Büyük Torbalı

Mermer sektörüne kalifiye eleman yetiştiriyorlar

9 Eylül Üniversitesi Torbalı Meslek Yüksekokulu’na her yıl Türkiye’nin farklı noktalarından yüzlerce öğrenci geliyor. Yüksekokul’daki Sondaj Teknolojileri ve Doğal Yapı Taşları Teknolojisi bölüm başkanları, verilen iki yıllık eğitimin ardından mezunların iş bulma olanakları hakkında açıklamalarda bulundu

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Mermer sektörüne kalifiye eleman yetiştiriyorlar
422 Görüntüleme
30 Ocak 2020 - 16:09
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Atatürk Sanayi Sitesi’nin arka kısmında yer alan Torbalı Meslek Yüksekokulu 1993 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi altında kuruldu. Okul kuruluşundan itibaren sadece İzmir’de değil tüm Türkiye’de sektörel ve bilimsel çalışmalarıyla önemli bir rol oynuyor. 9 Eylül Üniversitesi Torbalı Meslek Yüksekokulu’nda her yıl öğrenci alımı yapan Doğal Yapıtaşları Teknolojisi, Sondaj Teknolojisi, Geoteknik, Endüstriyel Cam ve Seramik gibi yer bilimlerine dayalı 4 bölüm bulunuyor. Meslek yüksekokulundaki öğretmenlerin bilgi ve tecrübeleriyle modern imkan ve donanımlarla iki yıllık eğitimlerini tamamlayan öğrenciler piyasada rahatlıkla iş bulabiliyor. Yüksekokul’daki iki bölümün başkanı verilen eğitim ve öğrencilerin mezun olduklarında iş bulma olanakları hakkında bilgi verdi.
MERMER SEKTÖRÜNE KALİFİYE ELEMAN YETİŞTİRİYORLAR
Dokuz Eylül Üniversitesi Torbalı Meslek Yüksekokulu kuruluş tarihi olan 1993 yılından beri eğitim veren, Doğal Yapı Taşları Teknolojisi Bölümü, 2008-2009 eğitim öğretim yılına kadar Mermer Bölümü adı altında eğitim ve öğretime başladı. Doğal Yapı Taşları Teknolojisi Bölümü, Prof. Dr. Faruk Çalapkulu öncülüğünde, Prof. Dr. Ali Bahadır Yavuz, Prof. Dr. Turgay Onargan, Doç. Dr. Nimet Öztank, Doç. Dr. Zeki Karaca, Dr. Öğr. Üy. Nejat Kun, Öğr. Gör. Ramazan Hacımustafaoğlu, Öğr. Gör. Ferah Türkmen, Öğr. Gör. Atilla Altınçiçek, Öğr. Gör. Ahmet Erdem, Öğr. Gör. H. Baki Buzlu ve mermer sektörünün temsilcilerinden olan Mustafa Yücel, Saldıray İleri, Metin Balıbey, Erhan İskenderoğlu, Yüksel Şenaylar ve Yılmaz Selvi, Mermercilik Bölümü’nün temellerini attı. Bunun yanı sıra, mermer sektörü fabrika ve işletmelerinin ve STK’ların desteğiyle de bölüm geliştirildi. Okulun kurulduğu günden beri doğal taş sektörüne ara eleman yetiştirmek için öğrenci alan program, Meslek Yüksekokulu’nun halen en aktif ve en fazla öğrenci tarafından tercih edilen programlarından biri olmaya devam ediyor.
BÖLÜM İKİ YÖNLÜ AVANTAJLI
Doğal Yapı Taşları Teknolojisi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Altuğ Hasözbek yaptığı açıklamada “Doğal Yapı Taşları Teknolojisi Bölümü’nden mezun olan öğrenciler, tekniker olarak doğal taş sektörünün çeşitli alanlarında ve değişik kademelerde yetkin bir şekilde çalışmakta ve mermer sektörünün temel alanları olan ocak, fabrika ve atölye işletmelerinde iş bulabilmektedirler. Türkiye’deki sektörün en önemli meselesi olan ara eleman ihtiyacını gidermenin yanı sıra, programdan mezun öğrenciler dikey geçiş sistemi kapsamında, jeoloji, jeofizik ve maden Mühendisliklerine ve Mimarlık Fakültelerindeki ilgili bölümlere geçebiliyor” ifadelerini kullanarak sözlerini noktaladı.
TÜRKİYE’DE BİR İLK
1993 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Torbalı Meslek Yüksekokulu’nda sondaj bölümü ilk öğrencilerini alarak eğitim hayatına başladı. Bölüm aynı zamanda Türkiye pedagojik eğitime dayalı ilk sondajcılık bölümü olma özelliğini taşıyor. Bölüm aynı yıl içerisinde fiilen sektöre sondaj yapmaya başladı. Bu sondajlarla hem eğitim yapılmış hem de okul döner sermaye kanalıyla para kazanmaya başlandı. Kurucu müdür Prof. Dr. Faruk Çalapkulu’nun dediği gibi iş işte öğrenilir mantığı ile uygulamaya çok büyük özen gösterildi.
“25 BİN LİRAYA KADAR MAAŞ ALIYORLAR”
Sondaj Teknolojileri Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zülfü Demirkıran ise kendi bölümü hakkında yaptığı bilgilendirmede “Sondaj bölümü öğrencilerimizin her yıl 30’ar gün stajları vardır. Staj yerlerini öğrencilerimiz için staj komisyonu belirler. Staj yeri belirlemede staj komisyonun belirli kuralları vardır. Bunlar firmada makine ekipman açısından zengin olacak, aynı zamanda firmanın bünyesinde mutlaka mühendis olacak Türkiye’nin tanınan bir firması olacak ve iş güvenliği prosedürlerine harfiyen uyacak. Bu koşulları sağlayan firmalara stajyer gönderilir. Genellikle stajyer gönderilen firmalar öğrencilerimize minimum asgari ücret verirler ve staj sonrası çalışmaları için stajyerleri teşvik ederler. 2. stajına gönderilen stajyerlerimiz özellikle staj sonrası çalışacakları firmalara gönderilirler. Sondaj sektöründe ilk başlayan mezunumuz. 2500-3500 TL maaşla başlar. Sondör yardımcısı olduğu zaman, maaşı 3500-4500 arasında olur. Sondör olduktan sonra vardiyede makine almaya başladığı zaman maaşları 4500-5500’e kadar ulaşır. Formen mertebesine eriştiğinde ise maaşları 25 bin TL’ye kadar ulaşır” şeklinde konuştu.
YASİN GÜLCÜ

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web