Büyük Torbalı

ÖZVERİ BU OLSA GEREK

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
ÖZVERİ BU OLSA GEREK
Serkan Günbay( serkan-gunbay@buyuktorbali.com )
327 Görüntüleme
14 Mart 2016 - 8:29
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

 

Bilmeyenler vardır belki Torbalı Türkiye’nin en fazla derneği olan yerleşim merkezlerinden bir tanesi.

O kadar çok dernek var ki ilçede, saymakla bitmez. Kuş, böcek, çiçek, hemşehri, yardımlaşma başta olmak üzere sayısız derneğimiz var. Birçok kağıt üzerinde görülürken bazıları da oldukça başarılı çalışmalara imza atıyor. Özellikle yurt genelinde örgütlenmiş, bir amaca hizmet eden dernekler Torbalı’da çok güzel işlere imza atıyor. Bunlardan bir tanesi de Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD). Torbalı’da uzun yıllardır faaliyet gösteren ADD şuan Emine Ece yönetiminde faaliyetlerini sürdürüyor.

2 yıl önce görevi devralan Emine Ece hafta sonu yapılan genel kurul ile yeniden başkanlığa getirildi. 2 yıllık süreçte çok yoğun bir şekilde çalışan Emine Ece, hasta olmasına rağmen kongreye geldi. Önceki gün kendisi ile görüştüğümde hastanede tedavi olduğunu söylemişti. Kongre günü hastaneden izin alarak çıkan Emine Hanım gerçekten alkışı hak ediyor.

Sağlığını hiçe sayarak Atatürkçü Düşünce Derneği’nin kongresine gelen başkan, üyelerin de takdirini topluyor. Emine Ece’yi yaptığı faaliyetlerden takip ettiğimiz kadarıyla tanıyoruz. Çok çalışkan birisi. Torbalı’da eğitim gören gençlerin annesi gibi. Onlara burs imkânı sağlamak için üyeleri ile işbirliği yapıyor. Üniversite öğrencilerine ev eşyası yardımı yaparak Torbalı’da daha rahat bir şekilde kalmalarını sağlıyor. Bu tür faaliyetlerini yürüten ADD aynı zamanda Atatürk ilke ve inkilaplarını yaşatmak için de bazı etkinlikler düzenliyor.

Paneller düzenleyen dernek, TBMM’nin kuruluş yıldönümlerinde meclisin ilk menüsünü Torbalı halkı ile paylaşıyor. Dernek başkanı olmak üzere yönetim kurulu üyeleri de özverili bir şekilde çalışıyor.

 

YOĞUNLUK O BÖLGEYE KAYDI

 

Torbalı’da trafik yoğunluğu her geçen gün artıyor. Nüfus ile birlikte ilçeye kayıt olan araç sayısı da artıyor. Bugün nereden baksanız her evde en az 1 veya 2 araba var. Aile başına düşen araç sayısı artıyor. Böyle olunca da trafikte keşmekeş yaşanmaya devam ediyor. ESHOT’ların iptal edilmesi ile araç trafiği rahat bir nefes aldı deniliyor ama bence değişen bir şey olmadı. Aynı yoğunluk devam ediyor.

Özellikle iş ve okul çıkışlarında Kazım Dirik Caddesi’nde ilerlemek imkansız gibi bir şey. Trafiğin akmaması nedeniyle bazı sürücüler ara sokaklara giriyor ama ne yazık ki yolların dar olması ve park eden araçlar nedeniyle ara sokaklarda da sıkışmalar yaşanıyor. Araç trafiği İZBAN’ın faaliyete girmesi ile birlikte Tepeköy İstasyonu civarında arttı. Aktarma ESHOT’larının yolcu getirip götürdüğü yol oldukça hareketlendi. Bir de hatalı park edildiğinde trafik kilitleniyor. Geçtiğimiz gün hatalı park edilen araç nedeniyle ESHOT dönüş yapamayınca trafik kilitlendi.

Bölgeye gelen polis hatalı park yapana aracı çekti ve akış sağlandı. Yolların da dar olması bu tür sıkıntıları sık sık gündeme getiriyor. Ancak geçtiğimiz gün Torbalı Belediyesi’nin yan tarafında Tepeköy İstasyonuna giden yolda bir çalışmanın yapıldığını gördüm. Yolun dar olması nedeniyle araçların dönmekte zorlandığı yolda ortada bulunan çiçeklik kaldırılmış. Kaldırılan çiçekliklerin yerine kilit taşı döşeniyordu. Yol çok genişlemiş.

Böylelikle artık oradan dönmek isteyen büyük araçlar zorlanmayacak.

 

TIP BAYRAMI KUTLU OLSUN

 

Bugün 14 Mart Tıp Bayramı. Öncelikle tüm sağlık çalışanlarının Tıp Bayramı’nı kutluyorum. Sağlık çalışanları son yıllarda çok fazla şiddete maruz kalmaya başladı. Hastalar veya yakınları tarafından darp edilen doktor, hemşire ve sağlık çalışanı sayısı her geçen gün artıyor. Sağlık Bakanlığı bu konuda bazı düzenlemeler yaptı ve sağlık çalışanına şiddet uygulayanlar yargılanıyor ve çok ağır cezalar alıyor.

Sağlık çalışanlarının buna benzer birçok sorunu var. Özellikle Torbalı’da fiziki olarak hastanenin yetersiz olması sağlık çalışanlarını zora sokuyor. Bugün Tıp Bayramı ama sağlık çalışanları pek de bayram etmiyor. Peki, her yıl kutlanan Tıp Bayramı nereden geliyor biliyor musunuz?

14 Mart 1827’de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet’in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı’daki Tulumbacıbaşı Konağı’nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye’de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, “Tıp Bayramı” olarak kutlanmaktadır. İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart’ında işgal altındaki İstanbul’da gerçekleşmiştir.

1929-1937 yılları arasında 12 Mayıs günü Tıp Bayramı olarak kutlandı. Bu tarih, Bursa’daki Yıldırım Darüşşifası’nda ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olarak kabul edildiği için Tıp Bayramı yapıldı. Ancak zamanla bu uygulamadan vazgeçildi ve yeniden 14 Mart Tıp Bayramı oldu.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web