Büyük Torbalı

Süte yakin takip

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Süte yakin takip
253 Görüntüleme
08 Temmuz 2011 - 20:46
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Torbali’da üretilip, Ulker, Dimes gibi irilik ufakli kuruluslara satilan milyonlarca litrelik süt, sagimdan, islenmesine kadar siki bir denetimden geçecek. Ureticiler, süt tasidiklari araçlari için Ilçe Kurulu’ndan izin alacak.

TORBALI’DA her ay üretilen yaklasik 2 milyon litre süt, bundan sonra sagimindan, nakline, depolanmasi ve pazarlanmasina kadar takip edilecek. Çig sütlerin, soguk zincir ve hijyenik sartlara uygun bir sekilde tüketilmesi amaciyla gerçeklestirilecek olan denetimlerde kurallara uymayan üreticilere de agir cezai islem uygulanacak. Çig süt konusundaki tasari degisikligine göre üreticiler, süt tasidiklari araçlari için Ilçe Kurulu’ndan izin alacak. Izni olmayan araçlarin süt tasidiklari tespit edilmesi halinde, yaptirimlar devreye girecek.

HIJYENIK ARAÇLARLA TASINACAK

SUT üretimi konusunda önemli bir konumda olan Torbali’da tam 1500 tane isletme merkezi bulunuyor. Bunun yani sira da 8 tane isletme merkezi ilçede faaliyetlerini sürdürüyor. Her yil 21 milyon litrenin üzerinde süt üretiminin yapildigi Torbali’da, sütler artik siki bir denetime tabi tutulacak. Torbali’da üretilip, Ulker, Dimes gibi irilik ufakli kuruluslara satilan milyonlarca litrelik süt, sagimdan, islenmesine kadar siki bir denetimden geçecek. Il Hifzissihha Kurulu’nun aldigi karar neticesinde sütler, sagildiktan 2 saat sonra isletme tesislerine götürülecek. Sogutma tanki bulunan nakil araçlari ile hijyenik bir sekilde tasinacak olan sütler, +8 santigrata kadar düsürülecek. Bunun yani sira sabah yapilan sagimlarda sütler en geç saat 10.00’a, aksam yapilan sagimda da en geç 22.00’a kadar isleme merkezlerine götürülmesi gerekiyor.

KALITELI SUT, URETICIYE KAZANDIRACAK

KAYMAKAM Zeki Arslan’in baskanligini yaptigi Ilçe Kurulu’nda Ilçe Tarim Müdür Kenan Uyar, süt isletme tesisi temsilcileri ve Damizlik Birligi’nden bir temsilci bulunacak. Süt nakli yapacak olan araçlar, bu kurul tarafindan denetlenecek ve kurallara uygun olanlara birer plaka verilecek. Plakaya sahip olmayan araçlar, süt nakli yapamayacak. Çig sütün toplanmasi, nakli, depolanmasi ve pazarlanmasi hakkindaki tebligin yürütülmesi konusunda açiklama yapan Ilçe Tarim Müdürü Kenan Uyar: “Çig sütün, üreticiden tüketiciye varincaya kadar toplanmasi, depolanmasi, nakli, muhafazasi ve pazarlanmasi asamalarinda hijyenik ve temizligiyle alinmasi gereken tedbirler, insan sagligi açisindan çok önemlidir. Bu konuyu düzenleyen tebligin yürürlüge girmesiyle birlikte Torbali genelinde çig süt, paslanmaz çelik ve galvanizli kaplarda, soguk zincirine uyularak toplanip nakledilecek ve belirlenen sogutmali merkezlerde toplanacak. Bu uygulamayla sütün kalitesi korunarak tüketiciye daha kaliteli ulasmasi saglanacak, bu da daha yüksek fiyatlarla alimina vesile olarak üreticimizin yüzünü güldürecektir” diye konustu.

Besicilere izinsiz sevk yasagi

TORBALI Ilçe Tarim Müdürlügü dün yazili bir açiklama yayinlayarak hayvan besicileri uyardi. Müdürlük tarafindan yapilan açiklamada, Trakya Bölgesi’ne satis ve tasima yapan üreticilerin mutlaka Ilçe Tarim Müdürlügü’ne basvurarak hayvanlarin kontrolünü yaptirmalari gerektigi bildirildi. Trakya’nin Sap Hastaligindan Arilik statüsü kazanmasi için Tarim Bakanligi tarafindan yürütülen çalismalar neticesinde “SAP” hastaliginin kontrol altina alindigini ve 25 Mayis 2010 tarihinde OIE tarafindan “Trakya Bölgesinde Sap Hastaligindan Asili Arilik” statüsü kazandirildigi bildirildi. Ilçe Tarim Müdürlügü kontrolünden geçmeyen hayvanlarin bölgeye sevki halinde ise para cezasi uygulanacagi bildirildi.

TARAKYA BÖLGESINE IZINSIZ HAYVAN SEVKI YASAK

ARILIK statüsünün elde edilme sürecinde Trakya’ya hayvan sevklerine getirilen kisitlamalarin bu basarinin elde edilmesinde önemli bir unsur oldugunun açiklamasini yapan Ilçe Tarim yetkilileri: “Bu kapsamda Koruma Kontrol Genel Müdürlügünün yayinlamis oldugu genelgelerle Anadolu’dan Trakya’ya yapilacak canli hayvan sevkleri için belirli kurallar getirilmistir. Söz konusu kurallarin yerine getirilmesi halinde Trakya’ya canli hayvan sevkleri için izin verilecek. Buna göre Trakya’ya sevk edilecek hayvanlarda ‘Veteriner Saglik Sertifikasi’ düzenlenebilmesi için, sevk günü sap hastaligi belirtisi bulunmamalidir.” denildi.

 

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web