Büyük Torbalı

SUÇLU SU DEĞİL!

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
SUÇLU SU DEĞİL!
Esra Gençay( esragencay@buyuktorbali.com )
306 Görüntüleme
16 Aralık 2015 - 8:29
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Siz de dönem dönem yediklerine dikkat eden, çeşitli diyetler yapan, hatta hayatından ekmeği çıkaran ama yine de fazla kilolarından kurtulamayanlardan mısınız? Sonunda tüm umudunuzu kaybedip “Su içsem yarıyor, ben daha az yesem de veremiyorum kilolarımı en iyisi ne bulursam yemek!” düşüncelerine kapılıyorsanız durun ve bir kez daha düşünün derim. Belki de bir yerlerde hata yaptınız, yanlış diyetler, boş yere aç kalmalar yaşayıp, hayatınızdan aslında beslenmenizde önem taşıyan besinleri çıkarmış olamaz mısınız? Belki de bu şekilde daha da zarar verdiniz bedeninize.

Ne bulursak yemek” hayatı doyasıya yaşamamızı sağlamaz aksine sağlıksız bir yaşlılık dönemi yaşamamız sebep olur hatta genç yaşlarda bile birçok hastalıkla tanıştırır bizi. Bu durumda yapılacak en doğru şey, tüm umutsuzluklarımızı bir kenara bırakıp hayatımızda “sağlıklı” ve “kalıcı” değişikler yapmak olacak.

Daha sağlıklı olmak ve sağlıklı kilo vermek için gerekli olan şey, aç kalmak değil daha fazla enerji harcamaktır. Daha fazla enerji harcamak için ise hem daha aktif bir yaşam hem de daha aktif bir metabolizmaya ihtiyacımız var. Pekiii nedir metabolizma? Nasıl çalışır? Nasıl hızlanır? Nasıl yavaşlar?

Özellikle kilo problemi yaşayanların aşina olduğu bir terim olan metabolizmayı, bizi hayatta tutan, 7 gün 24 saat uyku halindeyken bile vücudunuzda faaliyet gösteren tüm fiziksel ve kimyasal reaksiyonların ortak adı olarak tanımlayabiliriz. Metabolizmamız çalışırken besinlerle aldığımız enerjiyi kullanır. Bu enerji en az ne kadar olmalıdır, herkes de aynımıdır? Diye soracak olursanız, basit bir hesapla kilomuzun 24 katı bize metabolizma hızımızı verir. Bu miktarın altında enerji almak ise metabolizmamızın yavaşlamasına ve tükettiğimiz besinlerin enerjiye dönüşmek yerine depolanmasına yol açar. Unutmayalım aldığımız enerjinin bir kısmı metabolizmamızı besliyor, metabolizmamıza yetecek kadar enerji almadığımız da ise vücudumuz kendini korumaya alıyor, çalışmalarını yavaşlatıyor. Durum böyle olduğunda ise sizi hayal kırıklığına uğratan, içtiğiniz su falan değil yavaşlattığınız metabolizmanız.

Yapılan hatalı diyetler, hatta dönem dönem ortaya çıkan, “popüler diyet” adıyla anılan uygulaması zor kısa dönem diyetlerinin kalorilerine bakacak olursanız, tümünün metabolizma hızınızın altında enerji içerdiğini genelde de protein ağırlıklı besinler içerdiğini görürsünüz. Bu diyetler uygulandığı ilk dönemlerde vücut sularınızın kaybından ve proteinlerin sindiriminde daha fazla enerji harcanmasından faydalanarak kısa dönemde tartıda güzel kayıplarla karşılaşmanızı sağlarlar. Peki, daha sonra ne olur? Diyet biter..Normal beslenmenize geri dönersiniz. Bağırsaklarınız daha yavaş çalışır. Vücut sularınız adeta sömürülmüştür. Zihniniz dalgın, algılamanız yavaşlamıştır. İşinize konsantre olmak da zorluk çeker, kendinizi halsiz ve yorgun hissedersiniz. Bir de bunun üzerine tartı sizi mutlu etmemeye başlar ve bir daha adını bile duymamak üzere diyet maceranız son bulur..

Gelin bu hatalara düşmeyelim metabolizmamıza iyi bakarak, sağlıklı beslenerek hatta doyarak zayıflamanın tadını çıkaralım..

 

Küçük Değişiklerle Metabolizmanızı Kumanda Edebilirsiniz!

Öncelikle yaz, kış demeden su tüketimimizi ihmal etmeyelim. Unutmayalım metabolizmamızın suya ihtiyacı var. Daha aktif bir metabolizma için güne 1-2 bardak su ile başlayıp, günde 8-10 bardak suyumuzu mutlaka tüketelim.

Kahvaltı da metabolizmamızı hızlandıran bir diğer etmendir. Gece boyu alt düzeyde çalışan metabolizmamız, günün ilk öğünüyle birlikte daha aktif çalışmaya başlar. Bu nedenle kahvaltımızı ne kadar erken yaparsak o kadar kazançlı olacağımızı söyleyebiliriz.

Fiziksel aktivitenizi arttırmak da metabolizmanızı hızlandırır. Artan kas kütleniz metabolizmanızı hızlandırırken, harcadığın enerji de besinlerden aldığınız enerjinin depolanmasını önleyecek. Haftada 3-4 gün 1 saat yürümek metabolizmanıza iyi gelecek..

Lifli beslenin! Her öğününüzde sebze olmasına dikkat edin.. Sabah kahvaltılarında mevsim yeşillikleri,öğle ve akşam yemeklerinde az yağlı salatalar tercih edin, mevsim sebze ve meyveleri sofranızda eksik olmasın.. Bununla birlikte tam tahıllı besin tüketiminizi arttırın. Lifli besinler vitamin, mineral ve posa içeriğiyle öğününüzün daha sağlıklı olmasını sağlayacak, sizi tok tutacak ve atık maddelerin vücudunuzdan daha hızlı atılmasını sağlayarak adeta onları bağırsaklarınızdan süpürecek.

Kalsiyum tüketimi de metabolizmamız için oldukça önemli. Süt, yoğurt, ayran ve peyniri sofralarınıza alın.. Sabah kahvaltılarında 1-2 dilim kadar az yağlı peynir, öğle ve akşam yemeklerinde 3-4 yemek kaşığı kadar yoğurt, ara öğünlerinizde de süt tercih edebilirsiniz. Bu besinleri beslenmen programına eklemek kilo verme sürecinde yağ yakımını destekler.

Baharatlar da metabolizmayı hızlandırır!! Yemeklerinize kimyon, karabiber ve pul biber ekleyerek hem lezzetlerini arttırabilir hem de metabolizma hızınıza katkıda bulunabilirsiniz.

Yeşil çay tüketin. Birçok araştırmacı yaptığı çalışmalarda şekersiz yeşil çayın metabolizmayı kayda değer oranda arttırdığı sonucuna ulaşmıştır.

 

Umarım bu küçük değişiklikler size ve metabolizmanıza iyi gelir.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web