Büyük Torbalı

Tarlada kalan ürünü Bursa’ya taşıyor!  

Pırasa, lahana ve kereviz gibi kış sebzelerinden para kazanamadığı için büyük ölçüde hasat yapmayan Torbalılı üreticiler, ekili olan arazilerini traktörle sürmeye başlayınca ilginç bir teklifle karşılaştı.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Tarlada kalan ürünü Bursa’ya taşıyor!  
232 Görüntüleme
05 Mart 2018 - 10:52
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

KIŞ sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında gösterilen pırasayı, lahanayı ve kerevizi tarlada ucuza vermemek için mahsullerinden vazgeçen Torbalılı üreticiler, ekili olan arazilerini önce çürümeye terk etti daha sonra da sürmeye başladı.  Sağlık açısından birçok hastalığa şifa olan kışlık sebzeler, üreticisini üzdü. Pırasa ve lahanada yaşandığı gibi benzer durum kerevizde de yaşandı. Pazarda kerevizin tanesi 3 liradan satılırken, çiftçi ise tarlada 50 kuruştan satıyor. Durum böyle olunca kerevizler tarlada çürümeye terk edildi. Sattıkları kerevizin masraflarını karşılamadığını belirten Torbalılı çiftçiler, yıllar önce 1 lira 50 kuruşa sattıkları kerevizi bugün kilosu 50 kuruştan sattıklarını belirterek, mahsullerinden vazgeçtiklerini söyledi. Bu gelişme üzerine Bursa’nın Osmangazi İlçesi’nin yanı sıra Torbalı’da da çiftçilik yaparak geçimini sağlayan 56 yaşındaki Mehmet Milyon, Özbey Mahallesi Muhtarı Şemsettin Kanza’nın yardımıyla diğer çiftçilerle bir araya geldi. Tarlada bulunan mahsulleri üreticilerden değerinde satın alarak Bursa’ya taşıyan çiftçi Mehmet Milyon burada pırasa, kereviz ve lahana gibi ürünleri Migros gibi süpermarket işletmelerinin yanı sıra şoklama fabrikaları ile meyve ve sebze haline aktararak, geniş bir pazar alanı oluşturdu.

GENİŞ PAZAR ALANI OLUŞTURDU

Bu yıl Torbalı Ovası’nda pırasa, kereviz ve lahana gibi kışlık ürünlerin üreticileri memnun etmediğini ifade eden çiftçi Mehmet Milyon, “Pırasa, kereviz ve lahana gibi kışlık ürünleri yetiştirmek oldukça meşakkatli. Özellikle de kerevizde verilen uğraş hiçbir ürüne harcanmaz. Kerevizin her yıl Ocak ayının sonunda tohumları ekilir. Haziran ayında sökülen çimler tarlalara ekilir, daha sonra gübre ve suyu atılır. Aralık ve ocak ayalarında hasadı başlar. Bunu sökmesi de ayrı bir dert. Çamur içerisinde topluyoruz desek yeridir. Bu kadar meşakkatli bir mahsulün bugünlerde piyasası dibe vurdu. Para etmediği için üretici tarladan mahsulünü sökemiyordu ve ürün tarlada çürüyecekti. Biz hem Bursa’da hem de Torbalı’da çiftçilik yaparak geçimimizi sağlıyoruz. İki önemli bölgede faaliyet göstermenin avantajlarıyla karşılaşıyoruz. Mesela 2016 yılında Bursa’da pırasa tarlada kaldı. Torbalı’da ise ihracat rakamlarının en üst seviyeye çıkmasına neden oldu. Bursa’daki mahsulleri Torbalı’ya taşıdık. Şimdi de Torbalı’da tarlada kalan mahsulleri Bursa’ya taşıyoruz. Bu şekilde pazar alanını sürekli canlı tutuyoruz” diye konuştu.

ÜRETİCİLER İHRACAT RAKAMLARINA GÜVENDİ

Torbalı’daki üreticilerin mahsullerinin para etmemesi nedeniyle tarlada işçi bile çalıştıramaz olduğunun altını çizen çiftçi Mehmet Milyon, “Ayrıca 2016 yılında Torbalı’da özellikle pırasa, kereviz ve lahana yeterli şekilde ekilmedi. Üreticiler o dönemde kışlık ürünlerin revaçta olduğunu görünce toplu olarak 2017 yılında bu sebzelere yöneldi. Hal böyle olunca da pırasa, lahana ve kereviz gibi kışlık ürünler para etmediği için tarlada kaldı. Olan yine çiftçiye oldu. Devletimizin bu konuda çiftçileri zora sokacak ters uygulamaları bulunuyor. Tarladan tarlaya ürün taşınırken bile hal denetim personellerinin tespit etmesi durumunda cezai işlem uygulanıyor. Çiftçi ürününü tarlada bile satamıyor. Çünkü künye uygulaması buna engel oluyor. Bunun bir şekilde yumuşatılması gerekiyor.  Gübre, ilaç ve mazot gibi girdilerin fiyatları sürekli artıyor. Maliyetler yükselirken, ürünün değeri geriliyor ve bu da üreticiyi mağdur ediyor” ifadesinde bulundu.   Murat CAN

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web