Büyük Torbalı

Tekstil atıklarıyla yeni bir dünya kurdu

Tekstil atıklarını elyafa dönüştürüp keçe üretiminde kullanan Punteks Tekstil Makine kurucu ortağı Beyhan Kanlı, bu yıl ihracatı 7 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor. 170 kişiyi istihdam eden Kanlı, “Ülkeme ve çevreye sevdalıyım. Daha çok üretim için seferber olduk” dedi

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Tekstil atıklarıyla yeni bir dünya kurdu
364 Görüntüleme
15 Mayıs 2017 - 11:37
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

K

ardeşiyle birlikte tesadüf sonucu 1995’te tekstil atıklarıyla tanışan Beyhan Kanlı, bugün bu atıkları hem ekonomiye geri kazandırıyor hem de ülke ihracatına katkı sağlıyor. Tekstil atıklarını işlemden geçirip elyafa dönüştürdükten sonra keçe üretiminde kullanan Punteks Tekstil Makine ve Sanayi A.Ş kurucu ortağı Beyhan Kanlı, ayda bin 500 ton tekstil atığını çöp olmaktan kurtarıp yaklaşık 4.5 milyon dolarlık bir ihraç ürününe dönüştürüyor.
Ülkeye ve çevreye sevdalı olduğunu anlatan Kanlı “Kimse bu ülkeyi bir diğerinden fazla sevemez. Ülkemizin ihtiyacı üretim ve istihdam. Bunun için çalışıyor, çevre duyarlılığımızla da bunu zenginleştiriyoruz” dedi.

18 ÜLKEYE İHRACAT

Kuruluşunun ardından tekstil kırpıntılarını tasnif edip, presleyerek ihraç eden Punteks Tekstil, 2006 yılında bu atıkları işleyerek elyafa, elyafı da keçeye dönüştürmeye başladı. Böylece çöp olarak atılan tekstil kırpıntıları 18 ülkeye ihraç edilen bir sanayi ürününe dönüşmüş oldu. Torbalı ve Uşak’taki grup şirketlerinde toplam 170 kişi istihdam ederek geri dönüşümde başarı hikayesi yazan Punteks, atıklardan bir de inovatif ürün geliştirdi. Yaklaşık 6 yıl süren Ar-Ge çalışmasını 1 milyon euroluk bir harcamayla tamamlayan Punteks, beyaz eşya sektörüne İzogeen isimli inovatif ve doğa dostu bir izolasyon ürünü kazandırmış oldu. Bu ürünle, beyaz eşyada izolasyon malzemesi olarak kullanılan keçe, çevreye herhangi bir zararı olmadan yanmazlık özelliğini kazanmış oldu. Firma bu ürünü ile, 2016 yılında 4,5 milyon dolar olan ihracatını yıl sonunda 7 milyon dolara ulaştırmayı hedefliyor. Keçe mobilya, beyaz eşya, otomotiv ve inşaat sektörlerinde yan sanayi ürünü olarak kullanılıyor.

BEYAZ EŞYACILARDAN TALEP

Punteks, inovativ ve doğa dostu ürün olarak patentini aldığı “İzogreen” isimli bu ürününe beyaz eşya sektöründen yoğun talep almaya başladı. Ürettikleri keçenin ses ve ısı izolasyonunda kullanılan bir ürün olduğunu aktaran Punteks Tekstil Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş. ortaklarından Beyhan Kanlı, İzogreen adını verdiği inovatif ürünle beyaz eşya sektörünün ses ve ısı izolasyonunda doğa ve çevre dostu yeni bir ürüne kavuşmuş olduğunu vurguladı. İzogreen ürünün 1 milyon euroyu bulan bir maliyetle geliştirildiğini aktaran Kanlı, “Bu ürünü geliştirmek için çok ciddi harcamalar yaptık. Şu anda tam kapasite çalışıyoruz” diye konuştu.

MOBİLYA İLK SIRADA

Beyhan Kanlı, Punteks’in Uşak’taki grup şirketi olan Plato A.Ş.’deki üretim tesislerinde tekstil atıklarını işleyerek elyafa dönüştürdüğünü, Punteks’in Torbalı tesislerinin ise bu elyafı hammadde olarak kullanarak keçe ürettiğini söyledi. Hacimsel olarak en çok satış yaptıkları sektörün mobilya olduğunu, ancak cirosal anlamda ise beyaz eşya-otomotiv ve mobilya sektörünün eşit büyüklükte olduğunu ifade eden Kanlı, tekstil atıklarını işleyerek ürettiği keçeyi 4 farklı sektöre yan sanayi ürününe dönüştüren Türkiye’deki 2 firmadan biri olduklarını vurguladı.
Kanlı, “Her sektöre farklı özellikte keçe üretiyoruz. Torbalı tesislerimizde 110, Uşak’ta ise 60 kişiyi istihdam ediyoruz” dedi.

​GERİ DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜ TEŞVİK EDİLMELİ

Dünyada yükselen bir trend olan atıkların geri dönüştürülmesi konusunda bir çok ülkenin yatırımcılarını teşvik ettiğini ifade eden Kanlı, Türkiye’de sektörün hiçbir özel teşvikten yararlanamamasından yakındı.
Kanlı şunları söyledi:

“Geri dönüşüme teşvik verilmemesi büyük eksiklik. Bizim üretim tesislerimize ayda bin 500 ton tekstil atığı giriyor ve ekonomik bir ürüne dönüşüyor. Tekstil atıklarından işlediğimiz ürünü ihraç ederek 2015 yılında 4.8 milyon, 2016 yılında da 4,5 milyon dolarlık ihracat sağladık. Ürünlerimizi 18 ülkeye satıyoruz. Sektör olarak bu tekstilden geri dönüşümü sağlamazsak yılda 100 binlerce ton atık oluşur ve belediyeler bunu bertaraf etmek için milyonlarca lira para harcamak zorunda kalır. Devlet bize teşvik vermeli. Sektörümüzde yüzde 8 olan KDV’nin sıfırlanması önemli bir teşvik olacaktır. Bunun yanında atıkların geri dönüştürülmesi için yapılan yatırımlar destek kapsamına alınabilir.”

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web