Büyük Torbalı

Tesise degil; tüm çöpün Torbali’da depolanmasina karsiyim!

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Tesise degil; tüm çöpün Torbali’da depolanmasina karsiyim!
250 Görüntüleme
01 Ekim 2010 - 21:47
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Aylardir tartisilan ‘Çöp meselesini’ ilk kez CHP’li bir isim, genis vesamimi bir sekilde degerlendirdi

TASKESIK’TE 121 hektarlik alana kurulacak Kati Atik Bertaraf Tesisi, yaklasik 6 aydir tüm Izmir’in gündeminde. Tesis ile gelismeler son olarak, Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin Almanya’da ileri teknoloji tesislerin görülmesi amaciyla düzenledigi ve Torbali’dan da 6 kisinin katildigi ziyaret ile gündeme tasindi. Geziye, Torbali’yi temsilen Belediye Baskani Ismail Uygur, Belediye Baskan Yardimcisi Ömer Sentürk, CHP’li Belediye Meclis Uyesi Ufuk Yörük, Cumhuriyet Mahallesi Muhtari Atatekin Dogan ve Arslanlar köyü Muhtari Osman Kurtul katildi. Çöp tesisinin Torbali’ya kurulmasi ile ilgili tartismalar, ziyaret sirasinda da devam etti. Projeye karsi çikan isimler Almanya’daki modern tesislerin Torbali’ya uyarlanamaya cagi, oradaki tesislerin Izmir gibi 3 milyon nüfuslu illerde degil, 80 bin nüfuslu ilçelerde kuruldugu görüsünü savundu. Tesisin ilçeye kurulacak olmasi gündeme geldiginde bu yana ayrintili açiklama yapmaktan kaçinan CHP cephesinden ilk kez genis bir açiklama geldi. CHP’li Belediye Meclis Uyesi Ufuk Yörük, gezi izlenimlerini, Torbali’ya fayda ve zararlarini, ilçe halkinin üzerine düsen görevi ve bundan sonraki süreç ile ilgili düsüncelerini samimi bir sekilde gazetemize anlatti. Yörük, “Torbali’yi temsilen katildigim Almanya gezi notlarini Torbali halki ile paylasmayi kisisel yükümlülük olarak görüyorum” dedi.

NAKIL IÇIN DEMIRYOLU KULLANILABILIR

YÖRUK, “Çöp, naylon poset ile kapi önüne birakarak vedalastigimiz bir esya degil. Do-gumundan dogada yok edilmesine degin uzunca bir serüvene sahip. Almanya Münster ve Köln sehirleri, (ortalama nüfuslari 600 bin kisi) tesisin kurulusu ise 30 kisilik egitim timi olusturmakla baslamislar. Bu tim kurulacak tesislerin çalisma sistemleri ile geri kazanim ve ayristirmanin önemini halka anlatmislar. Çöp egitimi halen ilkokullar dahil egitimi verilen bir alan. Kamuoyu bilgili, tesisin öneminin farkinda. Öncelikli kural az çöp üretmek. Sonrasinda çöpün yok edilme asamasina geçiliyor. Evsel ve organik sanayi atiklarin bertarafinda birinci asama; çöpün tesislere nakli. Çöp nakil araçlari, tam donanimli ve hijyenik. Sizinti ve hava ile te-mas eden bir yön yok. IBB yetkilileri ayni araçlara su an-da bile sahip olduklarini ifade ediyorlar. Hatta Köln sehrin-deki tesiste, çöpün nakli için demiryolu kullaniliyor. Taske-sik yakinlarindan geçen demir-yolu bu anlamda avantaj ola-rak kullanilabilir düsüncesi tüm heyette olumlu karsilandi. Nakil araçlarindan çöpün  dö-külmesi ile tesis içerisine alin-masi 2-3 dakikalik bir is. Bu alanda koku yok” dedi.

KESINLIKLE KOKU YOK

TESISTE ikinci asama olan ayristirma ile ilgili de bilgi veren Yörük, bu asamada çöpten para kazanmanin bile mümkün oldugunu kaydetti. Yörük, “Bu asamada önemli olan çöpün degerlendirilmesi. Tamamen teknolojik bantlar üzerinde kagit-plastik-sebze-tahta-kum-tas v.s. optik okuyucular ve hatta renk ayiricilarla ayristiriliyor. Burada elde edilecek yenilenebilir ürünler (cam-plastik-tahta v.s.) baska tesislere eknomiye kazandirilmak amaciyla gönderiliyor. Bu bantlar gerçekten harikalar yaratiyor. Bu noktada çöpten para kazanmak mümkün. Gerek çöpün tesisle bulustugu birinci asamada, gerekse ayristirmanin yapildigi ikinci asamada asla koku yok. Olasi kokunun da disariya sizmasi söz konusu degil. Bu alanlar (ve hatta tüm tesisin içi) vakum sistemi ile havalandirmaya sahip. Yani havalandirmanin esasi içerdeki havayi disariya vermek suretiyle havalandirmak degil. Tamamen disaridaki havayi sürekli içeriye aliyorlar. Emerek (vakum-pünomatik sistemle) saglanan bir havalandirma sistemi mevcut. Bu sistem kokuyu tamamen önlüyor. Çünkü içeriden disariya koku çikmiyor. Disarida emilen hava teknolojik hava arindirmalari ile temiz hava olarak disariya veriliyor. Kötü gaz olusturan kisimdan (metan gazi) enerji elde ediliyor” dedi.

PIS SU’YA DIKKAT!

DOGAYA dönüsümü saglanan çöplerin depolanmasi asamasi olan son kisim hakkinda da bilgi veren Yörük, “Koku olmadigina” özellikle vurgu yapti. Depolama sirasinda atiklardan olusan çürüme esnasindaki pis suyun yeralti suyuna karismamasina dikkat edilmesi gerektigini söyleyen Yörük, izlenimlerini su sekilde aktardi: “Son asama organik olarak nitelendirilebilecek dogaya dönüsümü saglanan çöplerin depolanma bölümü. Bu alan, tamamen disarida üzeri sürekli örtülen ve metan gazini toplayici kanallarla olusturulmus, asagiya (topraga) sizdirmazlik özelligi gösteren bölüm. Bu bölümlerin üzeri toprakla örtülü ve yesil. Bizde bu alani yesil kilmak için sulamak lazim. Çünkü Almanya hava sartlari çok yagmurlu oldugu için dogal bir yesillik var. Bizde bu durum özel bir ugrasi gerektirir. Ancak yesillenmemesi koku olacagi anlamina gelmiyor. Bu alanda da koku duymaniz mümkün degil. Açikta çöp yok. Ve tamamen biyolojik sistemde çöpler, dogaya karisiyor. Kompost gübre elde edilmesi mümkün. Depolama alaninda önemli olan atiklardan çürüme esnasinda olusan pis su. Bu suyun yer alti sularina karismamasi gerekir. Depolama alanlarinda iki faktör önem kazaniyor. Birincisi olusan metan gazi. Ikincisi pis su” dedi.

UYGULAMA ZAFETININ ÖNUNE GEÇILMELI

GÖZLEMLERINI aktardiktan sonra tesisin Torbali’ya kurulmasi ile ilgili de samimi açiklamalarda bulunan Ufuk Yörük, ilçeye saglayacagi fayda ve zararlari ayrintilari ile anlatti. Izmir’in çöpünün en az 3 bölgede toplanmasi gerektigini söyleyen Yörük, “Tesise degil, tüm çöpün Torbali’ya tasinmasina karsiyim. Tüm Izmir çöpünün Torbali’ya toplanmasina karsiyim. Ancak Torbali modern ve ileri teknolojiye sahip kati atik bertaraf tesisi kazanmali. Bu tesis ortalama bir milyon nüfusa hizmet etmeli.  Tüm Izmir çöpünün Torbali’ya tasinmasi ve burada bertarafinin hedeflenmesi, uygulama zafiyetleri olusturabilir. Bu noktada yapilmasi gereken Izmir’in bu gün için asgari 3 ayri noktasinda ve farkli bölgelerde ayni tesisi isletmeye açarak yogunlugu paylastirmak. Söylemek isterim ki; böyle bir tesisin su an belirlenen alana kurulmasina karsi degilim. Karsi oldugum yön tüm Izmir çöpünün Torbali’ya tasinmasidir. Izmir ilk adimda en az 4-5 (ve hatta 20 -25 yil sonrasi için simdiden 7-8 ayri) bölge tespit etmeli. Torbali Taskesik Kati Atik Bertaraf Tesisi’nin yaninda diger bölgeler için tesis yapimi programa simdiden alinmalidir” dedi.

TEKNOLOJIDEN ÖDUN VERILMEYECEK

ILGILILERIN üzerine düseni yapmasi durumunda tesisin, yöreye ve çöp niteligine uyumunun ileri teknoloji ile uygulanacagindan hiçbir süphesi olmadigini söyleyen Ufuk Yörük, “Torbali ve yakin çevresi için ortalama bir milyon nüfusa hitap edebilecek nitelikte “MekanikBiyolojik Düzenli Depolama Alani” yapilmasinda büyük yarar var. Tesisin, yöre ve çöp niteligine uyumlu ileri teknolojisi mutlaka uygulanacak. Bunu net olarak görebiliyoruz. Siyasi ve bürokratik irade bu konuda samimi. Ilgililere düsen görev projelendirme ve yapim asamasinda ileri teknolojiden ödün vermeksizin tesisi isletmeye açmak. Kamuoyu (yerel halk) isletme asamasinda denetim görevini önemsemeli. Tüketici olarak bizler çevre bilinci ile hareket ederek çöp hakkinda bilgilenmeye açik olmaliyiz” dedi.

ASIL SORUN TESISI ÇALISTIRMA ANLAYISI

BU tesisin yapiminda ilçe kamuoyuna büyük görev düstügünün altini çizen Yörük, “Kamuoyuna düsen öncelikli görev; su an hazirlik asamasinda olan proje ihalesinin teknik ve bilime uygunlugunu, iyi örneklere bakarak sorgulamak; isletme asamasinda titizlikle çalistirilip çalistirilmadigini denetlemektir. Gelinen noktada bence sorun; öngörülen tesisin dogru veya yanlisligi, yerin bu tesise uygun olup olmadigidir; tesisin yapimi degil. Asil sorun tesisi çalistirilma anlayisidir. Izmir Büyüksehir Belediye’sinin hayata geçirecegi projenin ayni kararlilik ve azimle iyi isletiliyor olmasi esastir. Sadece bu dönemin degil; bundan sonraki tüm yönetimlerin yillar boyu ayni doga askini, akla ve bilime sadakat titizligini göstermesi olmazsa olmaz bir unsurdur” seklinde konustu.

BIZDEKI GELISMELER NE DURUMDA?

– Torbali-Bayindir arasinda kalan Taskesik Köyü’nün, Bayindir tarafinda belirlenen alan 121 hektar. Önceki çalismalar 1400 hektari geçer iken ormanlik ve zeytinlik alan ile toprak yapisi dikkate alinarak ayrilan kisimdan sonra 121 hektar alanda tesis düsünülüyor.
– ÇED ön hazirlik asamalari tamamlanmis durumda. Kamu yarari karari alinacak. Ön tahsis islemleri tamamlandi.
– Projelendirme asamasini yasiyoruz. Bilinen ve kismen Almanya’da görülen ileri teknoloji uygulanacak. Bu teknoloji yöre ve çöp özelligi dikkate alinarak sekillenecek.
– Torbali için düsünülen “Mekanik-Biyolojik Düzenli Depolama” sistemi. Uygulama projeleri hazirlik asamasindayiz. Proje kesinlestiginde uygulama projelerine geçilecek.
– ÇED; tüm ilgili kurumkurulus ve çevre halkinin katilimi ile  alinacak.
– 6-8 aylik süre projelerin kesinlesmesi ve ÇED için gerekli.
– Tesisin yapimi için 18 aylik süre gerekli.
– Hedef 2012 yili sonlarinda tesisi isletmeye açmak.   
– Yakma teknolojisi su an Torbali için gündemde degil.
– Buca kaynaklardaki 200 hektar alan “yakma” teknolojisi için halen gündemde tutuluyor.

45 dakika tesisi aradik

YÖRUK, Almanya’daki tesis ve gezi ile ilgili gezi notlarini ise su sekilde aktardi
*  Metan kazi hava kanallari ile toplaniyor. Vahsice havaya salinmiyor.
* Pis sular kanallar marifetiyle; geçirmezlik özelligi bulunan zemin üzerinden toplaniyor. Bu sular pis su aritma tesisine gidiyor. Yani bu sular, sehir pis su aritma tesisine dâhil oluyor. Buradan da-su an yapildigi gibi-aritma sonrasi su temiz sekli ile dogada kullaniliyor.
* Her iki tesis yerlesim yerine çok yakin. Hatta Köln’deki tesis sanayi bölgesinin içerisinde. Diger isletmelerle yan yana. Tesislerin çevresi ve içerisi inanilmaz temiz. Elimdeki kagit peçeteyi atacak yer bulmak için dolasmak zorunda kaldim.
* Köln tesislerindeki çöp depolama alanini 45 dakika aradik. Çöp daginin etrafini 4-5 kez turladiktan sonra alani bulabildik. Çöp kokusu olmadigi için koku yönüne giderek depolama alanini bulamiyorsunuz.
* Tesislerin yapimi kadar isletilmesi de önemli. Bu isle ilgili firmalar, proje destegini isletme yükümlülügünü üstlenmek suretiyle veriyorlar.
* Gezdigimiz tesis, Avrupa’nin en iyileri. Zaten bu tesisleri gördükten sonra daha farkli bir sey düsünemi-yorsunuz. Çöp yok olacak ise sistem bu. Buna inanmak lazim. Sistem akla, bilime ve dogaya çok uyumlu.
* Çöpten para kazanilir. Ancak Belediyelerin hedefi bu olmamali. Çöpü ekonomiye yeniden kazandir-mak suretiyle elde edeceginiz para-yi yine isletmenin daha iyi isletilmesi için harcamak gerekir. Bu anlamda Belediyelerin çöpe bakisi  sosyal ve toplumsal boyuttan kopmamali.   

TORBALI’YA ZARARLARI

“TESIS Tüm Izmir’e hitap edecek sekilde düsünülür ise ( ki ben tüm Izmir’in çöpünün tek merkezde bertaraf edilmesine karsiyim) bu durum tasima güçlügü ve yogunluk nedeniyle isletme zafiyetleri dogurabilecektir.”

TORBALI’YA KATKILARI

“YAPILACAK tesis Torbali’yi
çöp sorununu çözmüs çagdas bir kimlige ulastiracaktir. Istihdam saglayacaktir. Tesisin yapim asa-masi ve isletilmesinde lojistik yatirimlarin ve karlarin sahibi Torbali ve Torbalililar olabilecektir.  Bölge ekonomik olarak hareketlenecektir. Ayristirma ile elde olunan yenilenebilir atiklardan (cam-plastik-tahta v.s.) yeni is kollari dogacaktir.”

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web