Büyük Torbalı

Tarladan sofraya yüzde 300 zam!

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Tarladan sofraya yüzde 300 zam!
220 Görüntüleme
15 Şubat 2013 - 7:30
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Torbali’da tarim ürünleri tarlalardan sofralara ulasana kadar 3-4 kat pahalaniyor. Nakliye, personel gideri ve aracilarin yüksek kar istegi, fiyatlarin tavan yapmasinda etkili.

TORBALI’DA tarim ürünleri tarlalardan sofralara ulasana kadar 3 kat pahalaniyor. Tarimsal üretim bakimindan Türkiye’de en önemli bölgelerden biri olan Torbali’da her nedense tarim ürünlerinin fiyatlari hem pazarda hem de marketlerde cep yakiyor. Nakliye, hal, pazar ve market asamalarinin ardindan tüketicilerin sofralarina ulasan tarim ürünlerinin fiyati, bu süreçte yüzde 300’e yakin oranda artiyor. Ureticiler ürünü satacak alici bulamazken, fiyatlarin çok düsük oldugundan yakinirken ve hatta düsük fiyat nedeniyle ürünlerini yollara döküp tarlada birakirken, tezgahlardaki ürünlerin ates pahasi olmasi saskinlik yaratiyor. Tarladan 50 kurusa satin alinan domates, pazarda 1,50 hatta 2 liraya satiliyor.

“UCUZ YEDIREMIYORUZ”
ZIRAAT Odasi Baskani Murat Uslu, ürünlerin sofralara gelene kadar fiyatinin arttigini söyledi. Uslu, fiyat artisinin Türk tariminin en büyük sorunu olduguna isaret ederek, “Torbali çiftçisi olarak ucuza üretiyoruz ama halkimiza ucuz yediremiyoruz. Tarladan sofraya gelene kadar arada büyük bir fiyat farki var. Fiyat farki bazi ürünlerde yüzde 400’e ulasmis durumda” diye konustu. Fiyat artisinin hem üreticilere hem de tüketicilere zarar verdigini vurgulayan Murat Uslu, “Vatandasimiz, çiftçinin 1 liraya ürettigi mali 1,5 liraya alirsa onun da refahina katki saglar ve daha fazla besin maddesi tüketmis olur. Ancak su anki sistemde bunu yapamiyor. Tarim ürünleri üreticiden tüketiciye ne kadar çok pahalanirsa, evlere giren saglikli gida miktari da o kadar azalir. Bu ürünleri tarladan sofraya ne kadar ucuzlatirsak halkimiz o kadar iyi beslenir. 1 liradan üretilen ürünü halkimiz 2,53 liradan aliyor. Asil mesele de bu zaten. Bu bir zincir ve zincir içinde üretici ile tüketiciyi birlestirmemiz lazim. Yani aradaki mesafeyi kisaltmamiz gerek. Yani direkt üreticiden halka bir sistem yapilmali. Hem üretici hem de tüketici kazanmali”

”URETICI VE TUKETICI BULUSTURULMALI”
MURAT Uslu, Torbali’da üreticilerin ve tüketicilerin bulusacagi bir sistem olusturulmasi gerektigini söyledi. Torbali’da yapisal bir sorun yasandigina dikkat çeken Uslu, “Torbali’da ilk olarak ekonomik örgütleri kurmamiz gerekiyor. Uretici birliklerini ekonomik örgütler haline getirmemiz lazim. Bu kurumlar olursa hasat zamaninda üreticinin bol miktarda ürettigi ürünü alip stoklayarak talebe göre piyasaya sunmalidir. Bu sekilde fiyat istikrari gelir” seklinde konustu. “Birçok Avrupa ülkesinde tarim ürünlerinin satisini kooperatifler yapiyor” diyen Uslu sözlerini, “Ulkemizde de bunu gereklestirmemiz gerek. Uretici ve tüketiciyi en rahat sekilde bulusturacak sistemlere ihtiyacimiz var. Çiftçimizin magduriyeti bu sekilde giderilir. Çitçi para kazanacak ki üretim yapsin. Bu bir ekonomik faaliyet ve çiftçi kazanamadigi zaman üretimden vazgeçer” seklinde sözlerini bitirdi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web