Büyük Torbalı

Sanata saygı yoksa insana saygı olsun

Son zamanlarda gerek tatil olması gerekse havaların sıcak olması nedeniyle tahminimce sinemalar epey bir rağbet görecek. Ancak sinemada uyulması gereken kuralları bir gözden geçirip öyle gidelim.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Sanata saygı yoksa insana saygı olsun
Dicle Sevüktekin( d.sevuktekin@buyuktorbali.com )
94 Görüntüleme
11 Temmuz 2016 - 11:34
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Lütfen!

Öncelikle sinemaya film izlemek için gidilir yemek yemek için değil. Ama bir şeyler yemeden film izleyemeyenler de olabilir. Onlardan ricamız alınan yiyeceklerin ambalajlarını açarken dikkat edilmesi, ambalajın sesiyle salondaki diğer insanların dikkatini dağıtarak rahatsız edilmemesi. Bir de ilk olarak İngiltere’de başlatılıp kısa sürede Türkiye ve tüm dünyaya yayılan bir kampanya var tabi.

“Patlamış mısır.”

Sinemada en rahatsız edici yeme eylemlerinden birisidir kendisi. Onlarca insanın olduğu sinema salonlarında insanlara saygısı olmayanların yaptığı bir davranıştır. Mısırın sesi zaten yeterince rahatsız edici ama illa da yiyeceksek lütfen ağzımızla yiyelim. Patlamış mısırı namı diğer “popcornu” yemek için alıyoruz yerlere dökmek için değil.

Biraz daha dikkat…

Sinema salonlarında rahatsız edici olan bir diğer unsur ise “cep telefonları.”

Hepimiz o kadar önemli insanlarız ki 2 saat telefonumuzu kapatsak dünya savaşı çıkar. Film başladığı zaman kapalı olması gereken telefonlarımızı kapatmıyoruz ama bari sesini kısalım. Hadi bazılarımız sesi de kısıyor onlara zaten sonsuz teşekkür ediyoruz. Ama sesi kısıyorsak bir kenara koyalım o telefonu da film izleyelim. Ama yok o sosyal medya hesapları kontrol ediliyor, fotoğraflar beğeniliyor, sinemadayım diye yer bildirimleri yapılıyor…

Daha neler neler…

Tabi bütün bunları yaparken telefonun ışığı yanımda, arkamda oturup sessizce filmini izleyen masum insanları rahatsız eder mi diye düşünmek yok. Film izlemeye değil bir yerde oturup telefonla oynamaya gelmişiz sanki. Bir de birisi uyarmadan da bırakmıyoruz o telefonu. Ha zaten bırakmıyoruz sadece ışığını kısıyoruz ya o da ayrı bir durum.

Tüm bunların haricinde filme geç kalanları hiç saymıyorum bile. 1 saat önceden bilet alıp filme nasıl geç kalıyoruz hala anlamış değilim. Ben buna sorumsuzluk diyorum. O filmin başında asıl anlaşılması gereken yerde önümüzden 3-5 tane kafanın geçmesi hepimizi sinir ediyordur herhalde.

Peki, film sırasında konuşmalarımıza ne demeli. Filmi mi izliyoruz önümüzdekileri ya da arkamızdakileri mi dinliyoruz belli değil. Hele o sanattan, sinemadan çok anlıyormuş gibi yaptığımız yorumlar yok mu ah ahh! Aslında bu yorumlarımızı da filmden sonraya bırakmak lazım.

Unutmayalım salonda bizden başkaları da var.

Gittiğimiz film bir festival filmiyse bu durumlara özellikle dikkat etmek gerekiyor. Zaten etmiyorsak festival filmine gitmemizin anlamı yok.

Görgüden ve çevresindeki insanlara saygıdan bir haber olan insanlarla karşılaşmamak dileğiyle…

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web