Büyük Torbalı

‘Umut’suzluga meydan okudu

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
‘Umut’suzluga meydan okudu
205 Görüntüleme
13 Mart 2012 - 21:59
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Minik Umut, SP hastaligi nedeniyle gelisemiyordu. 3 yil tedavi gören Umut simdi yürüyor, konusuyor, rahatça hareket ediyor. Anne Banu Erdogan: “Hiç umutsuzluga kapilmadim.”

SELÇUK’TA Erdogan ailesinin ikinci çocugu olarak dünyaya gelen Umut, 6 aylikken gelisim geriligi göstermeye basladi. Çesitli arastirmalarda Serebral Palsi teshisi kondu. Selçuk’ta fizyoterapisti olan özel egitim kurumu bulamayan Erdogan ailesi, Torbali’da Anaç Özel Egitim Kurumlarina müracaat etti. 2 yasindan bu yana Anaç’ta tedavi gören Umut, kisa zamanda büyük gelismeler kaydetti.

MINIK Umut ne yasitlari gibi oturabiliyor ne yürüyebiliyor ne de konusabiliyordu. Göz takibi yoktu, bir nesneyi eliyle alip birakamiyordu. Yüzde 60 oraninda isitme kaybi vardi. Yapilan test ve tetkiklerde 2 yasindaki Umut’un beyin olarak 9 aylik, fiziki olarak ise bir yasinda oldugu belirlendi. 3 yil süren fiziki ve zihinsel çalismalarin ardindan olaylara ve durumlara tepki gelistirmeyi ögrendi. Dilsel gelisimi ilerledi. Istediklerini isaretleriyle anlatabilmeye, nesneleri tanimaya basladi. Su an 5 yasinda olan Umut artik oturabiliyor hatta yürüyebiliyor.

ANNE Banu Erdogan, kurumun çok faydasini gördüklerini belirterek: “Çocugum digerlerinden farkli diye hiçbir zaman endiselenmedim. Benim özel bir çocugum var diyerek neler yapabilecegimi arastirdim. Kimi insan çocugunun bu halinden utaniyor. Onu disari dahi çikarmiyor. Çocugumdan hiçbir zaman utanmadim. ‘Allah’in takdiri’ dedim ama hiç umutsuzluga kapilmadim. Yürümesini birakin oturabilecegine bile inanamiyordum. Artik yürüyebiliyor. Daha çok yol kat edecegimize inaniyorum” dedi.

 Umut artik çok mutlu

SELÇUK’TA Erdogan ailesinin ikinci çocugu olarak dünyaya gelen Umut, 6 aylikken kilo alamamaya basladi. Ailesi tarafindan doktora götürülen Umut’un bir yandan tahlilleri yapildi diger yandan mamalari degistirildi ama kesin bir sonuç alinamadi. Ailesi tarafindan 2 sene boyunca çesitli doktorlara götürülmesi ve çesitli taramalardan geçirilmesi sonucu Umut’un hipotiroid rahatsizligina bagli gelisim geriligi gösterdigi belirlendi. Anne Banu Erdogan, oglunun rahatsizliklariyla arastirmalar yapmaya devam etti. Akranlari gibi oturamayip yasina ragmen basini sabit tutma becerisi gösteremeyince Ege Universitesi’nde yapilan testlerde minik Umut’a Serebral Palsi tanisi kondu. Anne Banu Erdogan, oglunu fizik tedavi görmesi için Selçuk’ta bir merkeze götürdü. Merkez, bünyelerinde fizyoterapist olmamasi üzerine aileyi Torbali’da Özel Anaç Özel Egitim ve Rehabilitasyon Merkezi’ne yönlendirdi.

GELISIM GERILIGINI TEDAVIYLE ASTI

ANAÇ’LA tanistiginda Umut henüz iki yasindaydi. Ancak ne yasitlari gibi oturabiliyor ne yürüyebiliyor ne de konusabiliyordu. Göz takibi yoktu, bir nesneyi eliyle alip birakamiyordu. Yüzde 60 oraninda isitme kaybi vardi. Yapilan test ve tetkiklerde 2 yasindaki Umut’un beyin olarak 9 aylik, fiziki olarak ise bir yasinda oldugu belirlendi. Umut’a 3 yila yakin fizik tedavi uygulandi. Son bir yildir zihinsel çalismalar yürütülüyor. Böylece Umut’un dikkat süresi uzadi. Olaylara ve durumlara tepki gelistirmeyi ögrendi. Oyuncaklari tutmayi ve onlarla oynamayi ögrendi. Zihinsel gelisimiyle birlikte dilsel gelisimi de ilerledi. Anne, baba, mama gibi iki heceli kelimeleri ifade edebilmeye, istediklerini isaretleriyle anlatabilmeye, nesneleri tanimaya ve nesnelerin resmini kitaptan gösterebilmeye basladi. Hareketli müziklerde dans edebiliyor. Çok konusamasa da ne istedigini anlatabiliyor.

ANNE ILGISI ÇOK ÖNEMLI

TEDAVIDE anne ilgisinin ve aile katiliminin çok önemli oldugunu belirten Kurum Müdürü ve Psikolog Gülten Basar, bunun iyilesme sürecine çok hizli ve olumlu katkilar koydugunu söyledi. Basar, tedavi süresince Umut’u ev ortaminda da takip ettigini belirterek: “Aile tüm evi Umut’un rahatina göre düzenlemis. Ailenin bu titizligi beni çok memnun etti. Ailenin özverisi olumlu sonuçlari beraberinde getirdi. Normalde 10 yilda gelinebilecek noktaya bizler birlikte çalisarak 23 yilda geldik” dedi. Velilere derslerin izlettirildigini anlatan Basar: “Ailelerin bizleri izlemesini ve bizim verdigimiz egitimin ve komutlarin aynisini evde sürdürmesini istiyoruz. Bu gelisime daha fazla katki sagliyor” diye konustu. Bedensel engelli ve tasimasi zor olan hastalari için servis de düzenledigini belirten Basar, Ödemis ve Selçuk gibi ilçelerden 10 yildir istikrarla gelen aileler oldugunu belirterek ailelerin duydugu güvenden ötürü kendilerine tesekkür etti.

“BENIM ÖZEL BIR ÇOCUGUM VAR”

KURUMDA 7 yildir fizyoterapist olarak görev yapan Aytekin Basar da: “Biz bir yere kadar faydali olabiliyoruz. Çocuk, kurum ve anne ile birlikte çalismanin ürünü ortada” diye konustu. Anne Banu Erdogan ise, kurumun çok faydasini gördüklerini belirterek, sunlari söyledi: “Çocugum digerlerinden farkli diye hiçbir zaman endiselenmedim. Çevremin, ‘Bu kadar kendini harap etme, birak artik. Kurumda gereken zaten yapiliyor’ elestirilerine kulak asmadim. ‘Benim özel bir çocugum var’ diyerek neler yapabilecegimi arastirdim. Anaç ve Gülten Hanim ile tanistim. Kimi insan çocugunun bu halinden utaniyor. Onu disari dahi çikarmiyor. Çocugumdan hiçbir zaman utanmadim. ‘Allah’in takdiri’ dedim ama hiç umutsuzluga kapilmadim. Yürümesini birakin oturabilecegine bile inanamiyordum. Artik yürüyebiliyor. Dans edebiliyor. Algilayabiliyor. Kisa sürede bu kadar gelisme kaydedecegimizi düsünmüyordum. Daha çok yol kat edecegimize inaniyorum” dedi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web