Büyük Torbalı

Orucun olumlu etkileri kanıtlanmıştır

“Herhangi bir kronik hastalığı olmayan sağlıklı bireylerde oruç tutmanın sağlığa olumlu etkileri yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır” diyen Diyetisyen Betül Ekici Erdemir önemli uyarılarda bulundu.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Orucun olumlu etkileri kanıtlanmıştır
186 Görüntüleme
01 Mayıs 2019 - 13:06
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

DÜNYANIN dört bir yanından milyonlarca Müslümanın oruç tuttuğu Ramazan ayı yaklaşıyor. Ramazan ayında beslenme düzeninin değişmesi, günlerin sıcak ve uzun olması, açlık sürelerinin uzaması ve buna bağlı olarak iftarda mideye aşırı yüklenilmesi bazı sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olabiliyor. Sağlık açısından sorunsuz bir Ramazan için uzmanlar uyarıyor. Torbalı’da da Ramazan-ı Şerif heyecanı hissedilmeye başlarken, bu mübarek ay için gıda alışverişleri de başladı. Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte bir çok insanın kafasında aynı soru var, “oruç tutarak da zayıflayabilir miyim?” Konuyla ilgili Torbalı’da faaliyet gösteren Diyetisyen Betül Ekici Erdemir önemli uyarılarda bulundu.

ORUCUN OLUMLU ETKİLERİ KANITLANMIŞTIR

Genç diyetisyen, “Herhangi bir kronik hastalığı olmayan sağlıklı bireylerde oruç tutmanın sağlığa olumlu etkileri yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Ramazan boyunca uygun gıdalarla beslenirseniz olumlu etkilerden maksimum düzeyde faydalanabilirsiniz. Pek çok insan oruç tutarak zayıflamanın mümkün olmayacağını düşünür, oysaki dengeli bir beslenmeyle kilo almaz hatta kilo verirsiniz. Vücudun 12-14 saatten fazla aç kalmasını ve kontrolsüz yemeyi önlemek için, iftar ve sahurda seçilecek besinlerin tok tutucu özelliğinin olması, şarküteri gibi sodyum oranı yüksek besinlerin olmaması ve doğal besinlerden oluşması önemlidir. Bunlara dikkat edilmez ise kontrolsüz yeme sonucu ramazan ayında 5-7 kg a kadar kilo artışı söz konusu olur.”

RAMAZAN AYINDAN NASIL YARARLANIRIZ?

Ramazan ayından maksimum düzeyde yararlanmak için şu önerileri sıraladı: Mutlaka çorba için. Çorba uzun süre aç kalmış mideyi rahatlatarak yemeği bir anda yeme isteğini de engeller. Beynimize tokluk sinyallerinin ağzımıza aldığımız ilk lokmadan itibaren 15 dk da iletildiğini unutmadan, yavaş bir şekilde çorbanızı tüketin. Günde 3 litre su için.İftara su içerek başlamak önemlidir. Sahura kadar olan süreçte de su içmeyi unutmayın. Uzun süre vücudun sussuz kalması iftara yaklaşılan sürede yorgunluk olarak baş gösterir. Bunu önlemek için 3 lt su ihtiyacınızı mutlaka tamamlayın.”

HURMA VE SÜTLÜ TATLILAR

Ramazan ayının vazgeçilmesi hurmaya da vurgu yapan Ekici, “Hurmadan vazgeçmeyin. İftarda 2 adetten fazla tüketmediğiniz sürece gayet iyi bir seçim. Lif oranı yüksek olduğu için tok tutar ve kan şekerini dengeler. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edin. İftara doğru kan şekerinin düşmesi beraberinde tatlı yeme isteğini de getirir. Haftada 3 defayı geçmeyecek şekilde güllaç, kazandibi, sütlaç gibi tatlıları porsiyon kontrolünde tüketebilirsiniz” dedi.

 

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web