Büyük Torbalı

Türkiye’nin baş belası ovaya giremeyecek!

Geçtiğimiz domateste verim kaybına yol açan tuta hastalığına karşı Torbalı’da tüm önlemler alındı. Etkin mücadele ve çiftçinin bilinçlenmesi ile domatesin baş belası ovaya bu sezon giremeyecek.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Türkiye’nin baş belası ovaya giremeyecek!
138 Görüntüleme
10 Haziran 2019 - 18:50
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

TÜRKİYE’DE domates üreticilerinin baş belası olan tuta hastalığı, ülke genelindeki birçok domates tarlasını vurdu. Aşırı sıcaklarla birlikte görünmeye başlanan hastalık, verimin düşmesine neden oluyor. Torbalı’da son yıllarda görülmeyen fakat geçtiğimiz yıl adeta çiftçinin kabusu olan hastalığa karşı bu sezon tüm önlemler alındı. Asılan tuzaklar ve yapılan bilgilendirmeler ile hastalığa erken teşhis koyulurken, yapılan erken ilaçlama ile hastalık başlamadan bitiriliyor.

HASTALIK FİYATI YÜKSELTTİ

Sofraların vazgeçilmezi domates, ‘Tuta’ tehdidine karşı alınan önlemlerle kurtarılıyor. Hastalık dolayısıyla bir dönem üretimi durma noktasına gelen domateste, etkin mücadele devam ediyor. Sıcak havalarla birlikte ortaya çıkan Domates güvesi diğer adıyla Tuta Absoluta hastalığı ülke genelinde yüz binlerce üreticiyi isyan ettirdi. 2009 yılında Yunanistan’dan Türkiye’ye girdiği saptanan Tuta Kelebeği, sera ve tarlalardaki ürünlere büyük zarar veriyor. Hastalık, 2009-2010 yıllarında Torbalı’da da görülmüş ve büyük zararlara neden olmuştu. Son olarak geçtiğimiz yıl da üreticinin kabusu olan hastalık, birçok tarlada ürünü telef etti. Ovadaki domatesin yüzde 50’si hastalık nedeniyle kullanılmaz hale gelmişti. Bu nedenle domateste geçtiğimiz fiyat oldukça yükselmişti.

ÇİFTÇİ BİLİNÇLENDİ

Domates üssü olan Torbalı’da tuta hastalığı konusunda büyük bir çalışma gerçekleştiriliyor. Tarım danışmanları ve Bitki Koruma Birimi’ndeki ziraat mühendislerinin programlı bir şekilde çalışmasıyla, bu sezon önlemler alındı.  Asılan onlarca tuzak sayesinde hastalığa erken teşhis konuyor. Bu sayede gerçekleştirilen ilaçlama ile zararlı üremeden yok ediliyor. Ayrıca, uzmanların çiftçiyi sık sık bilgilendirmesi de, üreticinin bu hastalık hakkındaki bilgi ve birikimini de arttırıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hakan Karakaya: “Başarılı bir çalışma ile etkin bir şekilde mücadele ediyoruz. Çiftçimiz de daha bilinçli olduğu için el birliği ile verimli bir sezon için çalışıyoruz” dedi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web