Büyük Torbalı

Sorular, sorunlar  

SORUN var, soruncuk var. Köy var, bir de görünen köy var. Kılavuz var. Kılavuzcuk var. Bir de kılavuzu karga olanlar var. Şu son söylediğimden olmayı kimse istemez elbette. Bu satırları okumaya başlayınca “sorundan çok ne var memlekette” diyeceksiniz, biliyorum.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Sorular, sorunlar  
Armağan KARS( a.kars@buyuktorbali.com )
798 Görüntüleme
19 Ekim 2016 - 9:33
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Dünyanın sorunu mu biter? Ülkenin sorunları var, şehirlerin sorunları var, ilçemizin sorunları var, var da var… Sizin, benim, onların sorunları yok mu yani? İnsanoğlunun yaşamayı seçtiği ya da yaşamak zorunda olduğu yerlerde, bu sorunları çözmekle görevli, yetkililer ve kurumlar da var. Var da, ne yapıyorlar? Hangi sorunlara el atıyorlar? Ne kadarını çözebiliyorlar? Yoksa çözemiyor ya da çözmek mi istemiyorlar? Onlara yardımcı olabiliyor muyuz? Benim gibi 60 lı yaşlarda olanların çocukluk ve gençlik yıllarında bu sorunlar yok muydu? Sorunlar yine vardı ama, insanlar daha mı mutluydu? Tek sorumlu bugünün yetkilileridir dersek insafsız mı oluruz?  Bırakalım beyin jimnastiği yapmayı da gerçeklere dalalım biraz. Bizler “vatandaşlık” dersi okuduk ortaokulda. Şimdi yok tabi. Olmalı ki, vatandaş, haklarını da bilmeli, sorumluluklarını da. İlleri “vali” yönetir, ilçeleri “kaymakam”. İlçede yasaları uygulamak ve kamu kurumları arasında eşgüdümü sağlamak kaymakamın görevleri arasındadır. Bir de belediyeler vardır ki, vatandaş bu göreve gelecekleri oylarıyla seçer. Ne diye seçer? Vatandaşın, insanca ve rahatça yaşamasını sağlayacak önlemleri alsın, hizmetleri yerine getirsin diye. İlçedeki devlet kurumları ne işe yararlar? Sorumluluk sahalarında huzuru, güveni sağlamak, günlük işleyişin normal seyrinde gitmesine yardımcı olmak, halkın eğitimine katkıda bulunmak, cadde ve sokaklarda düzeni kurmak ve korumak da onlardan beklenir. Emniyet Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü, İlçe Tarım Müdürlüğü bunlardan sadece birkaçıdır. Örneğin; ilçedeki araç ve yaya trafik akışını düzenlemek Emniyet Müdürlüğü’nün görevleri arasındadır. Dönelim Torbalı’ya. İlçe de trafik düzeninden memnun olan var mı? Yok. Çözüm arayan var mı? Laf çok, icraat yok. Detaya girmeye de gerek yok. Bir eski Emniyet görevlisi öneriyor ve diyor ki; “cadde ve sokaklarda yaya trafik polisleri görevlendirilmedikçe, şu anda Torbalı halkını bezdiren bu sorun çözülemez”. Bence haklıdır. Bu tecrübeli emniyetçiye kulak vermek lazım. Ben de ekleyeyim, ayrıca Belediye’nin de bir trafik birimi olamaz mı? Halk Eğitimi Merkezi sadece “kurs” mu düzenler? İsminden de anlaşılmıyor mu, “halkı eğitmek” gibi bir görevi yok mudur? Böylesine “göç” alan bir ilçede, mahalleler bazında eğitim faaliyetleri düzenlese, bu konuda İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden ve muhtarlarımızdan da destek alıp, sosyal sorunlar ve çözümleriyle ilgili çalışmalarla “halk”ı aydınlatsa fena mı olur? Bu anlamda halkımızın eğitime hiç mi ihtiyacı yoktur? Sahi, bir de “kent konseyi”miz var, değil mi? Farklı kültürden insanların bir arada yaşaması zordur ama, bunu kolay ve mümkün kılacak olanlar, devletin o bölgedeki sorumlularıdır. Sözün özü, resmi ve sivil tüm kişi ve kurumlardan beklenen, Torbalı halkının yakınmalarının en aza indirilmesidir. Sorunlarımızın, önümüzdeki yıllarda içinden çıkılmaz bir hal alacağını düşünen bir vatandaş olarak, bu sütundan, tüm yetkilileri bu anlamda, daha çok çalışmaya davet ediyorum.

İÇİMİZDEKİ SURİYE

Ülkelerindeki savaştan kaçan Suriyelileri aldık, bağrımıza bastık. Yeterli mi? Asla. Üst geçitte, alt geçitte, pazar yerinde, ışıklı kavşaklarda dilenen Suriyeli çocuğun ne günahı var? Bu ortaçağ – Ortadoğu manzarasını her gün çekmek zorunda mıyız? Bu çocuklar sorunlarıyla büyüyorlar. Yarınları belirsiz olan içimizdeki Suriyelilerin nüfusu giderek artıyor. Torbalı’daki Suriyelinin sorunlarını uzaylıların gelip çözmesini mi bekleyeceğiz? Gerek trafik ve gerekse ilçemizdeki Suriyeliler konusunda yetkili ve sorumlu makamlar bugüne kadar ne yaptıklarını ve bundan sonrası için ne yapacaklarını, ne gibi önlemler aldıklarını kamuoyuna bir şekilde duyurmalıdırlar ki, vatandaş rahatlasın. İddia ediyorum, Torbalı’da yaşayan herkesin; işçinin, memurun, emeklinin, esnafın, kadının, erkeğin, yaşlının, gencin ve engellinin canına tak eden en büyük iki sorun trafik çilesi ve içimizdeki Suriyelilerin dramıdır. İnanın, ilçede araba kullanırken, dolmuşta yolcu iken ya da bir caddede karşıdan karşıya geçmeye çalışırken öyle bir an geliyor ki, bu ilçenin yetkili ve sorumluları bu ilçede yaşamıyor mu diye soruyorum kendi kendime. “Sen de çok abartıyorsun hocam” ya da “bu söylediklerin tamamen yanlış” diyen var mı acaba? Başka Türkiye olmadığı gibi, başka Torbalı da yok. Devlet, görevli amir ve memuru yolluyor vatandaş rahat etsin diye. Vatandaş Belediye Başkanı ve encümenini seçiyor, ilçede sorunları çözsün, hizmetleri yerine getirsin diye. Yani burada “devlet” ve “vatandaş” görevini yapıyor. Artık, görev sırası “atanmışlar”da ve “seçilmişler”dedir. Tünelin ucunda görünen karanlığı aydınlığa çevirmek en çok da onların üzerine vazifedir. Bu yolda kılavuzumuz karga değil, akıl ve bilim olmalıdır. Torbalı halkı daha fazla üzülmeyi ve eziyeti hak etmiyor. Saygılarımla.

 

 

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web