’li (BAĞ-KUR) sayılırlar. İşyerinde 29 yaşından küçük erkek işçi veya yaş sınırı olmaksızın kadın işçi çalıştıranlar;kaçak işçi çalıştırmamış ve bu sebeple idari para cezası ile cezalandırılmamış olmak kaydıyla;bahse konu işçiler son 6 ayda sigortalı değiller ise ve işyerinin son 6 aylık ortalama işçi sayısına ilave olmak üzere işe alınıyorlarsa en az 24, en fazla 48 ay boyunca işveren sigorta primi hisseleri İşsizlik Ödeneğinden ödenir.

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Vergi Levhası asma zorunluluğu bulunmamaktadır. Vergi Levhasını işyerinde bulundurma zorunluluğu vardır.

Aylık Prim Hizmet Belgesi(Sigortalı Listesi) asma zorunluluğu da bulunmamaktadır. Ancak işyerinde bulundurma zorunluluğu vardır. Bilanço usulüne göre defter tutan vergi mükellefleri Tapu, Noter ve PTT aracılığı ile yapılanlar hariç olmak üzere her türlü alım-satımlarını, tahsilat ve ödemelerini BANKA aracılığı ile yapmak zorundadırlar. 10’un üzerinde işçi çalıştıran işyerleri işçi maaşlarını muhakkak BANKA kanalıyla yapmak zorundadırlar. Ödeme Kaydedici Cihaz (Yazar Kasa) kullanma mecburiyeti bulunan vergi mükellefleri yeni nesil-pos uyumlu ÖKC’lerini hasılatlarına göre kademeli olarak en geç 01.01.2017 tarihinde kadar temin etmek zorundadırlar. İşyerleri kira tutarları ne kadar olursa olsun kiralarını kesinlikle mülk sahibi veya vekilinin BANKA hesabına ödemek zorundadırlar.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web