Büyük Torbalı

Telefonum dinleniyor mu?

TELEFON dinlemeleri ve kayda alınanların paylaşımı ile birlikte dinlemeler birçok insanın korkulu rüyası olmuştur. Bu haberlerle birlikte telefonunun dinlenip dinlenmediğini merak eden birçok insan vardır. Telefonunuzun dinlenip dinlenmediğini az çok ortaya çıkarabilmenizin bir kaç yolu bulunuyor,

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Telefonum dinleniyor mu?
Yazar 30( yazar30@buyuktorbali.com )
1.173 Görüntüleme
30 Temmuz 2016 - 9:01
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Telefon dinlemelerinin herkesçe en çok bilinen belirtisi sizin telefon görüşmenizi yaptığınız sırada, tıkırtı, cızırtı, gibi parazit sesler duymanızdır. Bu durum aynı hatta 3. bir kişinin olabileceğinin bir belirtisi olabilir.

Telefonunuzun şarjı normalden daha hızlı bitmeye başladıysa bu durum pil ömrünüzün bittiğini veya dinleme olayını işaret ediyor olabilir. Şarjın çabuk tükenmesinin sebebi, mikrofonunun etraftaki sesleri toplayarak iletiyor olması muhtemeldir.

Telefonunuzu kullanmadığınız bir süreden sonra elinize alın, kullanmadığınız halde sıcaksa sizin dışınızda biri tarafından kullanılıyor olabilir.

Telefonunuzda kullanılan casus bir yazılım varsa, yazılım kullanılmaya başlandığı anda kaynağa bir SMS gönderir. Bu nedenle kullandığınız operatörden her ay için ayrıntılı fatura istemek akıllıca olacaktır. Söz konusu bir casus yazılım varsa gönderdiği SMS faturada görülebilir.

Bunlara ek olarak son zamanlarda ortaya çıkan dinleme haberlerinden sonra telefon dinlemelerini tespit etmek amaçlı yazılımlar da geliştirilmiştir. Telefonlara indirilen bu yazılımlarla birlikte telefonların dinlenip dinlenmediği anlaşılabilir.

Telefondaki konuşmalar dinlenebileceği gibi, son zamanlarda özellikle akıllı telefonlar sayesinde yaygınlaşan birçok işlem aracılığıyla başka bilgiler de ele geçirebilir.

Telefon üzerinden yapılan bankacılık işlemleri, kişisel mesajların, fotoğrafların ya da bilgilerin yer aldığı posta adreslerinin ya da sosyal medya hesaplarının kullanılması aracılığıyla da bilgilere ulaşılabilir. Buna karşı alınabilecek en mantıklı tedbir de dışarıda, kafe ya da lokantalarda, halka açık yerlerde kablosuz internet kullanırken bu işlemlerden uzak durmaktır.

Telefon dinmelerine karşı uzmanlar alınabilecek en mantıklı tedbirin telefonlara sıklıkla format atmak yani fabrika ayarlarına döndürmek olduğunu belirtiyor. Ama günümüzde kullanılan akıllı telefonların rehber, fotoğraflar, mesajlar ve daha birçok bilgiyi içerdiği düşünülürse format atmak herkes için mantıklı bir çözüm gibi görünmeyebilir.

CEP TELEFONU KAYBI VEYA ÇALINMA DURUMU

Google’ın bir hizmeti olan devicemanager ile android telefonunuzdan Google accountunuz ile giriş yaptığınızda bilgisayarınızdan cihazınıza ulaşabilirsiniz. Telefonunuzu bulamadığınızda, “beni bi çaldırsana” demek yerine aşağıdaki yazılımı kullanabilirsiniz.

https://www.google.com/android/devicemanager

Çalınma durumlarından önce mutlaka öncelikle telefonumuzun imei numarasını biryere not etmeliyiz. Bunun için telefonumuzdan arama bölümüne “#06#” kodunu yazarak da ulaşabiliriz.

Kayıp ve çalıntı durumunda bunu en kısa süre içerisinde, https://www.turkiye.gov.tr/btk-kayip-calinti-ihbar-bildirimi adresine e-devlet şifrenizle giriş yaparak bildirebilirsiniz. Bunun yanı sıra 0 312 294 94 94 nolu telefonu arayarak da ilgi ve ihbar merkezine bildirebilirsiniz.

Böylece uzaktan telefonun kilitlenmesi, mesaj ile telefonun çalıntı olduğunun bildirilmesi gibi işlemler uzmanlarca yapılabilmektedir. Tecrübeyle sabit olarak çalınan bir telefonun geri geldiği çok nadir görülse de en azından kendinizi işlenebilecek suçlara karşı korumak ve bilgilerinizin yabancı ellere geçmesini önleyebilrsiniz.

 

TELEFON DOLANDIRICILARI

Son olarak telefon dolandırıcılarının hızla artmaya başladığını söylemek yanlış olmaz, son darbe olayları nedeniyle bunu fırsata çevirmeye çalışan dolandırıcıların olduğunu haberlerde gözlemliyoruz. Bu durum karşısında telefonda bizlerden istenen hiçbir bilgiyi telefonda vermemeli gerçek emniyet veya adli yetkili olabileceğini düşünüyorsak yüz yüze görüşme yolunu tercih etmeliyiz.Unutmayın ki hiçbir devlet yetkili telefonda bizlerden bilgi, para vb. Istememektedir.

Güvenliğimiz için banka bilgileri e-devlet gibi önemli kurumların sürekli olarak şifrelerimizi değiştirmeliyiz.Güvenilir olduğundan emin olmadan e-ticaret sitelerinden alışveriş yapmamalı 3D Secure gibi ek güvenlik tedbirleri ile kredi kartı bilgilerimizi vermeliyiz. Özellikle facebook gibi sitelerin birebir kopyasını yaparak sizlerden şifre bilgilerinizi almaya

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web