Büyük Torbalı

Misir ve domatesteki düsüs pamuga yarayacak

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Misir ve domatesteki düsüs pamuga yarayacak
224 Görüntüleme
02 Şubat 2010 - 23:11
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Prim ödemelerinde yeni bir düzenleme yapilmasi gerektigini belirten Torbali Ziraat Odasi Baskani Murat Uslu, domates ve misir gibi ürünlerin paralarinin ödenmemesi nedeniyle bu yil pamuk ekiminde artis olmasini beklediklerini söyledi

BIR zamanlar Torbali’da 120 bin dönüm pamuk ekilirken za-man içinde pamugun deger kaybetmesi nedeniyle ekim al-ani 6-7 bin dönüme kadar düs-tü. Hükümet tarafindan ödenen primlerin pamuk ekim alani üz-erinde etkili oldugunu belirte-rek bu yilki prim ödemelerinde yeni bir düzenleme yapilmasi gerektigini belirten Torbali Zi-raat Odasi Baskani Murat Uslu, domates ve misir gibi ürünlerin paralarinin ödenmemesi nede-niyle bu yil pamuk ekiminde ar-tis olmasini beklediklerini söy-ledi. Pamuk ekimi yapilmamasi nedeniyle çiftçinin elindeki ekipmanlarinin çürümeye terk edildigini belirten Uslu, primle-rin artmamasi hâlinde 2010 yi-linda pamuk ekim alaninin 15 bin dönüme çikmasini bekle-diklerini ifade etti.

ARTIS YASANMASINI UMUT EDIYORUZ
TORBALI’DA eskiden yapilan 120 bin dönümlük pamuk üreti-minin son yillarda 6-7 bin dö-nüme kadar düstügünü belirten Uslu “Pamuk fiyatlari yillardir hep ayni. Hatta eskiden 1 TL’ye satilan pamugun fiyati 60 Krs’a kadar düstü. Bu durumda çiftçi pamugu nasil eksin. Biraz primlerin durumu, biraz fiyatla-rin yükselmesi, domates parala-rimin ödenmemesi nedeniyle domates üretiminin yapilamaz hâle gelmesi ve misir paralari-nin ödenmemesi gibi nedenlerle bu yil pamuk üretiminde bir ar-tis yasanmasini umut ediyoruz.

PRIME BAGLI OLARAK URETIM ARTABILIR
2010 yilinda pamuk üretiminde artis olmasini düsünmelerine ragmen bu artisim tatmin edici düzeyde olmayacagini belirte-rek üretimin artmasinin primle-rin artmasina bagli oldugunu söyleyen Uslu “Bu yil pamuk üretimin artarak 15 bin dönüm civarina çikmasini bekliyoruz. Daha önceleri pamuk için 42 kurus prim ödeniyordu. Bu prim 50-60 kurus olsaydi daha çok kisi pamuk üretimine yönelirdi. Bu yil da yapilan açiklamada prim oranlari 420 bin TL olarak belirlendi. Pamuk çiftçiye kazandirsaydi diger mahsuller de para ederdi. Pa-muk ekimi olmadigi sürece denge olmasi mümkün degil. Bu nedenle yetkililerin pamuk primlerinde yeni bir düzenleme yapmasi gerekiyor. Primlerde artis oldugu taktirde bu yil ki üretim 30 bin-40 bin dönüme kadar çikabilir” diye konustu..

EKIPMANLAR ÇURUMEYE BASLADI
PRIM artislari oldugu taktirde pamuga gerçekten bir dönüs olacagini belirten Uslu “Çiftçi pamuk ekmeye ekmeye eldeki ekipmanlar da çürümeye terk edildi. Bir kisim ekipmanlar da hurdacilara satildi. 1-2 yil daha pamuk ekimi yapilmadigi tak-tirde çiftçinin ekipmani elinde kalmayacak” dedi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web