Büyük Torbalı

Tedavi edilemeyen grip ölüme yol açabilir

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Tedavi edilemeyen grip ölüme yol açabilir
317 Görüntüleme
26 Kasım 2010 - 21:58
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Torbali Tip Merkezi Gögüs Hastaliklari Uzmani Doktor Berna Yildirim:  Grip ve bakteriyel enfeksiyonlar tedavi edilmezse enfeksiyonlarin ilerlemesi sonucu ölüme kadar giden komplikasyonlara yol açabilirler

BU mevsimde iklimsel, sosyal ve fiziksel degisikliklere bagli olarak ortaya çikan veya sikligi artan hastaliklara sik sik rastlaniyor. Bunlarin çogunlugu enfeksiyon hastaliklari, yani mikrobik hastaliklardir. Sonbaharda havanin sogumasi, hava kirliliginin artmasi, toplu ve sikisik ortamlarda yasam, okullarin açilmasi ile özellikle çocuklarin rezervuar oldugu soguk alginliginin sürekli bulasmasi bu hastaliklarin oranini artirmakta. Vücudumuzun direncini kiran birçok degisiklik de bu artisa katkida bulunur. Torbali Tip Merkezi Gögüs Hastaliklari Uzmani Doktor Berna Yildirim soguk havada vatandaslarin nelere dikkat etmesi ve ne tür hastaliklarin meydana gelecegi konusunda genis bilgi verdi.

BRONSIT HASTALARI DIKKAT ETMELI

SIGARA tüketimi ve hava kirliliginde artisa bagli olarak akciger hastaliklarinda artis görülüyor. Torbali’nin sanayi bölgesi olmasi nedeniyle meslek hastaliklarin da yükselme olduguna dikkat çeken Yildirim: “Astim hastalari için bahar, kronik bronsi hastalari için kis aylari riskli dönemlerdir. Bu dönemlerde bronsit ataklari ve zatüre görülme sikliginda önemli artislar mevcut. Bu aylarda günes isinlarindan daha az yararlaniriz, fiziksel stres sicak havalara göre daha fazladir. Cilt, soguga bagli olarak kurur ve bütünlügü kolayca bozularak enfeksiyon ve alerjik reaksiyonlara egilimi artar, burun ve agiz içini döseyen mukoza dedigimiz dokularin sogukla kurumasi ve koruyucu mekanizmalarin iyi çalisamamasi mikroplarin vücuda kolayca girisine neden olur, beslenmede daha agir ve sagliksiz besinlere yönelinir; hareketsizlik artar ve metabolizma kötü yönde etkilenir. Sonbaharda sikligi artan enfeksiyon hastalik-lari soguk alginligi, nezle, grip (influenza), tonsillit (bademcik iltihabi), farenjit (bogaz iltihabi), larenjit (ses telleri bölgesi olan larenksin iltihabi), sinüzit, otitis media (orta kulak iltihabi) bronsit ve pnomoni (zatürree) dir” dedi.

ÇOCUKLARDA SIK RASTLANAN HASTALIK

ENFEKSIYONLARIN en çok çocuklarda görüldügüne dikkat çeken Yildirim: “ Yaslilar ve se-ker hastaligi, astim gibi kronik hastaligi olanlar diger risk grubu-nu olustururlar. Eriskinlerde ise vücudu dirençsiz kilan asiri yor-gunluk, stres, beslenme düzensiz-ligi, soguga maruz kalma gibi durumlarda hastalik görülme sik-ligi artar. Meslek grubu olarak saglik çalisanlari, polis, itfaiye görevlileri, ögretmen ve asker gibi toplumsal isler yapan ve dis etkenlere daha çok maruz kalan gruplar risk altindadir. Okullar, kalabalik isyerleri ve ofisler, fab-rikalar, bakimevleri gibi yerler, hastaligin kolayca yayildigi or-tamlardir. Grip bu hastaliklar içe-risinde asi ile korunulabilen en önemli hastaliktir. Hastaligin top-lumda yayilmasini önlemek ve risk grubu olarak adlandirilan in-sanlari korumak için her yil grip asisi yapilmasi önerilmektedir. Öksürük, balgam çikarma, nefes darligi, gögüs ve sirt agrisi, agiz-dan kan gelmesi yakinmalari olan hastalar vakit kaybetmeden vakit kaybetmeden doktora basvurma-lidirlar” dedi.

BAKTERIYEL ENFEKSIYON  ÖLUME NEDEN OLABILIR

BU tür havalarda nezle ve grip hastaliklarinin artigini belirten Yildirim: “Soguk Alginligi, Nezle ve Grip hastaliklari; virüs denilen çok küçük mikroplarla olusan hastaliklardir. Belirti olarak hal-sizlik, ates bogazda yanma, burun tikanikligi veya akmasi, kas agri-lari olur. Bakteri denilen, antibi-yotigin etkiledigi mikroplarla ol-an tonsillit, farenjit larenjit gibi enfeksiyonlarda ise siddetli ates ve bogaz agrisi, ses kisikligi, gi-cik tarzinda öksürük ve kirginlik olusur. Orta kulak iltihabinda ise en belirgin özellik siddetli kulak agrisidir. Akut Sinüzitte bas agrisi burun tikanikligi basin ön kismi ve elmacik kemikleri üzerinde dolgunluk hissi tipiktir. Akut bronsit ve zatürrede öksürük, kirli renkte balgam, nefes darligi, gö-güs agrilari tabloya eklenir” dedi. Bu tür hastaliklarda antibiyotik gerekmedigini dile getiren Yildirim: “Virüslerle olusan enfek-siyonlar antibiyotige ihtiyaç gös-termeden iyilesirler. Istirahat, bol sivi alimi, vitaminler, agri kesi-ciler ve halk arasinda antigripal adi ile bilinen dekonjestan anti-histaminik ilaçlarla iyilesir. Yal-nizca gripte (influenza) özel virüs ilaçlari kullanilir. Bakteri kaynak-li enfeksiyon durumlarinda belir-tiler 2-3 günde hafifler ve geriler. Özellikle grip (Influenza) ve bak-teriyel enfeksiyonlar tedavi edilmezse enfeksiyonlarin ilerlemesi sonucu ölüme kadar giden komplikasyonlara yol açabilirler” seklinde konustu.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web