Büyük Torbalı

Mimarligin gidasi heyecandir

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Mimarligin gidasi heyecandir
402 Görüntüleme
01 Aralık 2010 - 22:45
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Torbali’nin ilk ve tek 3 yildizli oteli Metropolis’in projesi basta olmak üzere çok sayida lüks yapi, fabrika ve dairenin projelerinde imzasi bulunan Gülgün Çetin, mesleginde ‘heyecanin’ çok önemli bir unsur oldugunu söyledi.

TORBALI’NIN erkek egemen sektörlerinden olan insaat alaninda nadir de olsa bayanlar ön plan çikiyor. Ilçemizdeki basarili bayan mimarlardan bir tanesi olan 39 yasindaki, 1 çocuk annesi Gülgün Çetin, imza attigi basarili projelerle ön plana çikiyor. Torbali’nin ilk ve tek 3 yildizli oteli Metropolis’in projesi basta olmak üzere çok sayida lüks yapi, fabrika ve dairenin projelerinde imzasi bulunan Gülgün Çetin, meslek hayatinda 14 yili geride birakti. Orta Dogu Teknik Universitesi (ODTU) mezunu olan basarili mimar, su siralar Selçuk’ta 13 daireli bir sitenin yapimi ile ilgileniyor. Torbali’daki insaat sektörünü ayrintilari ile degerlendiren Mimar Çetin, mimarlik sektöründe heyecanini ve bilinçli çalismanin çok önemli oldugunu, sadece ekonomik kaygilarla yapilan yapilarin hem kullanicisina hem de kentlerin estetigine zarar verecegini savundu.

KLASIK BINA KALIPLARININ DISINA ÇIKILAMIYOR

ODTU’DEN 1996 yilinda mezun olan Mimar Gülgün Çetin 13 yil-dir Torbali’da Vista Mimarlik ile faaliyet gösteriyor. Ailesinin bü-yük bir kismi Torbali’da yasayan fakat kendisi Ödemis dogumlu olan Gülgün Çetin, üniversiteyi bitirip is kurmaya karar verdigin-de Izmir’e yakin oldugu için Tor-bali’yi seçtigini söyledi. 14 yillik meslek hayatinda büyük ölçüde hayallerinin ve egitiminin dogrul-tusunda isler yaptigini fakat kimi zaman ‘kaliplardan vazgeçilme-mesinden’ dolayi hayallerini ger-çeklestirmekte zorlandigini söyle-yen Gülgün Çetin, “Mimarlik içe-risinde sanat, hayal, tasarim ve üretme gibi kavramlari barindiran bir meslek. Bir eczaci köyde bile mekân açtiginda is yapabilir ama bir mimar öyle degildir. Torbali-nin metropollüge tam geçememis olmasindan dolayi kimi zaman kendimizi ifade edemedigimiz, klasik bina kaliplarinin disina çi-kamadigimiz oluyor. Bizim mes-lekte bir diger önemli nokta da uygulama asamasinda projenin aynen korunabilmesi” seklinde konustu.

BAYAN OLMAK DEZAVANTAJ VEYA DEZAVANTAJ DEGIL

BAYAN mimar olmanin kendisi-ne bir avantaj veya dezavantaj saglamadigini dile getiren Gülgün Çetin, bu isin egitimini alan ve hayal gücü fonksiyonel tasarimlar üretmeye yeten herkesin mimarlik yapabilecegini söyledi. Kendisine mesleginde en önemli avantaj un-surunun ODTU’de egitim görmek oldugunu söyledi. Universitede kendilerine teknik egitimin yani sira, kendini gelistirme, günün kosullarina uydurma yönünde egitimlerin de veriligini söyleyen Gülgün Çetin, “Her hayal dogru olmayabilir. Ama dogru yönlen-dirilmis bir kisiye kolaylikla ideal dogruluguna ulasabilir. ODTU’lü olmak dil avantajinin yansira farkli bir konsepti olmasi baki-mindan bizleri bir adim öne çi-kardi” dedi.

HEYECAN OLMAZSA OLMAZ

MESLEGE ilk basladigi yillarda önemli bir projeye basladiginda çok uykusuz gece geçirdigini, simdilerde tecrübeye bagli olarak ayni ölçüde telas yasamasa da ilk günkü heyecaninin hep oldugunu söyleyen Gülgün Çetin, mimar-ligin olmazsa olmazlarindan biri-nin ‘heyecan’ oldugunu söyledi. Çetin, “Bence heyecanini kaybet-mis bir kisi mümkünse mimarlik yapmamali. Teknik bilgiye her ortamda kolaylikla ulasilabilir. Önemli olan hayal ettigini kâgida en fonksiyonel sekilde dökebil-mek. Bir mimar için kagida dök-tügü projenin 3-5 ay sonra ortaya çiktigini görebilmek çok güzel bir duygu” seklinde konusarak sözlerini noktaladi.

Torbali’da sektör 15 yil geride

TORBALI’DAKI insaat sek-törünü de degerlendiren Gül-gün çetin, sektörün 10 yil ön-cesi ile kiyasladiginda kalite-ye kavustugunu ancak bunun yeterli olmadigini söyledi. Torbali’da tek eksigin kendi-ne has mimari bir dokunun olma-yisi oldugunu söyleyen genç mimar, “Torbali’da yapi-lara baktigimizda sürekli popüler kültürün takip edil-digini görüyoruz. Ama örne-gin bir Safranbolu dedigimiz-de hemen Safranbolu evleri aklimiza gelir. Son yillarda insaatlarda sayi arttikça kalite de arti. Rekabetin en büyük getirisi bu oldu. Yine de Bü-yüksehirlere baktigimizda 10-15 yil geride oldugumuzu söyleyebilir. Büyüksehirde 10 yil önce cam giydirme mo-daydi, simdi enerji üreten bi-nalar gündemde. Biz de belki 10 yil sonra enerji üreten binalari konusacagiz” seklin-de konustu.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web