Büyük Torbalı

Postpartum depresyon hastalığına dikkat!

Daha önce Siirt, KKTC Lefkoşa Hastanesi ve etüt ile kreşlerde görev Uzman Klinik Psikolog Gülbahar Dayan Tınaztepe Torbalı Hastanesi’nde göreve başladı. Genç psikolog, ayağının tozuyla toplumda sıkça rastlanan Bipolar Bozukluk ve Postpartum Depresyon hakkında açıklamalarda bulundu

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Postpartum depresyon hastalığına dikkat!
593 Görüntüleme
22 Ağustos 2019 - 15:35
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

TINAZTEPE Torbalı Hastanesi’nde Uzman Klinik Psikolog Gülbahar Dayan, hasta kabulüne başladı. 2016 yılında üniversiteden mezun olan Dayan, daha önce Siirt, KKTC Lefkoşa Hastanesi ve etüt ile kreşlerde görev yaptıktan sonra Tınaztepe’de Torbalı ve çevre ilçelerden gelen hastalarına bakacak. Genç psikolog, ayağının tozuyla toplumda sıkça rastlanan Bipolar Bozukluk ve Postpartum Depresyon (Doğum Sonrası Depresyon) hakkında açıklamalarda bulundu. Uzman Klinik Psikolog Gülbahar Dayan, “Postpartum Depresyon, doğumdan sonra başlayan anneleri etkileyen Postpartum Depresyon, annenin ve çocuğun yaşam standardını olumsuz yönde etkileyen sorunlardan biridir. Postpartum Depresyon tedavi edilmediği taktirde anne sütünün kesilmesi, intihar gibi olumsuz sonuçlar doğurabilir. Yeni anne olan kadınlarda boşluk duygusu, depresif düşünceler, sinirlilik, ağlama, intihar düşünceleri bebeğini yeterince sevememe ya da ilgisini yeterince bebeğe verememe korkusu, kaybetme korkusuyla beraber kaygılanma gibi olumsuz düşünceler baş gösterebilir” dedi.
Doğum Sonrası Depresyon belirtileri hakkında da bilgi veren Dayan, “Depresif düşünceler, hüzün ya da boşluk duygusu, aşırı yorgunluk, enerji eksikliği, zevk almaktan kaçınma, sosyal çevreden arkadaş ortamında aktivitelerden uzak durma, bebeğini sevememekten dolayı yoğun kaygı ve endişe, sinirlilik, sıkıntı, bunaltı, kendiliğinden ağlamalar ve panik atak, intihar düşünceleri, suçluluk duygusu, bebeğini kaybetme korkusuyla ortaya çıkan belirtiler göze çarpar. Genetik yatkınlık sendromun ortaya çıkışında etken rol oynar. Öğrenilmiş davranış biçimleri, sosyal ve toplum çevre olumsuzlukları ve hormonal değişikliklerin bir araya gelmesi klinik tabloyu ortaya çıkarmaktadır. Doğumdan önce depresyon stres yaşamış olmak hayatın getirdiği olumsuzluklar, ailede depresyon veya Postpartum Depresyon öyküsü olması, Postpartum Depresyon görülme sıklığında artışa neden olur. Semptomlar 3 hafta gibi uzun bir süreye yayılıyorsa tıbbi ve psikolojik yardım alınmalı, antidepresan veya antipsikotik ilaç uygulaması yapılabilir. Anne ve babaya yönelik danışmanlık hizmeti alınmalı, aile bireysel terapi yada grup terapi şeklinde destek almalı ve bu süreçte eş anneye yardımcı-destekleyici olmalıdır. Bu süreçte yardım alınacak uzman sonrasında depresyona neden olabilecek durumlar araştırılmalı, eğer annede intihar (özkıyım ) düşünceleri eğilimi varsa, aile bireyleri bu konuda ona yardım ve destek sağlamalıdırlar” dedi.
TOPLUMUN GERÇEĞİ BİPOLAR
Bipolar bozukluğun ise manik depresif bozukluk veya manik depresyon olarak da bilinen intihar yoluyla ölüme yol açabilen, ciddi ruhsal ve psikiyatrik bir hastalık olduğunun altını çizen Tınaztepe Torbalı Hastanesi Uzman Klinik Psikoloğu Gülbahar Dayan, “İki uçlu duygu durum bozukluğu olarak da bilinir. Hayatımızda bazen iniş çıkışların olması normal bir durumdur. Hayatın getirdikleri ile beraber süreç boyunca duygu değişimleri yaşamak doğal bir süreçtir. Yaşam içerisinde öfkeli, neşeli, sakin, saldırgan, düşünceli ruh hali içinde olabiliyoruz. Duygusal dalgalanmalar ve inişli çıkışlı ruh hali içerisinde olmamız normal ve olması gereken bir süreçtir” şeklinde konuştu.
BİBOLAR BOZUKLUK TEDAVİSİ
Uzman Klinik Psikolog Dayan sözlerini şöyle sürdürdü; “Bipolar bozukluk tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Erken teşhis edilirse hastalığın seyri iyi yönde tedavi edilecek ve iyileşme oranı artacaktır. Bipolar bozukluk, yaşam boyu devam eden ve ön görülemeyen iniş ve çıkışları içeren bir duygu durum bozukluğudur. Eğer tedavi edilmezse bu iniş ve çıkışlar kişinin yaşamında yıkıcı etkilere neden olabilir. Hastalığı karakterize eden manik ve depresif ataklar kişinin normal, üretken bir hayat yaşamasını imkansız hale getirebilir. Bipolar bozukluk, duygu durum değişimlerinin olduğu bir hastalıktır ve başarılı bir tedavi süreci gerekmektedir. Yalnızca ilaç tedavisi yeterli olmayabilir ve tedavi etkili başarılı olabilmesi için hastalık sürecinde mani atakları ve depresyon semptomlarını iyi analiz etmek, saptamak önemlidir. Psikiyatri ve psikologla beraber sürekli hastalığın süreci boyunca iletişimde olmak, hastalığı yaşayan kişide aile desteğinin olması tedavi için kıymetlidir. İlaç tedavisi alması gereken süreçte ek olarak psikoterapi alması, kişinin hastalığında iyileşme oranını arttıracaktır. Tedavi süreci sabır gerektiren bir durumdur. Bu yüzden tedavi doğru teşhis, psikoterapi yardımı ile süreç sağlıklı bir zaman dilimine yayılmalıdır.”

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web