Büyük Torbalı

Tınaztepe’den ‘mevsimsel depresyon’ uyarısı

Tınaztepe Torbalı Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Senem Altınbağ, güzel havalara ve güneşli günlere rağmen sürekli yorgun, uykusuz ve mutsuz hisseden kişilerin mevsimsel depresyona yakalanmış olabileceği uyarısında bulundu.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Tınaztepe’den ‘mevsimsel depresyon’ uyarısı
404 Görüntüleme
26 Temmuz 2019 - 20:10
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

MEVSİMSEL depresyon hakkında bilinmesi gerekenler ve alınması gereken önlemlere ilişkin açıklama yapan Tınaztepe Torbalı Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Senem Altınbağ, insanlar arasında daha çok bahar depresyonu olarak bilinen mevsimsel depresyonun her yılın aynı zamanlarında tekrar eden bir depresyon türü olduğu bilgisini paylaştı. Altınbağ, ısınan havalara ve iyiden iyiye yüzünü gösteren güneşe rağmen kişinin sürekli yorgun, uykusuz ve mutsuz hissediyorsa mevsimsel depresyona yakalanmış olabileceğine dikkati çekerek, mevsimsel depresyonun günlük hayatı olduğu kadar iş hayatını da olumsuz etkilediğini belirtti. Altınbağ, şu ifadeleri kullandı: “İnsan hiçbir şey yapmak istemez, evden çıkmak, işe gitmek, toplantıya girmek son derece isteksiz yapılan işler haline gelir. Mevsimsel depresyon iş hayatındaki verimi de düşürür. Mevsimsel depresyonun belirtilerini; günün büyük kısmında ve hemen hemen her gün üzgün, çökkün duygu durumu, her günkü faaliyetlerde ilgi ve hoşnutluk kaybı, uyumada güçlükler; başlangıçta uykuya dalamama, gece uyanıp bir daha uyuyamama ve sabah çok erken uyanma ya da bazı kişilerde zamanın çoğunu uyuyarak geçirme isteği, genel bir isteksizlik hali, iştah azalması ve kilo kaybı ya da iştah ve kilo artışı, enerji kaybı ve aşırı yorgunluk, olumsuz benlik kavramı, değersizlik ve suçluluk duyguları şeklinde sayabiliriz.”

‘EN ÖNEMLİ NEDENİ BİYOLOJİK’

Tınaztepe’li Nörolog, biyolojik, kalıtsal faktörlerin mevsimsel depresyonun en önemli nedenlerinden olduğunu vurguladı. Kalıtsal, genetik yatkınlık olması durumunda görülme olasılığının yüksek olduğuna dikkati çeken Altınbağ, şunları kaydetti: “Vücudumuzun biyopsikososyal dengesinin her mevsim değişimindeki ritme ayak uydurması gerekiyor. Bazılarımızda bu biyolojik denge yeni mevsim ritmine ayak uyduramaz. Dolayısıyla beyin kimyamız olumsuz etkilenir. Beynimizdeki bazı hormonlar baharın gelişiyle değişime uğrar. Beynimizdeki serotonin, melatonin hormonlarının değişime uğraması depresyona yol açar. İçinde bulunduğumuz yaşam koşullarıyla beraber kışın yapamadıklarımızı baharın gelmesiyle yapma kaygısı, bahardan beklentilerimizin artması bizi depresyona sürükleyebilir. Bazı insanlarda ise yeni bir mevsime yeni bir havaya uyum sağlama konusunda kaygı oluşabilir. Ayrıca diğer faktörler kansızlık, vitamin eksikleri, tiroid bozuklukları gibi organik nedenler de bahar yorgunluğu ve depresyona yol açabilir.”

KORUNMA YOLLARI

Uyku saatlerinin ve uyku düzenini sağlamanın, vücudun mevsim geçişine karşı biyo ritmini dengede tutmasında önemli bir husus olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Senem Altınbağ, erken yatıp erken kalkmanın ve her gün aynı saatte uyumanın yorgunluk ve stresi azalttığını ifade etti. Kafeinin azaltılması önerisinde bulunan Altınbağ, kafein oranı bol içecekler yerine daha çok bitki çaylarının tercih edilebileceğini, özellikle su tüketiminin artırılması gerektiğini belirtti. Nöroloji Uzmanı, şu açıklamalarda bulundu: “Her gün yarım saatlik normal tempoda bir yürüyüş ya da koşma, yüzme gibi düzenli yapılan egzersizler beyine mutluluk hormonu salgılatır, enerji verir, kas iskelet ve sinir sistemini güçlendirir. Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar vasıtalara bağımlı yaşamakta, hemen hemen hiç yürümemektedir. Bunun yerine kısa mesafelere yürüyerek gitmek, arabayı özellikle uzağa park etmek, toplu taşıma kullanıyorsak 2-3 durak önce inmek yararlı olacaktır. Yine asansör yerine merdivenleri yürüyerek çıkmak, oturarak çalışıyorsak 1 saatte bir kalkıp dolaşmak gibi pratik çözümler üretilebilir. Depresif durumlardan uzak durmak için olabildiğince gün ışığından faydalanmakta yarar var. Fırsat buldukça güneşli günlerde açık havada yürüyüş yapmak mevsimsel depresyondan çıkmak için önemlidir. Güneş ışığı vücudun ihtiyacı olan birtakım hormonların salgılanmasına yardımcı olacaktır.” CEMİL ZEYBEKER

 

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web