Büyük Torbalı

SERBEST TARIM DANIŞMANI

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
SERBEST TARIM DANIŞMANI
449 Görüntüleme
25 Şubat 2016 - 8:29
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Tarım Bakanlığı köylerde görevlendirdiği tarım danışmanlarını merkeze çekme kararı aldı. Bundan sonra köylerde Bakanlık bünyesinde çalışan Tarım Danışmanı olmayacak. Anlaşılan Tarım Bakanlığı danışmanlık işlerini bundan sonra kendi adına yetkilendirdiği Serbest Tarım Danışmanları aracılığı ile yapacak. Serbest Tarım Danışmanlarının çalışmalarını daha fazlasıyla teşvik edecektir. Peki; durum bu ise Bakanlığın yetkilendirdiği Serbest Tarım Danışmanının görev ve sorumlulukları nedir o zaman… Bu konuyu kısaca izah etmeye çalışacağım.

Şöyle ki; Serbest Tarım Danışmanı görevini çerçevesi Tarım Bakanlığı tarafından hazırlanan sözleşmeye göre yapar. Yapacağı iş ve işlemler bu sözleşmede belirtilmiştir. Yapılan bu standart sözleşmenin içerisinde genel olarak aşağıda belirteceğim hususlar belirtilmiştir.

Danışmanın asıl görevi, çiftçinin tarımsal üretim, işleme ve pazarlama sürecinin bütün aşamalarında karşılaştığı problemler ve bunların birbirleriyle ilişkileri hakkında fikir sahibi olmasını, geliştirilen teknolojileri kullanmak suretiyle bu problemleri çözebilecek bilgi ve becerinin kazandırılmasını, bunların sonucunda yaşam standardının yükseltilmesini amaçlayan bir eğitim ve bilgilendirme faaliyetini sağlamaktır.

Bunun için de danışman;

  • Hayvansal üretim, bitkisel üretim, iyi tarım uygulamaları ve organik tarım danışmanlığı,
  • Tarımsal desteklemelere ilişkin danışmanlık
  • Toprak, bitki, yem, gübre analizlerinin değerlendirilmesi ve tavsiye verilmesi
  • Münavebe, üretim teknikleri, bitki bakımı, hasat, depolama, işleme tekniği ve pazarlama
  • Bitki koruma,
  • Hayvan sağlığı, hayvan bakımı, besleme, hayvansal ürünlerin işleme ve pazarlaması
  • Kayıtların tutulması, konularında çiftçiye danışmanlık yapar.

Yukarıda belirtilen konularda telefon ve diğer iletişim araçları, büro ve işletme ziyaretleri yoluyla bilgilendirme yapar. Demonstrasyonlar, tarla günleri, çiftçi toplantıları, çiftçi inceleme gezileri düzenler, sirküler mektuplar hazırlar, çiftçi kursları, sergi ve teşvik müsabakaları, konferanslar, fuarlar, paneller düzenleyerek bunlara uzmanlar davet eder.

Danışman, çiftçi için bir dosya hazırlar. Bu dosyada işletmenin sözleşme tarihindeki durumu,  katıldığı danışmanlık faaliyetleri ile işletmenin durumundaki gelişmeler yer alır.

Çiftçinin öncelikli sorunlarının tespiti ve sözleşme süresince yerine getirilecek hizmetleri belirleyen bir “Eylem Planı” hazırlar. Ayrıca çiftçi ile birlikte yapacağı faaliyetleri kapsayan aylık çalışma programları da yapar.

İletişim araçlarını kullanarak, çiftçinin yapacağı tarımsal üretimle ilgili her türlü bilgi talebini karşılar. Çiftçiyi bilgilendirmesi gereken olağanüstü durumlarda (don uyarısı, şiddetli yağış vb.) bilgilendirir.

Giderlerini çiftçi karşılamak üzere çiftçi toplantısı, çiftçi inceleme gezisi düzenler veya düzenlenen bu tür toplantılara çiftçinin katılmasını sağlar. Çiftçiler için sirküler mektup/lifletler hazırlar.

Çiftçinin istemesi durumunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan desteklemeler ile ilgili her türlü formun doldurmasına yardımcı olur ve çiftçiyi tarımsal desteklemeler hakkında bilgilendirir.

Giderleri çiftçi tarafından karşılanmak üzere toprak, yaprak, ürün analizi gibi analizlerin yaptırılmasına danışmanlık eder.

Danışman yaptığı bu iş ve işlemler karşılığında bir ücret alır. Çiftçi ile yapılan sözleşme bedelinin bir kısmını devlet karşılarken bir kısmını ise yapılan sözleşmeye göre çiftçi kendisi karşılar. Sözleşme en az bir yıl olmak üzere istenildiği kadar uzatılabilir.

Danışman, sözleşme imzaladığı çiftçiler dışındaki hiçbir çiftçiye veya kuruluşa danışmanlık veya bilgilendirme hizmeti veremez. Çiftçiye ait elde edeceği her türlü bilgi ve belgeyi sır olarak saklamak zorundadır.

Danışman, verdiği tavsiyeler çerçevesinde üretim sürecinin bütün aşamalarından sorumludur. Çiftçi ise, danışman tarafından verilen öneri ve tavsiyeleri yerine getirmekten sorumludur. Çiftçi, her hangi bir tavsiyenin danışman tarafından kendisine yazılı olarak yapıldığını belgelendirirse bu tavsiyeye uymasından dolayı ortaya çıkan zararlarının tazmin edilmesini isteyebilir.

Çiftçi, verilen tavsiyeleri danışmandan alacağı yazılı talimatlara göre uygular. Çiftçinin tavsiyeleri farklı şekilde uygulaması durumunda danışmanın sorumluluğu ortadan kalkar.

Çiftçinin Serbest Tarım Danışmanı ile bire bir çalışması kendisinin menfaatine olacaktır. Her çiftçi Bakanlıktan yetkisi olan bir tarım danışmanı ile sözleşme dahilinde hizmet almalıdır. Böyle bir çalışma uzun vadede çiftçinin menfaatine olacaktır.

 

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web