Büyük Torbalı

Torba yasa ile yepyeni imkanlar

TBMM Genel Kurulu, asgari ücretlinin maaşının düşmemesinden MTV’ye, yaz saati uygulamasına kadar bir çok konuda milyonlarca insanı yakından ilgilendiren düzenlemeler içeren Torba Yasa’yı kabul etti. Uzun bir maraton sonunda önceki gün Genel Kurul’da kabul edilen yasada özetle şu düzenlemeler yer alıyor:

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Torba yasa ile yepyeni imkanlar
116 Görüntüleme
30 Kasım 2017 - 10:30
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

ASGARİ GEGİM İNDİRİMİ: Vergi dilimi nedeniyle çalışanların ücretleri yılın son 4 ayında düşüyordu. Yapılan düzenleme ile çalışanların ücretlerinin 2017 yılının son dört ayında asgari ücret yani bin 404 liranın altına düşmemesi için ilave asgari geçim indirimi sağlanacak.

YAZ SAATİ: Bakanlar Kurulu’na bir saati aşmamak koşulu ile ileri saat uygulaması için yetki verildi. Böylece yaz saati uygulaması kalıcı hale geldi.

LOJMANLAR SATILACAK: Güvenlik, adalet ve istihbarat birimleri dışındaki kamu lojmanları satılabilecek.

GAZOZA DA ÖTV: Sade gazozlar, meyveli gazozlar, limonatalar, nektarlar, alkolsüz biralar, enerji içerecekleri, soğuk çay ve meyveli içeceklerden yüzde 10 ÖTV alınacak.

GAZİLERE MEMURİYET: Terörle Mücadele Yasası kapsamında istihdam hakkı bulunanlarda yaş sınırı aranmayacak. Terör mağdurları her yaşta işe girebilecek. Terörle mücadele sırasında yaralanan vazife malulleri ile 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin bastırılmasında yaralanan ilköğretim, ortaokul ve ilkokul mezunları, hizmetli yerine memur kadrosuna atanabilecek.

AHİLİK FONU DÜZENLEMESİ: Yasaya eklenen madde ile Esnaf Ahilik Sandığı’nın yürürlüğe giriş tarihi 1 Ocak 2018 tarihinden 1 Ocak 2020 tarihine ertelendi.

TEK ORAN: Konuşma, internet, yayıncılık gibi hizmetleri için ayrı ayrı uygulanan Özel İletişim Vergisi oranları yeniden düzenlendi. Her bir hizmet için yüzde 7,5 olacak.

BORÇLAR İÇİN UZLAŞMA: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, alacak ve borçlarına ilişkin uzlaşmaya gidebilecek.

MERKEZ BANKASI BİLGİ İSTEYECEK: Merkez Bankası, gerçek ve tüzel kişilerin döviz pozisyonunu etkileyen işlemlerini izlemek için her türlü bilgi ve belgeyi isteyebilecek.

EMLAK VERGİSİ SINIRLAMASI: Emlak vergileri, 2017 yılında uygulanan birim değerlerin belirli bir yüzdesini geçmeyecek.

MADEN TEŞVİĞİ: Maden sahalarının ihale ve işletmesinin daha cazip hale getirilmesini sağlamak için 10 yıl süreyle arazi izin bedeli alınmayacak.

ENGELLİLER İÇİN ÖTV: Engelliler için ÖTV muafiyeti, hesaplanması gereken ÖTV ile diğer her türlü vergiler dahil bedeli 200 bin lirayı aşmayan araçlar için uygulanacak.Araçlarda motor silindir hacmine bakılmayacak.

TURİZME DESTEK GELİYOR: Belediye mücavir alan sınırları içinde bulunan ve Hazine’ye ait tarımsal amaçlı kullanılan araziler kullanıcılarına doğrudan satılabilecek. Turizm yatırımcıları kira sürelerini 49 yıla uzatabilecek, isterlerse tesislerin olduğu yerleri satın alabilecek.

İNDİRİMLİ SU VERİLECEK: Belediye ve bağlı idareler, mabetlerin yanı sıra eğitim kurumlarına, yurtlara, okul pansiyonlarına ve hastanelere de ücretsiz ya da indirimli su verebilecek.

KURUMLAR VERGİSİ: Kurumlar vergisi, 2018, 2019 ve 2020 yıllarında yüzde 22 olarak uygulanacak. Bakanlar Kurulu, yüzde 22 oranını yüzde 20 oranına kadar indirmeye yetkili olacak.

ÇEKE UZATMA: Çek Yasası’ndaki “üzerinde yazılı düzenleme tarihinden önce çekin ödenmek için muhatap bankaya ibrazı geçersizdir” düzenlemesinin yürürlük süresi, 31 Aralık 2017’den 31 Aralık 2020’ye uzatıldı.

KİTLE FONLAMA SİSTEMİ: Sermaye piyasası kurumlarına, kitle fonlanmasına aracılık eden ve elektronik ortamda hizmet veren Kitle Fonlama Platformları ekleniyor.

MADENCİLİK SEKTÖRÜ: Maden sahalarının ihale edilebilmesi ve işletmelerinin yapılabilmesinin daha cazip hale getirilebilmesi amacıyla, 10 yıl süreyle arazi izin bedeli alınmayacak.

OCAK MÜJDELERİ

YENİ yılda işletmelerden esnafa, işsizlerden çalışanlara pek çok kesimi ilgilendiren düzenlemeler hayata geçecek. İşte Ocak’ta devreye girecek, yüzleri güldürecek düzenlemeler:

İŞİ BOZULANA 10 AY MAAŞ:

İşsizlik maaşı, esnaf için de devreye giriyor. 1 Ocak’tan itibaren prim ödemeleri başlayacak. Sandık primi, sigortalının prime esas günlük kazançlarından, yüzde 2 sigortalı ve yüzde 1 devlet payı olarak ödenecek. Mevcut prime esas kazanç alt sınırına göre, esnaf aylık en az 35,55 lira, devlet de 17,77 lira verecek. Koşulları sağlayan esnaf 10 aya varan işsizlik ödeneği alabilecek. Mevcut asgari ücrete göre hesaplama yapıldığında; damga vergisi kesilmiş olarak aylık en az 705,60 lira, en çok bin 411 lira işsizlik ödeneği verilecek.

ÇALIŞANA İKİNCİ EMEKLİLİK:

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) otomatik katılım; KOBİ, küçük esnaf ve belediye çalışanları için de devreye girecek. 1 Ocak itibariyle 50-99 arası çalışanı olan işyerleri ile mahalli idareler ve KİT çalışanları sisteme dahil olacak. Otomatik katılımlı BES sistemine 45 yaşın altındaki çalışanlar girecek. Çalışan sistemde kalırsa hem 3’lü devlet katkısından yararlanacak hem de emeklilikte ikinci maaşa kavuşacak.
VERGİYE YÜZDE 5 İNDİRİM: Vergisini düzenli ödeyen mükelleflere verginin yüzde 5’i oranında indirim sağlanacak. İndirim, 1 Ocak itibarıyla geçerli olacak. İndirim; ticari, zirai ve serbest meslek kazancı üzerinden hesaplanan yıllık gelir ile kurumlar vergisi için olacak.
İSTİHDAMA DESTEK: İstihdam seferberliği sürecek. Hükümet yeni yılda da yeni eleman alanlara vergiden prime kadar verdiği destekleri güçlendirerek devrede tutmaya devam edecek.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web